ARTICOLE

5 factori care te influenteaza in negocierea de salariu

5 factori care te influenteaza in negocierea de salariu
Negocierea salariului ii poate face chiar si pe cei mai incercati experti sa isi arate slabiciunile. Totusi, nu este atat de dificil pe cat pare: este esential sa iti setezi corect asteptarile prin cercetare si fapte concrete.

In timp ce te decizi daca sa accepti o oferta de job, trebuie sa te asiguri ca primesti ceea ce meriti in termeni salariali. Recrutorii vor incerca mereu sa iti ofere un salariu mai mic decat ai putea obtine daca esti pregatit sa negociezi. Totodata, daca nu soliciti un nivel rezonabil de salarizare, ai putea pierde oportunitatea. Mai jos iti prezint cateva aspecte de care sa tii cont cand negociezi:

Factori personali – sunt specifici tie si contributiei potentiale in companie. Acestia include background-ul educational, experienta de munca, punctele tari si realizarile. Vezi care dintre aceste calitati conteaza pe piata muncii si foloseste-te de ele ca o parte a aspectelor care urmeaza pentru a cere salariul potrivit.

Factori care tin de domeniu – arii diferite de activitate au, implicit, parametri diferiti de salariu. Ia in considerare ultimele noutati din domeniul in care vrei sa lucrezi. Vezi ce salarii castiga persoanele cu un background similar cu al tau, felul in care criza economica a afectat domeniul, tabloul general al angajatilor etc.

Factori care tin de companie – ia in considerare si marimea organizatiei angajatoare, nivelurile salariale din firma, brand-ul si numarul de angajati. Incearca sa afli cum se descurca in ultima vreme compania si care sunt conditiile de profitabilitate. Toate acestea te vor ajuta ca solicitarile tale sa fie realiste si sa primesti feedback pozitiv.

Factori regionali - zone diferite ale tarii au costuri diferite ale vietii, de aceea si nivelul de salariu este altul in fiecare regiune a tarii. In capitala si in orasele mari se plateste mai bine, dar intr-un orasel de provincie de 50.000 de locuitori, pretentiile salariale prea mari nu ar fi sustinute de realitate.

Factori generali de business – climatul de afaceri tinde sa difere de la o perioada la alta. De exemplu, economia se confrunta cu scaderi in acest moment, de aceea si nivelul de salariu se mentine mai ponderat, fata de anii anteriori, cand aveau loc cresteri spectaculoase ale remuneratiei in conditiile nevoii acute de personal. Deci nu te astepta sa obtii un salariu cu 50% mai mare decat actualul daca te mentii in acelasi domeniu.

Alaturi de cele mentionate mai sus, exista si alti cativa factori precum: managerul de resurse umane, nevoia urgenta de a gasi un expert pentru pozitia vacanta, concurenta din piata pe acel sector etc. care iti afecteaza nivelul salariului. Fii ponderat si rezonabil, vei obtine mai multe asa decat pulsand excesiv.