ARTICOLE

Cum negociezi salariul pentru un job nou

Cum negociezi salariul pentru un job nou
Un job nou este o buna ocazie pentru a obtine un salariu mai mare si pentru o pozitie mai buna in cadrul unei organizatii. In mod normal, orice specialist care stie sa se vanda ar trebui sa poata obtine un salariu bun, indiferent de perioada. Totusi, foarte multi angajatori profita si motiveaza criza si reducerea bugetelor pentru a micsora oferta salariala. Presiunea somajului, a ratelor sau, pur si simplu, a traiului de zi cu zi determina multi candidati sa accepte salarii mai mici decat anul trecut si sa negocieze mai putin dur, de teama “descalificarii” pentru job.

Exista solutii?

In calitate de specialist care isi cunoaste valoarea, ai putea pur si simplu refuza un salariu mai mic. Totusi, in conditiile in care compania este una de top, dar pur si simplu iti transmite ca au existat presiuni si reduceri de bugete si nu iti pot oferi mai mult, merita sa te gandesti de doua ori. Pune in balanta:

  • importanta jobului in cadrul organizatiei;
  • renegocierea salariului o data la 6 luni si, eventual, in momentul in care compania isi revizuieste pe plus bugetul;
  • solicitarea de beneficii extra-salariale, care pot compensa nivelul mai scazut al banilor;
  • negocierea unui program maleabil, daca este posibil;
  • obtinerea de training-uri interne si externe;
  • posibilitatea promovarii dupa o anumita perioada.

Cum obtii ceea ce vrei?


Negocierea pachetului salarial este in favoarea ta daca ai cum sa iti argumentezi cererile. Pentru aceasta, ai nevoie nu numai de cunostinte de negociere, ci si de experienta relevanta, studii in domeniu si abilitati care sa te vanda. Prezenta de spirit la interviu si promovarea proprie in cadrul negocierii au la baza un CV bun. Cu cat iti cunosti mai bine valoarea si stii sa argumentezi, din punct de vedere financiar, avantajele angajarii tale, cu atat ai mai multe sanse de succes.

Salariul, intre necesitate si oferta angajatorilor

In mod normal, inainte de a te prezenta la interviu, iti faci o idee despre ce salariu ai nevoie, ce salariu meriti pentru jobul in cauza si care ar fi oferta pe care te astepti sa o faca organizatia. Analizeaza factorii care determina nivelul de salariu si apoi fi pregatit de negociere. Poti chiar sa te gandesti la cateva beneficii extrasalariale pe care le-ai accepta in locul a 10-15% din banii primiti pentru munca ta. Solicita o oferta personalizata si fii pregatit sa iti argumentezi pozitia.