ARTICOLE

Ce ii motiveaza pe angajati?

Ce ii motiveaza pe angajati?

 

Ne alegem un drum in viata, optam pentru o facultate buna, o terminam cu brio, completam viata profesionala cu zeci de cursuri, o imbogatim cu multe de diplome, cautam un loc de munca, aplicam pentru el si suntem foarte bucurosi cand mergem in prima zi la lucru. Apoi, treptat, lucrurile incep incet incet sa se schimbe, iar bucuria si implicarea pe care le aveam la inceput isi cam pierd din stralucire. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca fiecare individ in parte are motive diferite pentru care lucreaza si nu intodeauna ceea ce i se ofera se pliaza pe lista sa de asteptari. Motivele care ne imping de la spate sa lucram sunt individuale, exact ca si personalitatea noastra. 

 

Sunt persoane care se limiteaza doar la obtine o suma de bani si pentru ele baza piramidei trebuintelor lui Maslow este astfel satisfacuta. Pe ele doar castigul le motiveaza. Sunt unele persoane care lucreaza din pasiune pentru o anumita meserie, altii pentru implinirea personala. Altora le place sa realizeze diverse obiectivele (cat mai variate sau din ce in ce mai sofisticate) si sa simta ca aduc o contributie valoroasa, ca ajuta la dezvoltare, ca sunt recunoscuti. Unii oameni au diverse misiuni personale pe care le realizeaza prin munci specifice. Altii iubesc cu adevarat ceea ce fac. Unora le place camaraderia si interactiunea cu clientii si/sau colegii. Unii lucreaza pentru ca pe ei ii motiveaza schimbarile, provocarile etc.

 

Insa, indiferent de motivele personale care ne indeamna pe fiecare dintre noi sa muncim, trebuie sa recunoastem faptul ca un alt motiv, de baza am putea spune, este acela al nevoii de bani. Indiferent de ceea ce numim: salariu, compensatie, bonusuri, beneficii sau remuneratie, pana la urma doar banii ne “cumpara” alimentele si ne platesc facturile, ne ofera un camin placut, ne satisfac anumite dorinte, ne asigura, la final, o pensie etc. Facem o mare greseala daca subestimam importanta banilor si a beneficii financiare pe care oamenii le primesc in urma muncii pe care o depun.

 

Tocmai de aceea, de cele mai mut ori, la angajare se negociaza salariu. Acest lucru are loc pentru a asigura ambele parti (salariat si angajator) ca nevoia de bani este satisfacuta. Pe de-o parte, salariatul este multumit cu suma pe care urmeaza sa o primeasca in urma prestarii muncii sale, pe de alta parte, compania se asigura ca in schimbul sumei de bani oferita, angajatul este multumit si lucreaza eficient. Daca firma nu ofera un salariu echitabil, risca sa-si piarda in scurt timp o parte importanta din personal (fie pleaca, fie nu lucreaza la un nivel inalt). Orice compania care ia in calcul acest aspect, va putea mai tarziu sa lucreze la capitlul “motivatia angajatilor” pentru a mari productivitatea si performantele.

 

In concluzie, un prim aspect care ne face sa fim multumiti cu postul ocupat este salariul primit si, eventual, beneficiile colaterale acestuia. Insa, dupa o perioada de timp, faptul ca primim acea suma de bani nu ne mai motiveaza suficient. Acest lucru s-ar traduce prin ideea ca ne dorim ceva mai mult de la locul de munca, decat banii primiti. Nu vrem sa fim o “furnica in musuroi” sau o “albina din stup”. Fiecare dintre noi are nevoie de recunoastere, de atentie, de identitate, de control asupra mucii sale (inclusiv capacitatea de a lua decizii) etc. 

 

Oamenii isi mai doresc de la locul de muca stabilitate si claritate. Vor sa stie exact care sunt obiectivele lor si cum se pot masura. Asta ii face sa fie mult mai implicati si sa stie exact ceea ce au de facut. Mai au nevoie de punctarea clara a ariei de responsabilitate (acest aspect aduce cu sine siguranta ca ceea ce fac corespunde cu pregatirea lor profesionala). Isi doresc recunoastere a realizarilor (nu numai prin compensari financiare, ci si doar prin recunoasteri verbale, multumiri venite din partea sefilor etc.).

 

Increderea este primordiala. Oamenii vor sa se asigure de faptul ca managementul companiei este de incredere, ca-si respecta promisiunile facute la angajare si ca nu incearca sa-i pacaleasca. Doar indoiala ca s-ar putea intampla acest lucru ii demotiveaza pe foarte multi salariati care, in mod voit sau nu, incep sa-si impartaseasca “supararea” si cu ceilalti creand in acest fel o atmosfera incordata si neproductiva.

 

Promovarea egalitatii intre angajati, stoparea favoritismului, inlaturarea senzatiei de marginalizare sunt alte aspecte care ii determina pe salariati sa fie motivati la locul de munca. In momentul in care o persoana se simte exclusa, inlaturata, discriminata sau nedreptatita ea nu va mai fi motivata sa lucreze la standarde inalte.

 

Conditiile de lucru influenteaza modul in care un individ este sau nu motivat sa lucreze. Locatia, asezarea in birou, mobilierul, echipamentul de lucru, luminozitatea, temperatura, zgomotele etc, toate acestea isi pun amprenta asupra calitatii muncii unui salariat.

 

Unii oameni isi doresc sa lucreze individual. Nu le plac multimile, interactiunile multiple cu alte persoane. Pe ei ii motiveaza un post care respecta aceste cerinte. Altii, din contra, vor sa simta ca apartin unui grup, unei multimi, doresc sa stabileasca cat mai multe interactiuni, iar un loc de munca solitar nu-i va motiva niciodata. Pentru ei apartenenta la grup este motivatoare.

 

Oamenii doresc sa fie la zi cu informatiile legate de munca lor, de locul lor de munca, de firma la care lucreaza, de strategiile care urmeaza sa fie implementate, de schimbarie care intervin etc. Cu alte cuvinte, acesti oameni pun accent pe comunicare si pe obtinerea in timp util a informatiilor. O companie inchistata care nu comunica, care ii lasa pe salariati sa afle informatii primordiale prin canalele neoficiale nu va fi o compania care sa-i multumeasca pe acesti oameni. 

 

Nevoia de feed-back este un alt aspect care conteaza pentru salariat. Oamenii nu doresc ca intrebarile lor sa nu primeasca raspunsuri. Ei nu vor ca munca lor sa nu fie evaluata. De aceea, oamenii cauta un loc de munca in care seful direct comunica cu subalternii, in care ofera raspunsuri si solutii, strategii si recunoastere a muncii prestate.

 

Pentru foarte multi balanta work-life conteaza foarte mult. Vor un program lejer, usor care sa le permita nu numai sa-si indeplineasca sarcinile de la locu de munca, ci sa se poata ocupa si de viata privata (cea care le poate incarca “bateriile”). O companie care respecta echilibrul muca-viata este cea care ii poate motiva pe majoritatea angajatilor sai.

 

Multe persoane vad in locul de munca o posibila poarta deschisa spre cresterea si dezvoltarea lor personala. Cand aceasta “usa” este intredeschisa sau ferecata, motivatia individului scade proportional. Acesti oameni vor acces la educatie si formare, vor sa simta ca au sansa sa creasca alaturi de o echipa performanta.

 

Oamenii vor indrumare, vor sa fie ghidati, vor sa stie care sunt caile pe care sa o ia, ce au de facut, cum trebuie sa lucreze, care este scopul etc. Au nevoie de leadership sau management puternic, nu de o “corabie” lasata sa pluteasca in voia valurilor.

 

 

Din pacate insa, exista o discrepanta foarte mare intre ceea ce cred oamenii ca doresc angajatorii de la locul de munca si ceea ce oamenii spun ca isi doresc ei. Tocmai de aceea, indicat este ca salariatul sa-si expuna asteptarile si dorintele in fata angajatorului inca de la inceput. Astfel se asigura ca stie care este situatia concreta la locul de munca respectiv si stie la ce anume sa se astepte.

 

Din cand in cand si noi ca angajati ar trebui sa ne punem intrebarea: "Ce ne motiveaza?" Ce ar putea sa ne faca sa fim mai implicati? O simpla lista poate fi facuta cunoscut sefului direct si astfel, s-ar putea, in functie de politicile firmei, sa fie implinite. 

 

Companiile care se respecta, ar trebui sa solicite periodic din partea angajatilor liste cu ceea ce isi doresc acestia, ce asteptari au cu privire la locul de munca ocupat (se pot face interviuri cu fiecare angajat sau departament in parte, ori, pentru a mari gradul de sinceritate, se poate recurge la chestionare anonime).

 

Cheia pentru crearea unui mediu de lucru care stimuleaza cu adevarat motivatia salariatilor pune accent pe nevoile individuale ale acestora. 

 

Companiile trebuie sa fie atente si la ceea ce este important pentru persoanele care lucreaza pentru ele si toate acestea pentru a motivativa personalul si pentru a mentine moralul ridicat in interior.