ARTICOLE

Plus la interviu: foloseste varsta in avantajul tau

Plus la interviu: foloseste varsta in avantajul tau
Daca pana acum varsta te-a dezavantajat la obtinerea unui interviu de angajare sau a unui job, a sosit momentul sa folosesti anii in favoarea ta. In contextul in care experienta este un deziderat a cat mai multor oferte de locuri de munca, avantajul unui candidat senior consta tocmai in relevanta muncii anterioare si in expertiza cu care poti ajuta compania.

Citeste cele 4 sugestii prin care sa utilizezi varsta in avantajul tau atunci cand cauti un job:

  • Fii increzator si riposteaza
Prea adesea, candidatii seniori se gandesc ca trebuie sa se scuze pentru varsta lor si pentru anii de munca. Adu-ti insa aminte ca esti experimentat, nu batran, ca expertiza ta valoreaza mult mai mult decat entuziasmul gol al tineretii.Poate ca esti mai in varsta, insa acest lucru nu inseamna ca esti mai prost sau ca esti pe moarte. Foloseste-te de anii de munca acumulati ca sa te vinzi si sa contracarezi tineretea si lipsa de experienta. Exista beneficii ale maturitatii: intelepciune, bun simt si o lista lunga de realizari pe care le poti traduce prin beneficii pentru angajator.
  • Vinde rezultate, nu ani
Recrutorii cauta astazi rezultate, nu ani de munca. Vorbeste, la un interviu de angajare sau chiar inainte, in CV, limbajul apreciat de angajator: amortizarea rapida a investitiei si trecerea pe profit. In loc sa citezi 20 de ani de experienta, identifica beneficiile de care poate profita compania si pune-le, pe cat posibil, in termeni monetari. Sustine-ti realizarile cu fapte/exemple. Vinde-le din perspectiva utilizarii lor in prezent si viitor.
  • Mergi intr-o singura directie
Chiar daca ai acumulat experienta intr-un numar de ani, nu confuza recrutorul, atunci cand iti prezinti CV-ul, cu diferite roluri si joburi in care ai performat de-a lungul timpului. Concentreaza-te doar asupra experientei relevante pentru jobul pe care il ai in vizor. Spune-i angajatorului ceea ce vrea sa stie si nimic mai mult.
  • Modifica-ti CV-ul

Reciteste-ti CV-ul si apoi priveste-l din perspectiva angajatorului. Te-ai angaja la jobul pentru care vrei sa aplici? Descrie-ti povestea in favoarea ta prin remodelarea CV-ului: elimina joburile balast, pune accent pe expertiza si pe realizari, nu pe anii lucrati si evidentiaza-ti punctele tari. Asigura-te ca tot ceea ce scrii in curriculum vitae are legatura, intr-o forma sau alta, cu obiectivul jobului pe care ti-l doresti.

In mod normal nu ai avea nevoie sa iti expui mai mult de 10 ani de experienta din punct de vedere cronologic. Orice altceva poate fi irelevant. Spre exemplu, elimina orice training foarte vechi sau alte cursuri facute cu mai mult de 5 ani inainte, mai ales daca ulterior nu ai relationat munca ta cu competentele obtinute.