ARTICOLE

Interviul de angajare: 41 cele mai comune intrebari si cum raspunzi la ele

Interviul de angajare: 41 cele mai comune intrebari si cum raspunzi la ele

Tu cum te pregatesti de un interviu de angajare? Am trecut in revista pentru tine 41 dintre cele mai comune intrebari si cateva variante de raspuns.

1. Vorbeste despre tine.

Pastreaza raspunsul in limita perspectivei profesionale si a abilitatilor utilizate in munca.

2. Spune-mi care este jobul ideal pentru tine.

Nu mentiona un anumit job. Vorbeste generic, de genul: Vreau un job unde imi iubesc munca si imi plac oamenii cu care lucrez.

3. De ce ai plecat/vrei sa pleci de la ultimul loc de munca?

Nu face niciodata referire la vreo problema legata de management si nu spune lucruri neplacute despre sefii tai, colegi sau organizatie. Vorbeste despre plecare dintr-un motiv pozitiv – o noua oportunitate, o sansa sa faci ceva mai mult.

4. Care sunt punctele tale slabe?

Imbraca slabiciunile intr-un raspuns pozitiv, spre exemplu: Imi ia foarte mult timp sa fiu gata dimineata, de aceea imi pun alarma cu cel putin o ora inainte ca sa fiu punctual la munca.

5. Care sunt punctele tale forte?

Vinde-te. Spune cat de potrivit esti pentru job si cat de valoros esti ca angajat al unei companii.

6. Ce stii despre compania noastra?

Afla cat mai multe informatii despre organizatie inainte de interviu. Noteaza-ti mare parte dintre aceste date pe care sa le ai in fata ochilor. Poti sa vii chiar si cu intrebari legate de strategia companiei in urmatoarele luni.

7. De ce te-am angaja pe tine?

Aceasta este sansa ta sa arati de ce este important sa te aiba in companie si cat de bine te-ai potrivi. Nu face referire la alti competitori spre comparatie, limiteaza-te sa vorbeste despre experienta si abilitatile tale ca fiind cele mai potrivite pentru acel job in acea organizatie.    

8. Povesteste-mi despre o propunere pe care ai facut-o si care a dat roade.

Prin acest raspuns trebuie sa arati ca iti pasa de felul in care se va dezvolta compania. Da un exemplu care a fost acceptat si a avut succes, mai ales daca are legatura cu jobul/compania pentru care sustii interviul.

9. Te cosideri o persoana de succes?

Trebuie sa raspunzi intotdeauna cu da. Succes nu insemana intotdeauna sa fie cel mai de sus, pur si simplu mentioneaza cum ti-ai atins obiectivele stabilite.

10. De ce ai stat fara job atat timp?

Vorbeste despre activitatile pe care le-ai facut cat timp ai fost somer, cum ar fi training-uri sau cursuri pe care le-ai urmat sau, dupa caz, „Am nascut si am avut grija de copilul meu, iar aceasta experienta m-a invatat foarte multe despre rabdare si managementul timpului.”

11. Ce spun colegii despre tine?

Rememoreaza lucrurile bune pe care colegii/sefii le spun despre tine. Spre exemplu: Seful meu, domnul X, mi-a spus ca ma apreciaza pentru felul in care reactionez in situatii de stres si pentru ca sunt o persoana foarte organizata.

12. Cat timp te astepti sa lucrezi pentru noi daca te angajam?

Nu da un raspuns specific. Poti spune ceva de genul: „Planuiesc sa stau pentru mult timp.” sau „Atat timp cat atat eu, cat si compania considera ca imi fac bine treaba.”

13. Crezi ca esti supracalificat pentru aceasta pozitie?

In ciuda calificarilor tale, sustine ca esti foarte bine pregatit pentru acel job. Sau ai putea sa spui ceva de genul: „Nu cred ca sunt supracalificat, dar sunt pe deplin calificat.”

14. A trebuit vreodata sa concediezi pe cineva? Cum te-ai simtit in legatura cu acest lucru?

Daca a fost cazul, povesteste situatia astfel incat sa reiasa ca nu a fost ceva voit, ci a trebuit sa fie tu cel care a adus la cunostinta.

15. Ti-ai trimis CV-ul si la alte anunturi de locuri de munca?

Fii onest. Daca te considera un candidat valoros pentru companie, ar putea sa iti ofere un salariu mai bun ca sa nu te piarda pentru alt job.

16. Descrie stilul tau de management.

Mentioneaza felul in care ai interactionat cu subordonatii sau cu propriile proiecte precum „am ghidat membrii echipei si i-am motivat sa isi indeplineasca sarcinile la timp”. Sau poti, pur si simplu, sa spui: „Pentru mine, comunicarea buna intre membri este cea mai buna metoda”.

17. Lucrezi bine in echipa?

Raspunsul trebuie sa fie intotdeauna da si trebuie sa dai niste exemple. Poti aminti de situatii in care ai fost parte dintr-un grup si activitatile pe care le-ai facut alaturi de altii au fost un adevarat succes.

18. Care este filozofia ta cu privire la munca?

Nu tine un monolog. Spune ceva de genul: „Filozofia mea este sa dau ce este mai bun din mine tot timpul”.

19. Ce rol preferi intr-o echipa care lucreaza la un proiect?

Poti spune ca esti confortabil cu orice rol in echipa, fie el lider sau executant. Acest lucru arata ca esti flexibil.

20. Ti s-a cerut vreodata sa demisionezi?

Daca ti s-a intamplat asa ceva, fii onest, dar evita sa spui lucruri negative despre precedentul sef sau companie. Concentreaza-te asupra lucrurilor pozitive, cum ar fi cat de mult ai crescut dupa acea experienta.

21. Ce te irita cu privire la colegii tai?

Nu vorbi urat despre colegii tai, acest lucru reflecta o problema de atitudine la tine, nu la ei. Exchiveaza-te de negativul din intrebare si asigura intervievatorul ca ai colegi de treaba, cu care te intelegi foarte bine.

22. De ce crezi ca te vei descurca in acest post?

Mentioneaza abilitatile, experienta si interesul pentru job si domeniu.

23. Ce este mai important pentru tine, munca sau salariul?

Poti spune ceva de genul: Amandoua sunt importante pentru ca oricine are nevoie de bani ca sa supravietuiasca, insa satisfactia la locul de munca este un aspect care are un rol principal in viata.

24. Care a fost cea mai mare dezamagire profesionala a ta?

Vorbeste despre un lucru/o situatie care a fost in afara controlului tau, dar arata ca ai acceptat si depasit momentul.

25. Care dintre punctele tale forte ar fi mentionate de seful tau?

Pot fi multe calitati pe care le poti mentiona, dar asigura-te ca ai pregatit un exemplu/o poveste care sa iti sustina raspunsul. In cazul in care ai deja pregatita o scrisoare de recomandare, poti pur si simplu sa enumeri atributele de acolo si sa le demonstrezi prin referintele la indemana.

26. Povesteste-mi despre o problema pe care ai avut-o cu un sef.

Nu mentiona niciodata un conflict cu un sef. Incearca sa te gandesti si apoi spune ca nu a fost cazul.

27. Esti dispus sa muncesti peste program? Noaptea? In weekend?

Fii onest, aici depinde doar de tine cat esti dispus sa aloci din timpul tau pentru un job.

28. Vorbeste-mi despre capacitatea ta de a lucra sub presiune.

Poti sa spui ca lucrezi chiar mai bine in anumite situatii stresante. Da un exemplu care are legatura cu jobul pentru care sustii interviul.

29. Cum propui sa compensezi lipsa de experienta?

Ai putea sa punctezi ca inveti repede si esti muncitor. In cazul in care tipul jobului iti permite, poti mentiona experienta ca voluntar sau din timpul facultatii, cand te-ai remarcat in cadrul anumitor proiecte.

30. Abilitatile tale se potrivesc mai degraba cu acest job sau sunt mai apropiate de un alt tip de post?

Nu lasa niciodata impresia ca esti mai interesat de alte locuri de munca decat cel pentru care ai venit la interviu.

31. Povesteste-mi despre momentul cel mai distractiv pe care l-ai avut la un loc de munca.

Vorbeste despre distractie, insa in acelasi timp pomeneste despre niste lucruri pe care le-ai obtinut in urma acestor momente, cum ar fi un team building prin care ai stabilit niste relatii profesionale mai stranse cu colegii.

32. Ai fi dispus la relocare daca ti se solicita?

Fii sincer. Discuta cu familia ta inainte, pentru cazul in care vei fi intrebat asa ceva la interviu.

33. Ce te motiveaza sa dai tot ce e mai bun din tine la job?

Cateva exemple ar fi provocarea, rezultatele, recunoasterea, integritatea.

34. Cum vei sti sa ai succes intr-un astfel de job?

Poti spune ceva de genul: Dupa ce imi voi atinge toate obiectivele stabilite de companie si chiar mai mult decat se asteapta de la mine.

35. Esti dispus sa pui interesele organizatiei mai presus de cele personale?

Pur si simplu raspunde cu da. Acesta este un test de loialitate.

36. Ce calitati ti-ai dori sa aiba viitorul tau sef?

Fii generic si pozitiv. Niste exemple ar fi drept, competent, o persoana care stie sa motiveze.

37. Unde te vezi peste 5 ani?

Daca raspunzi ca nu te-ai gandit inca si ca nu ai planuri, intervievatorul ar putea concluziona ca nu ai viziune sau obiective. Spune ceva care poate fi obtinut, insa nu atat de jos incat sa para ca esti lipsit de initiativa. Ar trebui sa fie in acord cu obiectivul de cariera din CV-ul tau si cu abilitatile pe care le-ai scris in el.

38. Ce ai invatat din greselile de la job?

Spune cateva greseli pe care le-ai facut, insa asigura-te ca nu sunt foarte grave si concentreaza-te asupra lectiilor pe care le-ai invatat mai degraba decat pe erori.

39. Daca ai angaja pe cineva pentru acest job, ce ai cauta la persoana respectiva?

Mentioneaza calitati necesare postului si pe care le ai si tu.

40. Care sunt asteptarile tale de la acest job/companie?

Vei putea sa raspunzi la o astfel de intrebare bine daca ti-ai facut lectiile si te-ai documentat cu privire la companie. Gandeste ca si cum ai fi deja parte din companie. Poti spune ceva de genul: „Ma astept la sarcini care sa ma determine sa ma implic cu toate fortele.”

41. Ai vreo intrebare pe care vrei sa mi-o adresezi?

Fii pregatit cu intrebari ale caror raspunsuri nu le-ai gasit pe site-ul companiei. Pune intrebari prin care iti arati interesul.