Cum sa obtii jobul la care visezi: 3 pasi pentru a convinge angajatorul ca esti candidatul potrivit

ARTICOLE

Cum sa obtii jobul la care visezi: 3 pasi pentru a convinge angajatorul ca esti candidatul potrivit

Cum sa obtii jobul la care visezi: 3 pasi pentru a convinge angajatorul ca esti candidatul potrivit

Căutarea unui loc de muncă este un proces dificil, indiferent dacă urmărești o poziție entry-level sau ai zeci de ani de experiență. Există însă câteva trucuri care te pot ajuta să obții jobul la care visezi, astfel încât să nu fii nevoit să accepți prima ofertă care se ivește.

 

Este important să găsești un job care să se potrivească perfect nevoilor tale din prezent, dar care să fie avantajos și peste câțiva ani. De aceea, trebuie să faci lucrurile pas cu pas, să îți stabilești prioritățile și să te implici total în procesul de căutare.

1. Caută un job care să se potrivească intereselor tale

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, când îți cauți un loc de muncă, este să te hotărăști ce anume îți dorești. Dacă vrei să îți schimbi jobul cu unul mai bine plătit, lucrurile se pot rezolva mai ușor. Însă, dacă te gândești la o reconversie profesională sau vrei să intri pe piața muncii, este important să știi ce îți dorești să faci înainte de a începe căutarea jobului perfect. Documentează-te în legătură cu responsabilitățile pe care le implică poziția pentru care vrei să candidezi, cercetează avantajele unui astfel de job pe piața muncii și studiază compania la care vrei să aplici pentru a obține un loc de muncă. Odată ce ai stabilit care este jobul potrivit pentru tine în momentul respectiv, poți începe să „cucerești“ angajatorul.

2. Redactează un CV și o scrisoare de intenție

Până la interviul de angajare, care este proba finală, trebuie să faci o bună impresie și să fii unul dintre candidații cu potențial. Pentru a obține acest lucru, e nevoie să te prezinți, iar cea mai bună modalitate este cu ajutorul unui Curriculum Vitae și al unei scrisori de intenție. Dacă CV-ul este un document cerut de majoritatea angajatorilor, în care notezi studiile pe care le ai, competențele și abilitățile, precum și experiența profesională (acolo unde este cazul), scrisoarea de intenție nu este obligatorie, însă arată că ești cu adevărat interesat de o anumită poziție și te ajută să faci o bună impresie.

 

Dacă este prima dată când trebuie să completezi astfel de documente, este indicat să cauți un model CV obisnuit și să îl completezi cu datele tale, dar și să citești mai multe scrisori de intenție din care să te inspiri pentru a scrie varianta potrivită pentru jobul pentru care aplici.

3. Pregătește-te pentru interviul de angajare

Odată ce ai fost selectat pentru un interviu de angajare, șansele de a obține jobul visat cresc considerabil. Însă, impresia pe care o lași recrutorilor este definitorie. În primul rând, este important să nu întârzii la întâlnire și nici să ajungi prea devreme. Dacă te prezinți cu 10-15 minute înainte de ora stabilită, poți fi sigur că vei fi bine văzut. În al doilea rând, este esențial să alegi vestimentația adecvată și să fii manierat.

 

De obicei, la interviurile de angajare, recrutorii adresează o serie de întrebări standard, inclusiv „Unde te vezi peste cinci ani?“. Pregătește răspunsuri pentru aceste întrebări și încearcă să ai o atitudine relaxată atunci când îți prezinți reușitele profesionale. Pentru a convinge angajatorul că ești persoana potrivită pentru postul pentru care aplici, trebuie să ai încredere în forțele proprii și să îți expui, fără a fi arogant, competențele profesionale. Totodată, fii pregătit să adresezi tu însuți întrebări și să vii cu idei care pot ajuta compania să aibă succes.

 

A obține jobul pe care îl visezi poate fi, de multe ori, mai complicat decât te-ai aștepta, însă este important să te implici total în acest proces, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

 

Sursă foto: fizkes/ Shutterstock