ARTICOLE

Cum adaugi valoare CV-ului tau

Cum adaugi valoare CV-ului tau
Poate ca ai obosit cautand joburi sau trimitand CV-uri, dar te-ai gandit cum ai putea sa iti faci CV-ul mai tare decat este? Ce poti modifica la CV-ul tau astfel incat sa iesi din prima in evidenta dintre sutele de aplicatii?

Ceea ce cauta orice companie se traduce in valoare – ce ii poti aduce tu, cat de valoros esti ca specialist. Totodata, oricat de bun ai fi intr-un domeniu, daca sunt prea multi specialisti pe piata si nu te diferentiezi prin nimic sau specializarea ta nu se mai cauta, s-ar putea ca eforturile tale sa fie zadarnice.

Cum definesti valoarea adaugata pentru CV-ul tau?

Ideea simpla de la care pornesti este sa determine ce valoare/specializare/talent unic ai tu si de care piata are nevoie. Evident, partea cea mai importanta in aceasta afirmatie este ultima. Tu ai multe lucruri de oferit, insa daca piata (citeste companiile prin anunturile de joburi) solicita anumite aspecte profesionale, trebuie sa le identifici si sa le evidentiezi in curriculum vitae.

Cum aplici practic informatia anterioara?  

Inainte de redactarea CV-ului intr-o forma imbunatatita, trebuie sa te decizi ce vrei exact sa faci. Nu poti scrie un curriculum vitae care sa atraga atentia daca nu intelegi necesitatile persoanei care va citi aplicatia ta. Deci stabilirea unei pozitii clare este primul pas.

Problema este ca, de cele mai multe ori, nu stii exact care vrei sa fie titulatura jobului, ci ai idee, mai degraba, despre ceea ce vrei sa faci. Spre exemplu, stii ca vrei sa fii marketing manager intr-o companie care vinde produse pentru un public tanar. Compania trebuie sa fie de dimensiuni medii, ca sa poata creste si pentru ca preferi sa nu lucrezi intr-o corporatie.
 
O astfel de segmentare te ajuta sa iti adaptezi CV-ul in functie de tipul companiei unde ai vrea sa lucrezi. Insa nu este indeajuns. Trebuie sa arati care este combinatia unica de aptitudini, experienta si personalitate prin care poti aduce valoare companiei.

Exercitii de rememorare

Un bun exercitiu atunci cand redactezi CV-ul este sa rememorezi experientele anterioare in care ai adus valoare companiei si sa le formulezi ca atare in curriculum vitae. De ce ai fost angajat la locul de munca anterior? Care sunt aptitudinile/competentele pentru care ai fost ales? Poti astfel determina tema comuna pentru toate exeperientele si sa o prezinti in CV.

Cunoscandu-ti aptitudinile care aduc valoare vei putea sa decizi structura CV-ului si ce informatii vrei sa incluzi (si ce sa lasi deoparte). Ai facut o multime de lucruri in cariera ta, dar nu trebuie sa le incluzi pe toate: doar concentreaza-te asupra acelora care iti comunica valoarea.