ARTICOLE

Cum interpretezi anunturile de joburi

Cum interpretezi anunturile de joburi
“Orice job este mai bun decat niciun job” poate fi o deviza in perioada de criza pentru someri. Totusi, chiar si acum poti obtine locuri de munca bune daca stii cum sa interpretezi un anunt de angajare. Daca aplici pentru un job pe care nu il vrei cu adevarat sau in care nu te descurci, va fi o pierdere de vreme pentru toata lumea.

De ce sa trimiti CV-ul la anunturile de joburi nepotrivite si sa fii descurajat ca nu esti chemat la interviu? De ce sa iti faci iluzii in legatura cu o oferta si sa pierzi timpul la un interviu ca sa iti dai seama ca nu poti accepta sa muncesti doar pe baza unui comision incert? Solutia este sa inveti sa citesti printre randurile ofertei de munca, sa te concentrezi asupra lucrurilor concrete si sa trimiti CV-ul la compania potrivita.

Anunturile de joburi sunt, inainte de toate, reclame - compania se promoveaza si isi popularizeaza pozitiile vacante, pentru a atrage cei mai buni candidati. Ofertele de locuri de munca nu mint, insa pot, adesea, sa exagereze adevarul. De aceea, atunci cand ajungi la interviu la o organizatie “in plina crestere, tanara si cu un mediu dinamic” te trezesti ca este o firma nou infiintata, cu un singur client si au sediul intr-un apartament de bloc.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand analizezi ofertele de locuri de munca?

1. Titulatura jobului

O denumire in engleza a unui post comun, cum ar fi secretara, face parte din strategia de atragere a candidatilor. Totusi, atunci cand aplici la un job de asistent manager, spre exemplu sau la un altul cu titulatura pompoasa, dar care ascunde un loc de munca banal, nu trebuie sa iti creezi asteptari mai mari decat este cazul.

2. Numele si descrierea companiei

In mod normal, numele companiei reprezinta garantia seriozitatii. Astfel, sansele ca un job sa fie mai bine cotat cresc o data cu brand-ul firmei angajatoare. Sunt mai multe modalitati prin care te poti documenta in legatura cu o companie: site-ul/blogul acesteia, site-ul Ministerului de Finante, unde poti vedea si profitul declarat, reteaua de contacte sau diverse forumuri. Exista si companii care nu isi declara numele si apar cu titlul de confidential. In acest caz poti deosebi un loc de munca serios de diversele jocuri piramidale.

3. Cerinte si responsabilitati

Un anunt de joburi functioneaza ca o prima selectie, prin criteriile de eligibilitate ale postului: cerinte si responsabilitati, formulate cat mai clar. In conditiile in care intr-un anunt nu sunt specificate cerinte si doar promisiuni de castig, acesta ar trebui privit cu suspiciune.

4. Oferta salariala

Sunt multi angajatori care se feresc sa publice o oferta clara, lasand libertate candidatului pentru negocierea la interviu. De obicei, daca un anunt de job iti promite castiguri nelimitate sau de peste 1.000 de euro pe luna, in conditiile in care cerintele sunt minime, iar compania este confidentiala, lucrurile devin suspicioase si poti trimite CV-ul doar in masura in care ai timp de pierdut.

Daca nu este trecuta nicio marja salariala, vezi ce beneficii mai ofera compania si daca se specifica posibilitatea negocierii la interviu.

Indiferent de felul in care arata un anunt de joburi, inainte de a trimite CV-ul, documenteaza-te si vei economisi timp si bani. Daca din cercetarile tale reiese ca angajatorul nu este serios, este mai sigur sa nu aplici la job.
 
Consulta pe Myjob.ro ofertele de locuri de munca.