ARTICOLE

5 greseli de evitat cand iti trimiti CV-ul

5 greseli de evitat cand iti trimiti CV-ul

Esti bun. Stii ca esti bun. De ce nu te angajeaza nimeni?

Capacitatile tale si felul in care reusesti sa te integrezi foarte repede intr-o echipa noua si sa ai un randament crescut inca de la inceput s-ar putea sa nu se observe din prima din CV-ul tau. Sunt dese cazurile in care candidati talentati fac o impresie proasta recruiterilor din cauza a ceea ce spun (sau a ceea ce nu spun) cand aplica pentru joburi. Citeste mai jos cele 5 greseli pe care trebuie sa le eviti cand iti trimiti CV-ul si poate iti cresti sansele de angajare.

1. CV-ul tau arata ca si cum ai fi avut prea multe locuri de munca in prea putin timp

Unde gresesti

Ai listat in CV fostele locuri de munca cu o durata de cateva luni fiecare. Orice recruiter vede un astfel de istoric va crede ca esti genul de persoana care pleaca repede catre un alt job si, deci, devii prea scump – compania va cheltui din nou cu recrutarea.

Cum poti sa remediezi problema din CV

In primul rand, incearca sa elimini orice loc de munca din CV-ul tau care a durat mai putin de 6 luni (mai putin daca esti student sau acestea sunt singurele joburi pe care le ai). Foloseste-te de o scrisoare de intentie in care sa spui, pe scurt, de ce ai o experienta “patata”. Poti scrie ceva de genul: Am avut o serie de locuri de munca in care am lucrat putin deoarece eram student la zi si imi schimbam frecvent orarul. Acum sunt in cautarea unui job permanent si sunt foarte interesat sa lucrez pentru compania dvs.

2. Te comporti ca si cum nu ai vrea acel job

Unde este greseala ta

Persoana de la resurse umane ti-a vazut CV-ul si a incercat sa te contacteze, dar nu ai raspuns. Bineinteles, dupa o zi de asteptare, a banuit ca nu vrei, de fapt, sa te angajezi.

Cum o remediezi

Cand primesti un mesaj de la un angajator sau un telefon la care nu ai putut raspunde, nu te astepta niciodata sa te caute ei din nou, pentru ca s-ar putea sa nu o faca. Suna inapoi sau raspunde mesajului, ca sa poti intra in legatura cu recruiterul.

3. Arati ca si cum ai vrea sa ascunzi ceva

Unde gresesti

CV-ul tau este foarte scurt si continte foarte putine informatii. Mult prea putine. Este clar ca angajatorii vor sa afle cat mai multe ca sa decida daca te cheama sau nu la interviu. Mai mult, nu te regasesti pe nicio retea sociala, deci nu au de unde sa culeaga informatiile necesare

Cum rezolvi problema

Completeaza mai multe informatii in CV. Cel mai indicat ar fi sa folosesti CV-ul Myjob pas cu pas, unde ai toate sectiunile necesare si poti sa te orientezi mai usor cand vrei sa adaugi informatii in curriculum vitae. Nu trebuie sa dai toate detaliile, insa nici sa fii prea lapidar nu este bine.

4. Sperii recruiterul

Cum poti gresi

Ai putea avea toate calificarile si aptitudinile pe care angajatorul le cauta, insa adresa ta de e-mail arata dubios si neprofesionist, iar pozele tale publice de pe Facebook nu spun lucruri prea bune despre tine. Chiar daca retelele sociale fac parte, teoretic, din viata ta privata, atat timp cat ai lucruri la vedere, asteapta-te ca acestea sa influenteze decizia unui recruiter.

Cum reusesti sa elimini greseala

Nu vrei sa pari altcineva, dar daca vrei cu adevarat sa obtii un job serios, comporta-te ca un profesionist. Foloseste o adresa de e-mail neutra, de tipul prenume.nume@email.com si elimina din sfera publica niste poze care te-ar compormite, chiar daca ti se par acum haioase – pur si simplu modifica-ti setarile de intimitate de pe retelele sociale.

5. Nu tii cont de cunostintele elementare de limba romana

Unde greseti

Atunci cand iti redactezi CV-ul nu mai ai rabdare sa il recitesti sau sa fii atent la felul in care ai scris anumite cuvinte. De la cateva litere lipsa sau puse in locuri gresite si pana la greseli mai grave de ortografie, poti fi descalificat de un recruiter care tine la aceste aspecte.

Cum remediezi

Printeaza-ti CV-ul si reciteste-l sau roaga pe cineva sa il citeasca. Astfel vei vedea mai usor unde ai gresit sau iti vei da seama de niste formulari prea ambigue. Odata ce ai corectat eventualele stangacii din CV, nu va mai trebui sa iti faci griji pe viitor. Succes!