ARTICOLE

IQOS a primit din partea FDA autorizarea ca produs din tutun cu risc modificat

IQOS a primit din partea FDA autorizarea ca produs din tutun cu risc modificat

FDA, agentia guvernamentala din Statele Unite ale Americii responsabila cu reglementarea tuturor produselor alimentare si a medicamentelor, a autorizat, in luna iulie, comercializarea dispozitivului IQOS ca produs din tutun cu risc modificat. Aceasta decizie demonstreaza ca, spre deosebire de tigarile conventionale, utilizarea IQOS reduce considerabil expunerea la substantele nocive si potential nocive.

Numeroasele documente si studii stiintifice puse la dispozitia FDA de catre compania Philip Morris International au dus la luarea acestei decizii istorice pentru industria produselor din tutun si a dispozitivelor care incalzesc tutunul, IQOS fiind primul si singurul produs electronic cu nicotina din lume care primeste autorizatia de produs din tutun cu risc modificat (MRTP).  

Prin acordarea acestei autorizatii de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat, FDA isi propune sa se asigure ca informatiile transmise consumatorilor, referitoare la riscul redus sau expunerea redusa, legate de utilizarea unui produs din tutun, sunt sustinute prin dovezi stiintifice si pe intelesul tuturor”, a precizat Mitch Zeller, J.D., directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA.

 

Mai mult, FDA considera ca, prin dovezile stiintifice aduse, se demonstreaza ca IQOS este un produs ce va avea un impact pozitiv pentru intreaga populatie, atat pentru fumatorii adulti care utilizeaza frecvent produse de tutun, cat si pentru fumatorii ocazionali si pentru cei pasivi. In conditiile in care milioane de femei si barbati adulti din intreaga lume vor continua sa fumeze, IQOS reprezinta o alternativa mai buna la tigarile conventionale. 

FDA a concluzionat ca principiul de functionare al IQOS, prin care tutunul este incalzit, si nu ars, reduce semnificativ expunerea utilizatorilor la anumite substante care se pot dovedi nocive pentru organism. Potrivit studiilor de specialitate efectuate, spre deosebire de tigarile conventionale, folosirea IQOS va contribui la reducerea expunerii la 15 substante chimice daunatoare sau potential daunatoare. 

Expertii administratiei americane au decis sa acorde IQOS licenta MRTP dupa ce, pe parcursul a aproape patru ani, au analizat toate doveziile stiintifice si studiile pe care compania Philip Morris International le-a pus la dispozitie. FDA considera ca toate studiile confirma ca IQOS este un produs care va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste sanatatea publica, atat din punct de vedere al fumatorilor adulti, cat si al persoanelor nefumatoare. 

 

Sursa Foto: Philip Morris International