ARTICOLE

7 lucruri de stiut despre scrisoarea de recomandare

7 lucruri de stiut despre scrisoarea de recomandare

Atunci cand auzi de scrisoare de recomandare ti se pune un nod in gat. Fie ca nu ai, fie ca ai plecat nu tocmai intr-un mod placut de la ultimul job, ideea de a lua contact cu vechii tai sefi si de a le cere scrisori de recomandare nu te prea incanta.

Cat de importanta este o scrisoare de recomandare? Analizam mai jos cele mai intalnite temeri si intrebari legate de scrisoarea de recomandare:

1.   Nu am de la cine sa cer scrisoare de recomandare

Daca esti la inceput de drum poti cere scrisori de recomandare de la profesorii cu care ai lucrat la diverse proiecte.

2.   N-am curaj sa cer o scrisoare de recomandare

Atunci cand ceri de la fostul manager o scrisoare de recomandare, trebuie sa stii sa alegi momentul si cuvintele:

  • Daca vei cere scrisoarea de recomandare inainte de a demisiona, vei ridica suspiciuni.
  • Daca vei alege momentul demisiei, seful tau ar putea fi prea nervos pentru a scrie ceva pozitiv.
  • Cel mai bine ar fi sa-ti scrii singur o descriere si sa o ai la indemana ca model de scrisoare de recomandare. Daca seful tau motiveaza ca nu are timp de scris scrisori de recomandare, il intrebi daca este de acord cu cea scrisa de tine, el trebuind doar sa semneze si sa stampileze.

3.   Sigur nu verifica scrisorile de recomandare

Uneori scrisoarea de recomandare este un fel de lectura suplimentara. Nu este necesara, dar poate fi un punct in plus la CV. Sunt multi candidati convinsi ca angajatorii nu-si pierd timpul citind scrisori de recomandare. Angajatorii poate nu le citesc, dar cele mai multe firme de recrutare in mod sigur da.

4.   Fostul manager va spune sigur ceva rau in scrisoarea de recomandare

Aceasta atitudine negativa a fostului sef depinde de termenii in care ai pelcat de la vechiul job. In plus, daca la momentul respectiv situatia nu a fost tocmai placuta, odata ce lucrurile s-au calmat, parerea fostului manager despre tine este posibil sa nu mai fie asa de proasta.

5.   Trimit si scrisoarea de recomandare cu CV-ul?

Pentru fiecare CV pe care il completezi ai la final un spatiu pentru referinte. Ar trebui sa treci datele celor care pot da referinte despre tine sau ar trebui sa anexezi scrisorile de recomandare? Cea mai recomandata varianta este acea clasica: „La cerere!”

6.   Odata angajat, scrisoarea de recomandare nu mai conteaza

Este posibil ca actualul manager sa fie interesat, cel putin in perioada de proba, de vreun proiect mai vechi si, totodata, sa vrea sa verifice ce parere a avut fostul sef despre jobul tau.

7.   Trebuie sa mai tin legatura cu persoanele care mi-au dat vreo scrisoare de recomandare?

Cea mai simpla metoda ar fi sa trimiti cate un e-mail de felicitare cu ocazia sarbatorilor catre cei pe care ii ai in baza ta de referinte. In felul acesta „a tine legatura” nu mai pare atat de artificial.

Oricare ar fi situatia ta, trebuie sa iei totusi problema in serios. Chiar daca, de cele mai multe ori nu se uita nimeni la o scrisoare de recomandare, nu este cazul sa ratezi jobul dorit doar pentru ca nu ai avut referintele cerute.