ARTICOLE

Teama de esec si amanarea

Teama de esec si amanarea

Daca titlul acestui articol te-a atras, in mod sigur urmatoarea situatie ti se va parea foarte cunoscuta. Sa zicem ca e luni si ai termen de predare a unei lucrari miercuri. Te vei apuca de treaba imediat? Nu, mai bine lasi pe marti pentru ca lunea iti intri mai greu in ritm. Marti cele 3 ceasuri rele par ca se intind pe tot parcursul zilei, si te apuci de treaba tarziu, iar miercuri dimineata te gaseste lucrand pe ultima suta de metri la proiect. Si te-ai ales si cu o durere de cap sau de stomac. Dar nu conteaza, tu oricum esti mult mai productiv si te aduni mult mai bine cand esti presat de timp. Sau dimpotriva, intri in panica, creierul se blocheza si nu-ti doresti decat sa lasi totul balta si sa pleci. Si asta pentru o munca de cateva ore pentru care ai avut 2 zile la dispozitie. Trebuia sa te fi apucat te treaba atunci cand ti s-a dat, dar parca nu erai in forma, parca nu aveai starea. O cafea si o discutie cu colegii ti-au furat acele ore ale zilei in care esti de obicei mai eficient si apoi nu ai mai avut energia necesara.

De ce, avand mereu senzatia ca daca am fi mai bine pregatiti am face lucrurile mai bine, mai amanam cateva ore, zile, luni sau chiar ani un proiect pe care uneori nu mai apucam sa-l facem niciodata.

Detaliile fac diferenta

Lucrul facut de mantuiala si doar ca sa fie facut, nu inseamna ca ai fost mai eficient sub presiune. Este adevarat ca nu te mai incurci in detalii, pentru ca nu ai timp, dar uneori detaliile fac diferenta. Si de ce sa suferi ca daca ai mai fi avut cinci minute ai fi apucat sa mai adaugi ceva esential, cand in doua zile ai fi avut timp berechet.

Teama de esec si respectarea termenului limita

Amani de teama ca nu ai cunostintele necesare, dar crezi ca peste doua zile vei sti mai multe? Crezi ca stresul si gandul ca ai mereu ceva de facut te va lasa sa faci si altceva decat sa stai sa te gandesti? Nu ar fi mai simplu sa te apuci de treaba si sa vezi pe parcurs de ce ai nevoie. E adevarat ca acest lucru difera de la o situatie la alta. Dar pentru aceasta ai nevoie sa analizezi in ce situatie te afli, care-ti sunt resursele si sa faci un plan bine detaliat cu termene precise pentru a fi sigur ca termini la timp. E mai simplu sa pornesti cu un plan clar inca de la inceput. Odata puse ideile pe hartie mintea iti va fi mult mai libera. Insa va trebui sa respecti termenele stabilite pentru a nu avea mustrari de constiinta.

Din dorinta de a face totul perfect

In momentul in care vei intelege ca nu poti multumi pe toata lumea si ca ceilalti nu te-ar iubi mai mult daca ai fi perfect, nu ai mai amana atat momentul in care sa te apuci de treaba. Cu cat amani mai mult cu atat cei din jur vor fi mai nemultumiti, adica vei obtine contrariul a ceea ce-ti doresti. Accepta-ti stangaciile si ai incredere in tine.

Dintr-o extrema intr-alta

A te apuca de treaba imediat nu inseamna sa cazi in cealalta extrema si sa fii impulsiv. Un plan bine pus la punct de la inceput te va feri sa pierzi timpul cu incercari. Analizeaza bine intai toate variantele si abia apoi apuca-te de lucru. Unii amana chiar si analiza posibilitatilor. Insa in acelasi timp urmareste-ti prioritatile si nu starui prea mult in detalii.

Nu intra in panica

Incepe cu primul pas. Nu te speria de activitatea de rutina. Incepe cu inceputul si usor, apoi vei ajunge si la chestiunile cu adevarat ineresante si in cele din urma la finalul lucrarii. Degeaba amani, tot va trebui sa faci si ceea ce nu-ti place. Si atunci ce sens are sa te stresezi inutil.

Intre adrenalina si depresie

Asa cum exista persoane carora le face placere sa lucreze contra cronometru la fel exista si persoane carora le place sa-si planga de mila si sa se simta inutili. Faptul ca nu-ti pasa de consecinte nu e decat o metoda de aparare. Fuga si amanarea deciziilor duce in cele din urma la depresie si demotivare. In oricare tabara te recunosti incearca sa te echilibrezi pentru ca in timp consecintele sunt grave.

La treaba!

Automotiveaza-te, fa-ti un plan si treci la treaba. Pana la urma tot va trebui sa rezolvi respectivele probleme si daca apuci, prin amanari si griji inutile sa urasti ceea ce ai de facut, randamentul va fi foarte scazut. Intai termina ceea ce ai de facut si dupa aceea relaxeaza-te. Amana putin e-mail-urile distractive si discutiile cu colegii si vei vedea ca dupa aceea vor fi mult mai placute.