ARTICOLE

Cum sa va intelegeti cu colegii dificili?

Cum sa va intelegeti cu colegii dificili?

In compania dumneavoastra aveti un coleg cu care pur si simplu nu vorbiti pentru ca nu va face placere. Nici lui. Va evitati reciproc, pe cat posibil, fie ca este vorba de o sedinta fie ca este vorba de o petrecere a firmei.

Oricine se intalneste cu persoane dificile, situatii stresante sau circumstante dezamagitoare in fiecare parte a vietii: cariera, casatorie, prietenii. Din pacate nu putem evita aceste situatii. Totusi putem face un minim de efort pentru ca nu vrem sa parasim locul de munca, sa divortam sau sa schimbam prietenii.

 


Ce e de facut in situatia in care vreti totusi sa aveti o relatie mai normala cu colegul dumneavoastra?


1. Valorificati avantajul de a fi diferiti
In general, suntem atrasi de oamenii care sunt opusul nostru. Conducatorului ii place sa fie prieten cu cineva care se lasa condus, celui serios si inchis in gandurile sale ii place compania unui voios coleric care debordeaza de energie. In cazul in care intre cele doua persoane atat de opuse nu exista si cateva puncte comune pe baza carora sa apara si reapara mereu intelegerea relatiile interpersonale pot deveni stresante. Puterea este numai a dumneavoastra si tine de perceptie. Incercati sa vedeti in alta lumina punctele care va diferentiaza de coleg. Daca dumneavoastra sunteti prea grabit si colegul este prea incet in activitatile de birou incercati sa invatati ceva de la el daca veti lucra impreuna.


2. Ganditi-va ca si colegul doreste o relatie normala
In momentul in care incercati sa restabiliti legatura cu colegul ganditi-va ca probabil si el doreste sa poata lucra in conditii normale cu dumneavoastra asa cum o face cu altii. Daca stiti deja asta va va fi mai usor sa spuneti: „Imi pare rau” sau „S-ar putea sa nu am dreptate”. Astfel nu veti ceda dumneavoastra, ci veti deschide usa dialogului.


3. Invatati sa nu fiti de acord
O discutie intre dumneavoastra si coleg nu trebuie sa se termine in mod obligatoriu cu un acord. Daca fiecare dintre dumneavoastra si-a expus argumentele, a acordat celuilalt ocazia sa faca la fel si a si ascultat, nu este necesar sa ajungeti la un punct comun. Puteti cadea de acord ca nu sunteti de acord. Este suficient.


4. Invatati de la altii si lasati-i pe acestia sa invete de la dumneavoastra
Ramaneti deschis la opiniile, punctele de vedere si ideile altora. Impartasiti-le la randul dumneavoastra propriile pareri. Faceti un efort si gasiti ceva ce apreciati in ideea colegului si spuneti ceva apreciativ despre ea. Daca oamenii simt obiectivitatea si suportul dumneavoastra se vor simti atrasi indiferent de diferentele care va despart. Veti fi surpins sa constatati ca pe masura ce incercati sa va intelegeti bine cu o persoana pe care o credeati „dificila” castigati un nou prieten.