ARTICOLE

Cum sa faci o schimbare in cariera?

Cum sa faci o schimbare in cariera?

Chiar daca esti la inceput de drum sau nu, ori ti-ai dat seama ca nu aceasta este calea profesionala pe care vrei sa o urmezi, ar trebui sa iei in calcul o serie de indici, tocmai pentru a vedea daca ai un comportament adecvat dezvoltarii profesionale si atingerii scopurilor propuse sau nu. Pentru aceasta, trebuie sa-ti aloci din cand in cand timp, pentru a-ti evalua situatia actuala, sa analizezi oportunitatile care se nasc in domeniul tau de activitate (actual sau cel dorit) si sa alegi acele cai care te satisfac cu adevarat.

Pentru aceasta, trebuie sa incepi cu o evaluare critica a jobului pe care il ocupi in acest moment, dar mai ales nivelul de satisfacere al acestuia. Pentru aceasta, nu trebuie decat sa notezi din cand in cand acele situatii care te impacteaza (fie ele pozitive, fie negative). Apoi analizeaza atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ acesti factori. Merita? Este ceea ce vrei tu? Ai cum sa pastrezi elementele pozitive si/sau ai cum sa le schimbi pe cele neplacute? Care sunt acele aspecte care iti plac si cele care iti displac la actualul job? Ceea ce te deranjeaza tine de cultura organizationala sau de oamenii cu care lucrezi? Nu trebuie sa dai note sau punctaje. O simpla analiza iti va oferi rapid un raspuns de genul: „Da, imi place la mine la munca!" sau „Nu mai suport sa merg la birou!".

Aminteste-ti care erau valorile tale, interesele si nevoile pe care le aveai inainte de a ajunge in acest loc de munca. S-au pastrat? S-au schimbat? Ti le satisface noul job? In ce masura? Mai sunt reprezentative ele pentru tine acum? Determina inca o data foarte clar si constientizeaza-ti valorile in care crezi si nevoile pe care trebuie sa ti le dezvolti pentru a performa in cariera.

Daca drumul pe care ai pornit nu te mai reprezinta (exista si sutatii in care, dupa ani de munca, iti dai seama ca ceea ce faci nu-ti este pe plac, ca ai ales gresit sau ai fost fortat sa o iei pe acest drum), fa un brainstorming cu idei legate de posibilitati alternative. Fa-l mai intai singur(a) pe hartie, apoi discuta cu rudele, prietenii sau persoanele de incredere din networking-ul tau. Daca ai un coach, acesta te poate ajuta in identificarea alternativelor cele mai apropiate de asteptarile si nevoile tale actuale. Nu este usor, decizia este grea, dar necesara pentru o schimbare in bine in viata ta profesionala!

Documenteaza-te cat mai mult inainte de a lua o decizie. Fie ca-ti schimbi domeniul de activitate, fie ca schimbi doar pozitia sau firma in care lucrezi, important este sa cunosti dinainte cum decurg lucrurile in noua „arie de activitate". Apeleaza si la prieteni sau alte persoane care iti pot da cat mai multe informatii reale.

Pentru a te asigura ca decizia pe care o vei lua nu este o iluzie (esecul poate duce la prabusirea increderii in sine), cel mai bine este sa „exersezi" inainte de a face marele pas. Indiferent de tipul schimbarii din cariera, petrece inainte ceva timp (ore sau zile) in noua pozitie. Vezi daca este ceea ce-ti doresti. O poti face prin voluntariat sau, prin asa numita „perioada de proba".

Cauta solutii prin care iti poti dezvolta sau imbunatatii unele abilitati. Mergi la cursuri, seminarii, workshop-uri pe aceste teme. Dezvolta-te profesional pentru noua activitate.

Nu pierde din vedere faptul ca trebuie sa fi pregatit sa faci schimbarea si sa iei in calcul si posibile scenarii de abordare a esecului. Abia cand esti pregatit 100% poti demara procesul de schimbare.