ARTICOLE

Cum combati stresul daca nu ai job

Cum combati stresul daca nu ai job

Odata cu somajul, stresul si anxietatea pot deveni constante ale vietii tale. Combate-le cu succes, urmand sfaturile de mai jos.

Sa cauti un loc de munca dupa ce ai intrat in somaj este dificil in orice circumstante. In economia actuala este cu atat mai greu, iar efectele pot fi mai pronuntate asupra corpului, mintii si spiritului tau.

Este o mare provocare pentru tine sa te adaptezi noii situatii, ca atunci cand ai o boala care se prelungeste. Poti experimenta furie, stres, anxietate si depresie. Lasate sa actioneze, aceste sentimente pot deveni daunatoare pentru sanatatea fizica si mentala, impiedicandu-te sa iti cauti efectiv un job nou.

Pe scurt, raspunsul tau natural poate lucra impotriva ta.

  • Anxietatea declanseaza alarma

In sine, anxietatea nu este un lucru rau. De fapt, este un prim motivator cand vine vorba despre combaterea provocarilor. Oamenii au parte de schimbari psihologice cand devin anxiosi – sistemul lupta-sau-fugi se activeaza. Totusi, in cultura actuala, lucrurile nu sunt niciodata atat de simple.

Raspunsul fizic la pierderea locului de munca se poate concretiza prin insomnie, tensiune care duce la dureri de cap si de stomac sau chiar atacuri de panica. Daca simptomele de anxietate pot fi benefice pe termen scurt, atunci cand sunt experimentate pe perioade mai lungi pot genera depresie.

  • Masuri concrete de combatere a stresului

Mentinerea sanatatii fizice si mentale este cheia in combaterea stresului. De aceea, printre primele masuri atunci cand ti-ai pierdut locul de munca, este sa te mentii activ:

  • Uita-te mai putin la televizor
  • Fa exercitii fizice
  • Mananca sanatos si respecta orele de masa
  • Schimba-ti atitudinea – impune-ti un numar de aplicatii intr-o anumita perioada, fie ca iti trimiti CV-ul la anunturi de joburi sau direct la o anumita companie. Nu te gandi ca ai fost respins sau ignorat de 48 de ori, gandeste-te ca mai ai cel putin 2 companii in aceasta saptamana in fata carora trebuie sa te prezinti cat mai bine.
  • Gandeste creativ – nu cauta doar joburi precum cel pe care l-ai pierdut. Orienteaza-te dupa orice oportunitate, nu ai nimic de pierdut. Schimbarea inseamna crestere.

Seteaza-ti o alerta de joburi, vei primi oferte noi in fiecare zi. Mentine-ti CV-ul la zi si aplica. Stabilirea unei tinte reprezinta cheia pentru a-ti pastra speranta. Lucrurile pot fi dificile la inceput, insa trebuie sa stii ca detii controlul propriului viitor.

Succes!