ARTICOLE

Combate stresul de la locul de munca

Combate stresul de la locul de munca

Faptul ca stresul a devenit pentru societatea noastra o problema cu adevarat grava, nu mai este deloc contestat. Din pacate insa, factorii care determina aceasta stare psihica sunt variati si uneori greu de gestionat. Insa, o constientizare a riscurilor care insotesc stresul (atat cel profesional, cat si cel de zi cu zi/personal) si o mobilizare in stoparea sau mentinerea lui la un anumit nivel al tolerantei, devine o prioritate pentru omul modern. Din acest motiv, unele organizatii s-au aliniat si ele acestei politici de reducere a stresului angajatilor si intreprind anumite masuri care pot imbunatati activitatea salariatilor. 

Pe de alta parte, fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca care sunt acele metode prin care isi poate reduce cat mai mut nivelul de stres si sa nu se “bazeze” doar pe caile pe care compania le-a ales pentru simplul motiv ca acestea din urma vizeaza doar cauzele care tin strict de contextul organizational. 

Este adevarat ca stresul, in anumite situatii si anumite “dozaje” poate fi benefic (in unele cazuri creste productivitatea, motiveaza, stimuleaza etc.). Insa, cand se depaseste un anumit prag, stresul poate deveni periculos si se poate ajunge la complicatii grave care se pot solda chiar cu decesul persoanei in cauza. Dar astfel de situatii sunt izolate. Important este sa stim cum sa tinem in frau situatiile de stres puternic. Va oferim in continuare un mic ghid care sa va ajute in acest sens. Sunt cateva reguli simple pe care insa, luati de val, le uitam sau ingnoram.

Abordeaza corect situatia stresanta! Chiar daca in unele momente va simtiti coplesit de activitatile pe care le aveti de facut la birou, o corecta atitudine fizica va poate ajuta sa depasiti mai usor si mai repede acel moment dificil. Ca atare, este foarte importanta abordarea stresului si mai ales tipul de respiratie pe care o aveti. Studiile arata faptul ca respiratia pe nas oxigeneaza mult mai bine plamanii si respectiv creierul, decat cea pe gura. Asa ca, in momentul in care va simtiti presat de anumite activitati, trageti cu putere pe nas aer in plamani si expirati foarte lent. In acel moment, organismul va produce mult mai multa energie si va putea “lupta” mult mai usor cu stresul.

Invata sa te organizezi. Orice activitate devine mult mai usoara si mai putin stresanta daca este corect si din timp planificata. Incercati, chiar daca la inceput o sa va fie mai greu, sa organizati activitatile de la birou. Incepeti cu cele marunte, dar care sunt mari consumatoare de timp si energie. Cum este, de exemplu, mail-ul. De cate ori nu ati sosit la birou, ati deschis mail-ul si a trecut pe putin o ora in care nu ati facut altceva decat sa selectati, sa cititi, sa stergeti si sa raspundeti la aceste mail-uri. Un prim pas este acela de a face reguli in casuta de mail, astfel incat dimineata, cand va deschideti calculatorul, mail-ul sa fie deja sortat si sa nu va ocupati decat de acele mail-uri care au “stampila” urgent. 

Uitati de multitasking. Multitasking-ul a fost si in unele situatii mai este privit ca un mod fantastic de a maximiza timp si de a obtine mai multe rezultate intr-o zi. Apoi oamenii au inceput sa realizeze ca, atunci cand fac mai multe lucruri in acelasi timp viteza lor de realizare si mai ales acuratetea au de suferit. Plus ca nu toata lumea poate face mai multe lucruri in acelasi timp. Mai degraba decat multitasking, incercati o noua strategie cunoscuta sub numele de chunking.

 

Nu va mai luptati cu morile de vant. Sunt unele situatii care pot fi schimbate, modifiate, ajustate, altele nu. Cu primele e bine sa “lucrati” si sa le aduceti la acele coordonate care nu va mai produc stres. Cu cele din ultima categorie nu va luptati pentru ca va irositi atat timpul, cat si energia si nu faceti decat sa le mariti si mai mult impactul producator de stres.

Lamuriti situatiile neclare. Unul dintre cele mai dese motive pentru care oamenii devin stresati la locul de munca este cadrul neclar in care isi desfasoara activitatea: cerinte incomplete, ambiguitate etc. Decat sa cadeti in capcana in care sa nu stiti cu exactitate ce aveti de facut si ce se asteapta de la dumneavoastra, mai bine solicitati o discutie cu seful direct in care sa lamuriti aceste coordonate. O astfel de intalnire va poate elibera de stres pe amandoi: pe dumneavoastra care veti intelege care sunt cerintele si pe seful direct de stresul ca nu mai sunteti productiv si ca gresiti nejustificat.

 In vocabular exista si cuvantul “nu”. Chiar daca in prima faza o sa vi se para dificil sau ca nu e la locul lui sa spuneti “nu”, incercati sa treceti peste aceasta bariera si veti vedea cat de relaxant poate sa fie. Sunt nenumarate situatiile in care nu sunteti suficient de pregatit sau nu aveti timpul necesar sa indepliniti anumite activitati pe care seful sau colegii vi le trimit. Puteti, in schimb sa le comunicati ca nu veti putea face aceste lucruri ori la timp, ori la calitatea asteptata si ca, solutia cea mai buna este fie ca sarcina sa fie redistribuita altcuiva, ori sa vi se ofere un mic ajutor. Multa lume se teme ca un refuz poate fi interpretat ca o incapabilitate, insa un manager “open-mind” va intelege ca acest refuz, care este si motivat, este o dovada a profesionalismului (“prefer sa va spun ca nu fac acest lucru, decat sa-l fac de proasta calitate”).

Pauzele mici si dese – cheia marilor succese!” Chiar daca aceasta vorba va face sa radeti, sa stiti ca in ea exista un adevar. Studiile au aratat faptul ca in multe activitati pauzele scurte energizeaza organismul. Asa ca puteti sa va alocati cel putin 5 minute pe ora pentru a va relaxa putin; asta insemnad fie ca va plimbati pe hol, fie ca urcati si coborati cateva trepte, ca iesiti pana in fata firmei, ca faceti cateva miscari tip inviorare sau ca va revigorati fata cu apa rece etc. In general, aceste activitati enuntate mai sus au rolul de a reduce nivelul de stres de la locul de munca.

Relaxarea este indusa de o stare de bine. Ca atare, cand simtiti ca nivelul de stres incepe sa creasca incercati sa zambiti mai mult, sa va amintiti de anumite momente fericite astfel incat sa blocati practic organismul sa se streseze. Pe de alta parte, organizati-va spatiul de munca astfel incat sa va simtiti bine in el: luminozitate, ambient, temperatura si alte elemente pe care le puteti controla. Chiar si lucrurile mici, cum ar fi zgomotul de birou poate distrage atentia si poate provoca frustrare. De aceea este recomandat sa va asigurati un cadrul de lucru relaxant, confortabil si linistitor. Va puteti aduce de acasa poze sau obiecte care sa va ajute sa va detensionati. Poza cu persoana iubita sau cu familia in concediu sau la un eveniment fericit va poate scoate dintr-o stare stresanta doar daca o priviti cateva clipe.

Invatati sa ascultati activ. Nu e greu si va poate ajuta foarte mult. Chiar daca in unele situatii nu sunteti pe aceeasi lungime de unda cu seful, colegul sau subalternul, nu va incapatanati si nu va suparati daca ceilalti nu sunt deacord cu dumneavoastra, ci incercati sa ascultati activ motivatiile lor si sa gasiti acele paliere comune care sa va ajute sa “vasliti in aceeasi directie”. 

Mentorul – puterea exemplului. Daca nu reusiti sa va gasiti un mentor, cautati un prieten sau o alta persoana care sa va ajute sa eliminati starile stresante prin diverse sfaturi sau exemple.

Alocati mai mult timp pentru dumneavoastra. In ultima perioada de timp, majoritatea oamenilor au tendinta de a deveni dependenti de munca. Din acest motiv, trebuie sa luati anumite masuri si sa lasati treburile legate la servici in birou, nu sa le luati cu dumneavoastra acasa. Incercati ca dupa munca sa va alocati mai mult timp pentru dumneavoastra, pentru familie si prieteni, sa va relaxati, sa va detasati de probleme de la birou si, cel mai important sa dormiti minim 7 ore. In acest fel ii veti oferi organismului dumneavoastra mai multa putere de a lupta cu factorii stresanti.

Un optimist printe optimisti. Nemultumiti, carcotasi, barfitori sunt peste tot. Incercati insa sa va detasati de astfel de persoane care sunt negativiste si care nu fac altceva decat sa va creasca nivelul de stres. Cautati acele persoane care se motiveaza usor si care au o atitudine pozitiva la locul de munca. Evitati situatiile de conflict, incercati sa nu dezbateti in plublic opinii personale (exemplu: politica, religia etc.). Nu uitati faptul ca starile conflictuale (mai ales cele permanente care s-ar putea instala la locul de munca) isi lasa negresit amprenta asupra sanatatii fizice si emotionale.