ARTICOLE

Vrei o marire? Nu iti omori salariul!

Vrei o marire? Nu iti omori salariul!
Stii ca meriti o marire de salariu, asa ca te duci la sef si o ceri. In noul context economic, cel mai probabil vei sfarsi fara niciun leu in plus la salariu. Obtinerea unei mariri de salariu nu este atat de simpla pe cat pare.

Invata formula de succes inainte de a cere orice marire, ca sa iti cresti sansele in atingerea obiectivului. Vezi care sunt greselile fatale pe care trebuie sa le eviti cu orice pret atunci cand soliciti o majorare a salariului:

1. longevitatea la job te legitimeaza pentru o marire de salariu
2. ai nevoie de o marire pentru ca ti-ai cumparat o noua casa sau masina sau ai devenit parinte
3. ameninti ca iti dai demisia sau refuzi sa indeplinesti anumite sarcini pana nu primesti bani in plus la salariu
4. spui ca alti colegi au primit o mariere, asa ca vrei si tu una

Nici una dintre aceste abordari nu arata sefului cu a beneficiat organizatia de munca ta. Cativa pasi prin care iti poti imbunatati sansele la o marire de salariu include:
 
  • Cuantifica-ti munca

Compara responsabilitatile tale cu ale altor posturi similare, gandeste-te daca iti poti reclasifica o parte dintre sarcini astfel incat sa iti justifici cererea.

  • Furnizeaza probe

Graficele pot fi foarte convingatoare. Creeaza unul prin care detaliezi noile responsabilitati care iti legitimeaza cererea de marire. Adesea, o crestere de salariu vine in tandem cu o bine-meritata promovare, dupa ce ilustrezi clar ca acum lucrezi la un nivel ridicat.

  • Pregateste ceva convingator

Cunoaste-ti valoarea si cat meriti pentru munca ta. Fii sincer si abodeaza un discurs de tip win-win – ambele parti au de castigat. Compania pastreaza si motiveaza un specialist foarte bun si tu vei ridica standardele companiei. Repeta scenariul cu un prieten acasa, pana te simti comfortabil cu solicitarea. Identifica orice obiectii pe care seful tau le poate face si pregateste-ti raspunsuri solide.

  • Momentul este crucial pentru succes

Asigura-te ca alegi un moment bun, in care seful tau este receptiv si are o atitudine pozitiva. Cunoaste-ti seful si ajusteaza-ti cerere la personalitatea lui si la stilul lui de operare. Ramai optimist pe toata durata intalnirii. Asteapta-te ca seful tau sa aiba nevoie de timp de gandire sau sa fie necesar sa discute cu managementul de la varf. Nu insista daca nu poti obtine un raspuns imediat. Si, daca raspunsul este nu, intreaba ce trebuie sa faci pentru a putea primi o marire de salariu pe viitor.

Fapte: Cele mai mari mariri de salariu se obtin la schimbarea jobului. Maririle de salariu interne rareori depasesc 5-8% din valoarea ramuneratiei, insa pot creste pana la 20-40% daca stii sa te vinzi bine unei noi companii.

Totusi, in aceasta perioada angajatorii au scazut mult ofertele de salariu pe anumite segmente si doar daca stii secretele negocierii salariale poti obtine o remuneratie buna.

Inainte de a schimba jobul, asigura-te ca nu exista riscul disponibilizarii la noul loc de munca si ca diferenta de salariu justifica riscurile pe care ti le asumi in cadrul unei nou post.