ARTICOLE

Cine vorbeste primul de bani, pierde!

Cine vorbeste primul de bani, pierde!

Unul dintre secretele unei negocieri de salariu consta in cunoasterea faptului ca acela care mentioneaza primul o suma anume e cel care pierde. Fie ca te afli la un interviu de angajare, fie te gandesti sa ceri o marire de salariu, ai doua sentimente contradictorii: doresti sa obtii cat mai mult si, in acelasi timp, te temi de un refuz. In plus, specialistii iti recomanda sa nu aduci tu in discutie salariul la interviu si nici sa ceri direct o marire. Totusi, cum poti obtine o marire de salariu daca nu pomenesti acest lucru in fata sefului?

Myjob iti prezenta in continuare ce sa spui si ce nu intr-o negociere de salariu:

Nu spune la interviul de angajare ce salariu aveai la fostul job! Oricum ar fi, pierzi:
 
  • daca salariul este prea mic, incepi negocierea de la un nivel prea jos;
  • daca este prea mare, s-ar putea sa “sperii” angajatorul, daca nu poate sa-ti ofere macar unul similar, daca nu superior.
 
In plus, daca esti incadrat intr-un job, salariul este, in mod obisnuit, confidential. Daca pentru nivelul tau de experienta ai avut un salariu prea mic, recrutorul ar putea crede ca nu ti-ai facut munca suficient de bine si de aceea nu ai fost apreciat la adevarata ta valoare.

O alta abordare la interviul de angajare ar fi ca la intrebarea “Ce salariu primeai pana acum?” sau “Ce salariu astepti pentru un asemenea job?”, sa raspunzi cu o alta intrebare: Care este salariul oferit de firma, cat considera anagajatorul respectiv ca valoreaza respectiva munca? Incearca, pe cat posibil, sa afli intentiile angajatorului inainte de a mentiona o suma - poate fi un salariu mai mare decat ai cere tu.

Mai mult, nu solicita o suma fixa. Daca in anuntul de job se mentioneaza ca nu se vor lua in considerare CV-urile in care nu se specificia salariul dorit, poti sa adopti o iesire onorabila din aceasta situatie: 
 
  • afla mai intai ce salariu se ofera pentru respectivul job in domeniu si care este situatia companiei in care ai vrea sa lucrezi;
  • in primul rand, precizeaza limitele - cel mai mic salariu pe care il accepti si, la limita de sus, o suma ceva mai mare decat crezi tu ca ai putea obtine.

Daca vor sa te angajeze, iti vor oferi de la inceput cea mai mare suma precizata de tine, daca nu sunt siguri, oferta va fi mai aproape de limita de jos.

  Nu minti! Daca vei spune ca ai avut un salariu mult mai mare decat in realitate, suma ar putea sa ''bata la ochi'' si sa fii verificat... neoficial. Mai bine pune accentul in discutie pe suma pe care ti-o doresti si arata-te deschis la negocieri.

  Asteapta sa primesti o oferta de salariu din partea angajatorului inainte de a discuta si alte beneficii. Daca vorbesti de beneficii inainte, ele vor fi incluse in suma totala, pe cand dupa ele pot fi adaugate la aceasta suma.

Cere angajatorului o oferta scrisa. Cel mai usor si mai elegant ar fi sa ii dai adresa de e-mail si sa ii spui ca astepti sa-ti trimita oferta lor. In felul acesta ai o siguranta si o situatie clara de la care poti porni negocierile. Daca oferta lor ti se pare convenabila (in mod normal ar trebui sa-ti ofere un salariu putin mai mare decat ai cerut tu), le poti da acceptul tot pe e-mail. Dar, daca vrei sa mai negociezi, trebuie sa stabilesti o noua intalnire.

Poti forta putin nota la interviu - daca oferta ti se pare acceptabila, dar te intrebi daca ar fi existat posibilitatea sa primesti si mai mult, poti sa incerci sa negociezi. Daca ti-e frica de posibilitatea de a-i face sa se razgandeasca in privinta ta, mai bine amana negocierea, dar ai grija sa-ti promita o noua discutie legata de salariu dupa 3-6 luni de munca sau periodic, pentru a nu fi nevoit sa fii tu cel care “propune” urmatoarea marire de salariu.