ARTICOLE

Test pentru manageri - sunteti pregatit sa conduceti?

Test pentru manageri - sunteti pregatit sa conduceti?

Cine este pregatit sa ia conducerea trebuie sa coordoneze trei factori:

  • sa preia puterea
  • sa aiba succes si
  • sa dea un sens activitatii pe care o desfasoara.

Managerii sunt foarte mult motivati de atingerea acestor obiective. Deoarece posibilitatile de a gasi puterea, succesul si sensul sunt foarte diferite, motivarea in vederea obtinerii lor se poate face in moduri diferite.

Aveti putere?

Chiar daca in prezent notiunea de putere are o conotatie negativa, pentru ca un scop comun sa poata fi realizat este nevoie de puterea mai multor persoane care sa actioneze impreuna. Persoanele care conduc o echipa si care vor sa obtina succese alaturi de aceasta trebuie sa dea dovada de putere de influenta si de abilitatea de a-i conduce pe ceilalti.

Luati decizii?

Acest exercitiu confera putere persoanelor care isi asuma raspunderea si se angajeaza in anumite activitati. Trebuie sa acordati atentie modului in care lucrati cel mai usor si sa observati daca puteti lua decizii de unul singur sau trebuie sa stabiliti un consens.

Va asumati raspunderea?

Pentru liderii care vor sa detina puterea si sa ia deciziile imporante este normal sa isi asume raspunderea pentru acestea. Acest lucru insa nu se intampla de fiecare data. Persoana care a luat decizia poate sa nu-si asume raspunderea pentru un insucces si sa o atribuie unui subaltern, de obicei sub motivul ca indicatiile sale nu au fost respectate intocmai. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca raspunderea si competenta sunt strans legate una de alta. Daca refuzati sa va asumati raspunderea pentru decizii, veti pierde increderea colegilor. Capacitatea dvs. de a lua decizii va trezi indoieli, din moment ce responsabilitatea de a suporta consecintele este pentru dvs. o povara. Asumati-va raspunderea pentru ceea ce faceti!

Va exercitati influenta?

Exercitati-va influenta prin stabilirea unor obiective concrete si foarte clare pentru perioade bine definite.

Conduceti personalul?

In relatia cu subalternii trebuie sa dati dovada de faptul ca sunteti un bun jucator de echipa. Apreciati fiecare activitate a subalternilor si incercati intodeauna sa gasiti modalitati de imbunatire a modului de lucru. Aratati-le angajatilor care este influenta dvs. prin comportamentul pe care il manifestati. Daca ii considerati pe angajatii dvs. persoane inferioare, domeniul dvs. de influenta si de actiune va ramane limitat. Daca, insa, va puteti motiva angajatii si le puteti stimula creativitatea, atunci domeniul dvs. de influenta va fi in mod vizibil largit si veti reusi sa va puneti in practica propriile idei.

Va afisati puterea?

Incercati sa pastrati un echilibru intre dorinta dvs. de a va afisa puterea si reusita companiei.

Evaluarea testului

Daca v-ati evaluat cu mai multe raspunsuri pozitive, atunci faceti parte dintre managerii care sunt motivati prin dorinta de putere si de autoritate. Un stil de conducere cooperant va avantajeaza mai putin. Ganditi-va si la eventualele riscuri: desi astazi angajatii va accepta autoritatea nelimitata, la un moment dat s-ar putea sa refuze sa va mai execute deciziile.

Daca ati raspuns la mai mult de jumatate din intrebari cu NU, atunci motivarea dvs. va reiesi din puterea obtinuta prin cooperare si consens.