ARTICOLE

Fa din meseria de contabil, cariera ta!

Fa din meseria de contabil, cariera ta!

Cine nu are un contabil, își ia unul!

Astăzi, orice societate comercială are nevoie de expertiza unui contabil pentru a avea o evidență financiară la zi și pentru a stabili un calcul bugetar pentru următorul an de funcționare a societății.

Bunul mers al unei companii depinde în mare măsură de rigurozitatea cu care un contabil își va îndeplini activitățile specifice meseriei, dintre care amintim:

- întocmirea documentelor de bază, cu implicații contabile și fiscale;

- întocmirea documentelor specifice gestiunii și a registrelor contabile;

- stabilirea situației patrimoniului și a rezultatelor acestuia;

- operațiuni legate de planul de conturi al societății;

- realizarea unor situații financiare anuale;

- respectarea reglementărilor interne, dar, mai ales, a procedurilor legale în vigoare privind contabilitatea și fiscalitatea.

De asemenea, pe baza analizei datelor financiar-contabile, un contabil profesionist va putea deveni și un consilier financiar, pe ale cărui recomandări se va baza managerul societății în vederea eficientizării diverselor procese de lucru din companie. 

Contabilitatea - profesie versatilă cu multiple posibilități de dezvoltare

Contabilitatea presupune niveluri de pregătire diferite în funcție de tipul de contabilitate practicat. 

De la contabil autorizat, la expert contabil, apoi auditor financiar, manager financiar sau consultant fiscal, posibilitățile de creștere profesională există.

Studii necesare profesiei de contabil!

Ideal este ca bazele contabilității să fie puse urmând un liceu economic.

Mai departe, absolvirea unei facultăți specializate în toate ariile contabilității sau deținerea unei licențe în domenii conexe - economie, statistică, marketing, management, sunt obligatorii pentru a deveni contabil expert.

Obținerea licenței CECCAR - Corpul Experților Contabili și Contabili Autorizați Din România - reprezintă recunoașterea oficială a unui expert contabil.

Testarea include probe legate de contabilitate, fiscalitate, drept și cunoștințe de audit, evaluare economică și financiară a întreprinderilor, deontologia profesiei contabile.

Dorești să te angajezi ca și contabil la o firmă, dar nu ai studii superioare?

Da, poți să fii contabil și să practici meseria până la un anumit nivel, urmând ca pe parcurs, dacă te hotărăști să avansezi în carieră, să te specializezi și să obții diplomele necesare. 

În cazul în care nu deții o diplomă de licență în contabilitate și nu ai studii superioare cu tangență economică, dar vrei să devii contabil, Premium Teaching - experți în domeniul formării și dezvoltării profesionale - îți oferă 2 cursuri de specializare în contabilitate, pentru studii medii:

Diplomele obținute sunt recunoscute  la nivel național și sunt autorizate de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

Ambele cursuri profesionale se pot desfășura clasic, în sala de curs.

Însă, Conform OUG 70/2020 art. IX, pe perioada stării de alertă cursurile autorizate pot fi urmate și online, cursantii beneficiind de:

– prezența unui trainer certificat  pe tot parcursul desfășurării cursului ( nu este un curs înregistrat);

– predarea este interactivă, participantii putând adresa întrebări trainerului pentru a-și lămuri neclaritățile;

– suportul de curs va fi transmis participanților pe e-mailul furnizat la înscriere;

– pentru aprofundarea notiunilor predate se vor face aplicații practice la fel ca și în cazul cursului susținut în sală.

3 motive pentru care să alegi o carieră în contabilitate!

1. Contabilitatea este o profesie aflată în continuă dezvoltare, extrem de căutată pe piața muncii. Perspectiva de angajare în următorii ani este una pozitivă, dar vei putea alege și să îți deschizi propria firmă de contabilitate.

2. Vei câștiga bine și foarte bine, în funcție de nivelul de pregătire pe care îl vei atinge în domeniul contabilității și de implicarea pe care o vei avea legată de îndeplinirea cu succes a rolului tău într-o companie.

3. Atât contabilitatea primară, cât și cea financiară, dar și celelalte tipuri de contabilitate îți oferă pe lângă posibilități de avansare și o mare flexibilitate. 

Aceasta deoarece numeroase firme le permit angajaților contabili să lucreze de acasă.

Iar accesul la diverse softuri de contabilitate îți vor face munca mai ușoară și mai eficientă.

Așadar, sperăm că te-am convins de oportunitatea alegerii profesiei de contabil!

Îți mai amintim doar că: “ Niciodată să nu spui că un contabil aduce credit profesiei sale, un contabil bun aduce debite profesiei sale ‘’ - Sir Charles J.C. Lyall, fost înalt funcționar public englez, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.