ARTICOLE

Esti proaspat absolvent - ai un plan de cariera?

Esti proaspat absolvent - ai un plan de cariera?

Esti in ultimul an de facultate sau ai absolvit si te gandesti ca este cazul sa iti gasesti un job. Angajarea reprezenta un prim pas in experienta de cariera, asa ca este important sa stii ce sa alegi. Cele mai valoroase avantaje la inceput de cariera sunt energia, entuziasmul si deschiderea spre nou. Cum poti valorifica aceste atuuri pentru a iti incepe cariera cu dreptul?

Maturizarea profesionala se realizeaza pe parcursul mai multor etape de cariera. Din momentul in care ai obtinut un job in care sa aplici cunostintele dobandite in facultate, adaptarea reprezinta prima etapa in cariera. Iata cateva sugestii pentru primele zile din cariera ta:

  • cele mai importante lectii de cariera sunt cele pe care le inveti la job, prin deciziile pe care le iei zilnic;
  • iesi din rutina activitatilor zilnice, cautand noi oportunitati de cariera in fiecare sarcina pe care o realizezi;
  • intreaba! Chiar daca nu vei avea partea de prea multe raspunsuri, nu renunta pana nu gasesti persoana potrivita pentru a fi mentor pentru cariera ta;
  • pastreaza-ti identitatea printr-o analiza obiectiva a diferentelor dintre tine si colegii tai, pana ajungi sa iti conturezi o imagine a ceea ce valorezi si a felului in care cariera ta creste randamentul companiei;
  • nu te complace intr-un job comod, dar care nu iti permite sa iti dezvolti cariera!

E posibil sa iti dai seama la finalul facultatii ca nu esti sigur daca specializarea aleasa este optima pentru o tine si daca iti permite construirea unei cariere dorite. Un raspuns la aceasta dilema il reprezinta acceptarea unui job. In momentul in care ai mai multe responsabilitati si la finalul zilei ai satisfactia “lucrului bine facut”, ceea ce iti doresti cu privire la cariera incepe sa devina mai clar.

O cariera poate fi inteleasa prin:

  • specializarea intr-un domeniu in care devii profesionist si crearea unui portofoliu de proiecte;
  • ascensiunea in cadrul unei companii.

Modul in care vei dori sa-ti construiesti cariera depinde de stilul tau de lucru si de cata nevoie de siguranta sau de independenta ai.

Chiar daca abia faci primi pasi in cariera, este important sa arati si sa te comporti ca un profesionist. La un interviu de angajare asigura-te ca detii cunostintele necesare, ca esti entuzist, organizat, interesat de companie si de job. Fii increzator in sansele tale si vei fi pregatit pentru orice. In scurt timp iti vei incepe cariera!