ARTICOLE

Procedeul cosmetizarii - minciunile din CV

Procedeul cosmetizarii - minciunile din CV
Minciuna in curriculum vitae sau la un interviu de angajare este un risc. Unii si-l asuma si pot castiga jobul, altii prefera sa fie sinceri, cu riscul de a nu primi locul de munca. Tu ai mintit in CV? Potrivit celui mai recent sondaj Myjob:

  • peste 92% dintre respondenti au declarat ca nu au mintit in CV: 60% pentru ca nu vor sa riste nimic, iar 32% pentru ca nu au nevoie sa denatureze adevarul;
  • doar 1% dintre participanti afirma ca mintind in curriculum vitae au obtinut joburi;
  • 6.5% considera ca au “cosmetizat” CV-ul doar in aspectele minore
  • 0.7% au mintit si mint in continuare in CV.

Sondajul s-a efectuat online la nivel national, pe un esantion de 6430 de respondenti.
Specialistii in recrutare detecteaza usor minciunile din CV, mai ales daca acestea nu sunt amplasate coerent. Si in cazul in care un candidat reuseste sa isi cosmetizeze atat de bine CV-ul incat sa treaca de examinarea initiala si sa ajunga la interviu, minciunile pot iesi atunci la iveala. In topul celor mai comune denaturari ale adevarului se regasesc in:

  • experienta de munca, fie ca este vorba despre un loc de munca pe care in realitate nu l-ai avut, de perioada in care ai lucrat la o companie, fie de alta functie decat cea pe care ai ocupat-o in realitate sau de inventarea unei firme care nu exista;
  • diplome si cursuri – esti student si afirmi ca ai obtinut deja diploma, vrei sa te inscrii la un curs si scrii in CV ca l-ai facut deja etc.;
  • abilitati tehnice si competente;
  • realizari;
  • salariu – trecerea unei sume mai mari la ultima remuneratie.
Problema tuturor minciunilor din CV este ca ele pot fi usor descoperite, printr-un telefon la fostii angajatori sau la interviu. Un curriculum vitae poate fi redactat mai bine nu prin cosmetizarea/denaturarea adevarului, ci prin evidentierea punctelor tari.

Exista si cazuri speciale de minciuni mai putin grave, de genul: Afirmi ca ai folosit o anumita abilitate (pe care o detii), desi in realitate nu ai utilizat-o. Atat timp cat esti capabil sa pui in practica acea abilitate, s-ar putea ca lucrurile sa nu fie atat de transante. Totusi, un risc exista intotdeauna atunci cand minti in CV. Pe langa experienta de a citi CV-urile a celor care fac recrutare se adauga si capacitatea celor mai multi intervievatori de a observa micile ticuri din timpul interviului de angajare.

Cu cat lucrul despre care minti este mai semnificant si face diferenta, cu atat riscul de a fi prins este mai mare. Desi CV-ul nu este un document legal ca sa fii amendat sau trimis la inchisoare, minciunile iti pateaza clar imaginea. Momentan inca nu exista un sistem de notare din partea recrutorului a candidatilor/CV-urilor intr-o baza de date, insa acest lucru ar putea aparea in viitor.