ARTICOLE

Interviul de ''rezistenta la stres''

Interviul de ''rezistenta la stres''

Un interviu de angajare iti poate induce o stare de nervozitate, insa nu trebuie sa il privesti ca pe un interogatoriu. Pur si simpu vei avea de raspuns la o serie de intrebari cu grad mai ridicat de dificultate, menite, la un interviu de angajare, sa-ti testeze rezistenta la stres.

Felul in care reactionezi in conditii de stres poate fi edificator pentru companie angajatoare, insa tine minte ca este, totusi, doar un interviu de angajare. Chiar daca jobul pentru care candidezi este unul foarte bine platit, in cadrul unei companii de renume, tot ce risti pentru o serie de raspunsuri gresite este sa pierzi interviul - altfel, nu ti se intampla nimic.

Ca sa dai raspusuri “corecte” si sa treci cu bine de un interviu de angajare, tine cont de urmatoarele sugestii:

Cel mai bun tratament este prevenirea

Cu cat mergi mai bine pregatit la un interviu de angajare, cu cat stii mai multe despre companie, oamenii care lucreaza acolo, domeniu, jobul si sarcinile pe care urmeaza sa le ai de indeplinit, cu atat vei fi mai calm si mai relaxat. O astfel de atitudine te va ajuta sa dai raspunsuri optime, care te caracterizeaza. Desigur, un nivel minim de stres la un interviu de angajare este benefic, ca sa te mobilizezi.

Documenteaza-te despre intrebarile de la interviu si gaseste raspunsuri posibile

Urmareste intrebarile de mai jos ca sa te pregatesti pentru orice interviu de angajare: 

  • Esti capabil sa lucrezi sub presiune?
  • Da-mi un exemplu de situatie in care, alaturi de echipa cu care ai lucrat, ai avut de-a face cu o situatie stresanta?
  • Care sunt factorii care crezi ca genereaza stresul? (nu mentiona sefii si colegii)
  • Care este cel mai rau lucru care se poate intampla atunci cand te afli intr-o situatie stresanta?
  • Cunosti situatii in care fostii tai colegi nu s-au descurcat in momentele stresante? (evita sa-ti critici fostii colegi!)
  • Te-ai fi putut descurca mai bine decat fostul tau sef intr-o anumita situatie presanta? (intrebare capcana: evita sa-ti vorbesti de rau fostul sef!)
  • Ce ai invatat din situatiile limita intalnite? (enumera aptitudini pe care le-ai obtinut la job, evita sa mentionezi si greselile din care ai invatat...) 

Atunci cand te intalnesti cu un interviu de angajare care iti testeaza rezistenta la stres, ramai calm, sigur pe tine, fara sa intreci limitele bunului simt si, nu in ultimul rand, daca simti nevoia sa te gandesti cateva clipe pentru a-ti formula un raspuns, nu te speria. Ideal ar fi sa-ti gandesti raspunsurile in timp ce vorbesti, dar este mai bine sa ceri voie sa te gandesti 2 minute la raspuns, decat sa spui ceva ce ai sa regreti mai tarziu.

Nu uita! Indiferent de interviul de angajare la care participi, nu complica raspunsurile mai mult decat este necesar. Nu incepe o discutie din care sa nu mai stii sa iesi, nu te avanta pe teren necunoscut si nu povesti intamplari care sa te puna intr-o lumina proasta. Pastreaza limita in informatiile pe care le transmiti si vei reusi sa depasesti orice moment dificil.