ARTICOLE

23 de intrebari si raspunsuri la interviu

23 de intrebari si raspunsuri la interviu
Citeste intrebarile de mai jos si vezi cum trebuie sa raspunzi la ele in cadrul unui interviu de angajare. Vezi care este strategia pe care o poti aplica la fiecare intrebare a angajatorului.

1. Vorbeste despre tine.

Pregateste-ti o mica descriere prin care sa iti prezinti abilitatile si experienta. Limiteaza-te la aspectele profesionale si vorbeste despre realizarile tale si joburile pe care le-ai avut si au legatura cu postul pentru care esti intervievat. Incepe povestirea in sens invers fata de CV: din trecut spre prezent, incheind cu ultimul loc de munca.

2. De ce ai plecat/vrei sa pleci de la ultimul loc de munca?

Ia o atitudine pozitiva, in ciuda circumstantelor. Nu face niciodata referire la o problema majora cu managementul si nu vorbi negativ despre organizatie, colegi sau superiori. In caz contrar, tu vei fi pus intr-o lumina proasta. Continua sa zambesti si vorbeste despre motive pozitive, precum oportunitati, schimbare, lucruri speciale pe care le poti face la un nou loc de munca sau alte argumente de acest gen.

3. Ce experienta ai in acest domeniu?

Vorbeste despre elemente specifice care au legatura cu jobul pentru care ai aplicat. Daca nu ai experienta in domeniul respectiv, ci in unul similar, da exemple cat mai aproape de cerintele locului de munca.

4. Te consideri o persoana de succes?

Vei raspunde intotdeauna da si apoi explicit de ce. Una dintre cele mai bune explicatii consta in faptul ca ti-ai atins o parte dintre obiectivele propuse si ca esti pe drumul cel bun in realizarea celorlalte.

5. Ce spun colegii despre tine?

Fii pregatit cu un citat sau doua prin care colegii te caracterizeaza. Fie cateva adjective care ti se potrivesc, fie o parafrazare a cuvintelor acestora. “Ionut Florescu, colegul meu de la Compania X, spune intotdeauna ca sunt o persoana foarte muncitoare si ca il eclipsez.”

6. Ce stii despre aceasta organizatie?

Aceasta intrebare este motivul pentru care trebuie sa te documentezi cu privire la companie inainte de interviu. Afla de unde au pornit, unde au ajuns si care sunt obiectivele organizatiei. Care sunt produsele/serviciile oferite de companie, care este rolul jobului pe care il vrei in cadrul organizatiei si cine sunt cei mai mari jucatori din domeniu, potentiali concurenti ai firmei?
 
7. Ce ai facut ca sa iti dezvolti cunostintele in ultimul an?
 
Incearca sa incluzi in raspunsul tau activitati care ti-au imbunatatit munca si care au legatura cu jobul pentru care ai trimis CV-ul. Pomeneste de cursuri, acitivitati de dezvoltare a unor abilitati pe care le vei folosi la noul loc de munca. Gandeste-te din timp la cateva, ca sa le ai la indemana.

8. Ai mai aplicat si la alte joburi?

Fii onest, insa nu da un raspuns prea detaliat in aceasta privinta. Vorbeste despre interesul pe care il ai pentru aceasta companie si pentru domeniu. Orice altceva te indeparteaza de scopul tau.

9. De ce vrei sa lucrezi pentru aceasta companie?

Aceasta intrebare necesita ceva timp de gandire, iar raspunsul la ea isi are radacinile in documentarea pe care ai facut-o in legatura cu organizatia. Este foarte important sa dai niste motive pertinente. Leaga aceste motive de obiectivele tale pe termen lung.

10. Stii pe cineva care lucreaza pentru noi?

Fii constient ca pot exista politici de companie care nu permit angajarea rudelor. Poti pomeni de un prieten, insa gandeste-te bine daca vrei sa fii asociat sau nu cu respectiva persoana, mai ales daca nu stii ce imagine si-a creat in cadrul companiei.

11. Care este salariul de care ai nevoie?

O intrebare-capcana, un joc pe care probabil il vei pierde daca raspunzi primul. Asa ca nu raspunde direct. Spune: “Aceasta este o intrebare grea. Imi puteti spune care sunt marjele salariale pentru acest job?” Exista cazuri cand prinzi intervievatorul cu garda jos si va raspunde. Daca nu, spune ca depinde de detaliile jobului si de natura responsabilitatilor. Apoi da o marja, niciodata o suma fixa in cazul salariului.

12. Lucrezi bine in echipa?


Esti, bineinteles, o parte integranta a unei echipe. Asigura-te ca dai niste exemple concludente atunci cand afirmi acest lucru. Specifica faptul ca muncesti pentru binele echipei mai degraba decat pentru tine, ceea ce iti va scoate in evidenta atitudinea sanatoasa de membru a unui grup. Nu te lauda, foloseste un ton plat, de afirmatie. Acesta este punctul-cheie.

13. Cat timp crezi ca vei munci pentru noi daca te angajam?

Nu spune pana la pensie, mai ales daca ai sub 35 de ani. Poti aborda raspunsul astfel: “As vrea sa raman pentru cat mai mult timp.” sau “Atat timp cat ne intelegem si fac o treaba buna in companie.”
 
14. A trebuit sa concediezi pe cineva? Cum te-ai simtit in legatura cu acest lucru?

Aceasta este o intrebare serioasa. Sa nu dai impresia ca ti-a facut placere sa concediezi pe cineva. Cand vine momentul organizatia versus individul care a creat o situatie care afecteaza compania, vei proteja organizatia. Adu-ti aminte ca o concediere nu insemana acelasi lucru cu disponibilizarea unui numar mai mare de angajati sau reduceri de personal legate de taierea costurilor.

15. Care este filozofia ta in legatura cu munca?

Intervievatorul nu vrea sa ii expui o intreaga teza cu privire la principiile tale. Vrei cu adevarat sa iti faci treaba? Da. Aceasta este atitudinea care merge cel mai bine in acest caz. Scurt si pozitiv, exprimand beneficiul pe care il aduci organizatiei.

16. Daca ai avea destui bani ca sa iesi la pensie in acest moment, ai face-o?

Raspunde da daca asa ai face. Insa de vreme ce trebuie sa lucrezi, acesta este jobul pe care ai prefera sa il faci. Nu raspunde afirmativ daca nu crezi acest lucru.

17. Ti s-a cerut vreodata sa parasesti un loc de munca?

Daca nu, spune nu. Daca da, fii sincer, scurt si evita sa spui lucruri negative despre oamenii sau organizatia implicata.

18. Explica in ce fel va beneficia compania daca esti angajat.

Ar trebui sa fii incantat de o astfel de intrebare. Ti se da ocazia sa iti evidentiezi punctele tari si sa le corelezi cu cerintele jobului. Gandeste-te din timp la felul in care iti prezinti abilitatile si cum te pui in valoare, in acord cu obiectivele companiei.

19. De ce ar trebui sa te angajam pe tine?

Aceasta intrebare seamana in mare parte cu intrebarea 18. Puncteaza felul in care obiectivele tale coincid cu cele ale companiei. Nu mentiona alti candidati pentru vreo comparatie, ci concentreaza-te asupra persoanei tale.

20. Spune-ne o idee pe care ai sugerat-o unei companii.

Pregateste-ti din timp un exemplu bun. Fii sigur si foloseste o idee care a fost acceptata, pusa in practica si considerata de succes. Una care are legatura cu ceea ce inseamna jobul reprezinta un adevarat plus.
 
21. Ce te enerveaza la colegii tai?

Aceasta este o alta intrebare capcana. Gandeste-te bine, insa ai grija sa nu vii cu ceva care chiar te irita. Poti pomeni despre neprofesionalism si oameni care nu isi fac jobul, lucru care afecteaza organizatia si, implicit, pe toti membrii ei.

22. Care este cea mai apreciata abilitate a ta?

Multe raspunsuri sunt bune, atat timp cat sunt pozitive. Iata cateva exemple: Abilitatea ta de a prioritiza lucrurile, capacitatea de a rezolva problemele rapid, de a lucra sub presiune, expertiza profesionala etc. Ai grija sa dai si niste exemple edificatoare.

23. Ce este mai important pentru tine, salariul sau munca?

Banii sunt intotdeauna importanti, insa munca va fi mereu cea mai importanta. Nu exista un raspuns mai bun. Argumenteaza-ti raspunsul prin faptul ca munca iti aduce banii.