ARTICOLE

Cele 7 secrete ale interviului telefonic

Cele 7 secrete ale interviului telefonic
Intr-o perioada in care se fac tot mai putine angajari, iar companiile si-au redus bugetele de recrutare, interviul telefonic a devenit un instrument tot mai folosit de managerii de resurse umane. O modalitate la indemana de a pre-testa candidatii la job, interviul telefonic are cateva secrete pe care trebuie sa le stii ca sa obtii o intalnire fata in fata cu angajatorul.

1. Telefonul tau trebuie sa fie incarcat, sa aiba semnal si sa se auda impecabil. Este iritant pentru un recrutor daca aude pacanituri, nu iti aude raspunsurile sau se intrerupe conversatia brusc.

2. Pastreaza toate materialele la indemana. Acest lucru include scrisoare de intentie trimisa, CV-ul, notitele despre companie, rezumatul cu privire la perspectivele tale de viitor din punct de vedere profesional, anuntul de job unde vezi cerintele si oferta propriu-zisa. Toate acestea te pot ajuta in timpul interviului telefonic, cu informatii utile, astfel incat sa raspunzi prompt si sa fii la inaltime.

3. Stai departe de zgomot. Gaseste un loc linistit in care poti sustine interviul telefonic. Nu ai nevoie de niciun fel de sursa care sa te distraga.

4. Vorbeste rar si clar. Atunci cand discuti fata in fata cu angajatorul, esti capabil sa intelegi nu numai ce spune, ci si atitudinea pe care o are atunci cand vorbeste. Prin telefon comunicarea poate fi ingreunata, de aceea este foarte important sa nu te precipiti.  

5. Adu-ti aminte – poti fi vazut! Acest lucru inseamna ca tot ceea ce spui este interpretat si prin limbajul corpului. Mentine-ti profesionalismul si concentreaza-te asupra informatiilor cheie care iti vor obtine jobul sau cel putin un interviu fata in fata.
 
6. Nu manca, bea sau mesteca guma in timpul interviului. Acest lucru este de bun simt, insa nu strica sa fie repetat. Poti face lucrul acesta fara sa iti dai seama, de aceea este important sa te concentrezi.

7. Pregateste-ti intrebari din timp. Ca si intr-un interviu personal, gandeste-te la o serie de intrebari pe care vrei sa le pui potentialului angajator. Spre exemplu: Cum arata o zi obisnuita in compania dvs. in cazul acestui job? / Care sunt aptitudinile pe care trebuie sa le dezvolt ca sa pot excela in acest post? etc.

Nu uita! Nu inteba despre salariu sau beneficii inainte ca angajatorul sa aduca vorba.

Din fericire, un interviu telefonic poate fi mai putin intimidant, iar sugestiile de mai sus te vor ajuta sa depasesti orice moment de ezitare. Fii pregatit pentru intrebari mai conventionale sau directe, ia foarte in serios interviul telefonic si pregateste-te pentru o oferta concreta de job. Succes!