ARTICOLE

Afla cum valorifici punctele tari si slabe la un interviu de angajare

Afla cum valorifici punctele tari si slabe la un interviu de angajare

Pregatirea pentru orice interviu de angajare presupune sa iei in calcul intrebarile clasice intalnite la recrutori, dar sa te gandesti si la cele specifice jobului sau companiei. Una dintre intrebarile des intalnite la un interviu de angajare este cea legata de prezentarea punctelor tari si slabe, iar raspunsul necesita nu doar o buna cunoastere de sine, ci si o informare documentata cu privire la job.

Chiar daca primul impuls, atunci cand vrei sa raspunzi la o astfel de intrebare la interviul de angajare, este sa enumeri o serie de calitati, culminand cu faptul ca esti genul de persoana muncitoare, ia in considerare un raspuns mai adecvat, care sa determine recrutorul sa te aleaga pentru job.

Cum te pregatesti pentru aceasta intrebare la interviu?

Cei mai multi angajatori pun o intrebare de acest gen la un interviu de angajare pentru a stabili daca esti compatibil nu doar cu specificul locului de munca, ci si cu valorile organizatiei. O buna pregatire pentru un interviu de angajare ar trebui sa contina o lista cu abilitatile care te fac favorit pentru job, dar si cu puncte slabe care pot fi, in fapt, puncte tari mascate.

Cum incepi pregatirea pentru un interviu de angajare? In primul rand, trebuie sa iei in calcul tot ce presupune puncte tari, trecand in revista:

  • educatia;
  • experienta la alte joburi;
  • aptitudini transferabile (multitasking, capacitatea de a gasi repede solutii, prezenta de spirit etc.);
  • calitati personale (flexibilitate, punctualitate etc.).

Selecteaza cateva exemple pe care le consideri definitorii pentru ilustrarea unor puncte tari si pune-le in valoare la un interviu de angajare.

Partea mai complicata la o astfel de intrebare la un intreviu de angajare este cea legata de punctele slabe. Adu-ti aminte ca nimeni nu este perfect, iar recrutorul nu se asteapta ca tu sa fii. Exista doua strategii de minimalizare a punctelor slabe la un interviu de angajare:

  • cand aduci in discutie la un interviu de angajare un punct slab, spune si ce faci pentru a-l atenua;
  • gaseste 2-3 exemple de puncte slabe pe care le-ai redus sau care pot fi privite si ca puncte tari (perfectionsimul, atentia prea mare la detalii). Ia in considerare ca aceste puncte tari “mascate” sa fie folositoare jobului, altfel nu sunt decat o forma de minimalizare a propriei valori.

In plus, alege ca la un interviu de angajare sa prezinti puncte slabe des intalnite, cum ar fi teama de a vorbi in public, nerabdarea sau ignoranta in ceea ce priveste soft-ul unui computer.

  • nu prezenta la un interviu de angajare probleme care nu pot fi rezolvate sau care pot reaparea: conflictele cu colegii, abuzul de substante etc.
  • nu aduce in discutie la interviu nicio slabiciune care ti-ar putea dauna la obtinerea jobului.

Ca o regula generala la un interviu de angajare, toate exemplele de puncte tari sau slabe ar trebui sa se limiteze la mediul profesional. Singura exceptie ar fi voluntariatul sau un hobby prin care ti-ai dezvoltat anumite aptitudini pe care le poti utiliza la job.

Punctele tari la un interviu de angajare trebuie sa se regaseasca si in CV si in scrisoare de intentie - recrutorul poate uita detalii ale discutiei, insa ii raman hartiile. Si nu uita: fii sincer in exemple, nu merita sa risti o minciuna care poate fi descoperita! Succes!