Cele mai importante detalii despre alegerea furnizorului de gaze naturale pentru locuinta ta

ARTICOLE

Cele mai importante detalii despre alegerea furnizorului de gaze naturale pentru locuinta ta

Cele mai importante detalii despre alegerea furnizorului de gaze naturale pentru locuinta ta

Tot mai mulți români profită de oportunitatea de a alege pe cont propriu furnizorul de gaze naturale, așa cum fac în cazul altor furnizori de utilități - de exemplu de cablu TV, internet sau telefonie mobilă ori fixă. În domeniul energiei, în România vorbim despre o piață liberalizată atât în sectorul de gaze naturale, cât și în cel de energie electrică. Consumatorii casnici au în sfârșit posibilitatea de a decide nu doar ce tip de ofertă doresc pentru energie, ci și de la ce furnizor.

 

Nu mai există limitări regionale, orice consumator din România poate alege orice furnizor din țara noastră, atât timp cât acesta are autorizările necesare din partea ANRE (autoritatea care reglementează acest domeniu în România). Cauți de exemplu gaze Bucuresti, Constanța, Brașov, Iași, Craiova sau Timișoara? Un furnizor poate să colaboreze cu tine indiferent de localitate, atât timp cât ești racordat la rețeaua națională de gaze naturale.

 

Nu ai ales încă un furnizor de gaze naturale pentru locuința ta? Ai trecut pe o ofertă din piața liberă, renunțând la contractul pe piața reglementată, dar vrei să treci la un alt furnizor decât cel cu care colaborezi în acest moment? Iată câteva elemente esențiale de știut, prezentate în cel mai simplu mod:

 

- Trecerea de furnizorul actual de gaze naturale la un alt furnizor de pe piață se poate face online, doar prin semnarea unor documente cu noul furnizor. Acesta se va ocupa mai departe de toată procedura birocratică. Procesul nu are costuri pentru consumator și poate fi inițiat oricând. Nu există niciodată schimbări fizice la partea de rețea, pur și simplu se schimbă furnizorul, cel care facturează gazele naturale consumate.

 

- Poți compara ofertele la zi ale furnizorilor de gaze naturale pe website-ul ANRE, prin comparatorul de oferte tip pentru gaze naturale. Vei introduce anumite detalii și ți se vor afișa ofertele în funcție de cele mai bune prețuri. Când faci comparații, de fapt compari prețul efectiv la gaze naturale facturat de furnizor. Acestui preț (diferit de la o companie la alta, așa cum este firesc pe o piața concurențială) i se adaugă tarifele reglementate de stat pentru transport și alte servicii (identice într-o regiune geografică, indiferent de furnizorul cu care vei colabora).

 

- Alege un furnizor și mai departe o anumită ofertă comercială a acestuia. Contractul se semnează pe o perioadă de timp și se prelungește apoi în mod automat. Dacă dorești, oricând, poți să soliciți să treci la o altă ofertă sau să schimbi din nou furnizorul de gaze naturale, în condițiile legislației de la acel moment. Nu există "capcane" în care să cazi, nu mai există posibilitatea de a fi un consumator captiv la un anumit furnizor.

 

- Poți să alegi o ofertă de gaze naturale cu un cost doar pentru consumul propriu-zis sau o ofertă cu preț mai redus la care se adaugă un mic abonament ce nu depinde de consum. Poți face un calcul în funcție de consumul lunar pentru a vedea care opțiune este mai avantajoasă pentru tine. De obicei, cu cât consumul este mai mare, cu atât este mai avantajos să ai o ofertă cu abonament fix plus preț minim la gazele naturale consumate.

 

- Când decizi cu ce furnizor vei colabora, acordă atenție nu doar la prețuri, ci și la alte aspecte ce țin de relația ta viitoare cu furnizorul ales. Spre exemplu, caută o companie care îți oferă contractare foarte simplă printr-un sistem online, dar și servicii de tip cont online / aplicație pe mobil, unde să poți introduce index, să faci plăți online, să consulți facturi și plăți, să transmiți, să inițiezi comunicări.