ARTICOLE

Cum te angajezi mai repede? Fa ceva diferit!

Cum te angajezi mai repede? Fa ceva diferit!

Multi oameni par sa creada ca obtinerea unui loc de munca in aceasta perioada este ca si cum ai castiga la loterie – sunt recunoscatori atunci cand se intampla, dar cred ca sansele lor sunt foarte mici.

Acest lucru nu este adevarat. Daca vrei locuri de munca, le gasesti. Mai ales daca faci si ceva diferit pentru a te angaja intr-un job disponibil din piata muncii. Ce inseamna insa diferit?

Primul pas: Nu mai gandi ca toata lumea

Multe persoane cred ca este dificil sa te angajezi pentru ca la fel fac toti ceilalti, de aceea se si incadreaza la categoria de masa. Este mai greu sa iesi din multime atunci cand sute de CV-uri trimise pentru un singur loc de munca. Ai putea sa te gandesti: “Acesta este procesul, iar sansele mele de angajare sunt mici. Ce ar trebui sa fac acum?”

Tocmai acesta intrebare este esentiala – ce trebuie sa faci ca sa iesi in fata. Exista multe companii care inca traiesc in spiritul anilor ’80 si nu sunt interesati sa angajeze oameni exceptionali. Este alegerea ta daca vrei sa lucrezi pentru dinozauri sau nu.

Pasul al doilea: Comporta-te creativ, chiar daca nu esti

Partea buna atunci cand concurezi cu oameni comuni (mase) este ca nivelul de creativitate este extrem de redus. De aceea, sansele tale de a fi creativ sunt cu atat mai sporite.

Cum arata o cautare de locuri de munca? Cauti online sau primesti joburile intr-o alerta de joburi, trimiti CV-ul si astepti. Si tot asa, la mai multe anunturi de locuri de munca in care consideri ca te-ai potrivi. Acest proces functioneaza? Da, uneori. Este creativ? Deloc. Te pune intr-o pozitie de putere? In niciun caz!

Exista mai multe cai prin care poti fi creativ. In loc sa te gandesti ca vrei un job, imagineaza-te in postura de a angaja un sef. Cum transmiti acest lucru? Exista mai multe canale:

  • Iti creezi o scrisoare de intentie prin care spui ca vrei sa iti angajezi un sef si creionezi cum esti tu, astfel incat respectivul “sef” sa stie daca te-ar vrea ca subordonat
  • Faci un blog/website cu un domeniu de genul cautsef.ro sau chiar mai personal Georgeangajeazasef.ro
  • Iti creezi o pagina de Facebook cu acest mesaj.

Acest lucru presupune putin efort si tocmai asa ceva poate fi apreciat.

Pasul al treilea: Fa ceva ca sa te ajuti singur

Daca nimeni nu stie ca existi, nimeni nu te va angaja. Asa ca orice fel de relationare profesionala, in mediul real sau virtual, te ajuta sa iti largesti sansele de angajare.

Ce mai poti face:

  • Lucreaza direct la continutul CV-ului tau si fa-l cat mai vizibil – incearca un Top CV si vei vedea diferenta.

Pasul al patrulea: Fii raspunsul la o necesitate a companiei

Documenteaza-te si vezi care sunt nevoile companiei. Atunci cand iti cauti de munca, este indicat sa incepi cu niste companii pe care le preferi. Myjob iti pune la dispozitie un serviciu gratuit prin care optezi sa urmaresti o companie si primesti e-mail ori de cate ori aceasta posteaza un job nou. Selecteaza din pagina de companie de pe site link-ul Vreau sa primesc o alerta cu joburile noi ale companiei.

Dupa ce te-ai decis ce companii ai in vizor, vezi care sunt problemele acestora si cum poti sa ii ajuti si, astfel, sa obtii un job in cadrul organizatiei. Daca iti prezinti CV-ul ca pe un raspuns la necesitatile lor, angajatorii sunt mult mai receptivi.

Pasul al cincilea: Incearca sa identifici orice greseala care te impiedica sa te angajezi si sa o elimini din timp

  • Lipsa de interes si entuziasm – esti pasiv, indecis sau indiferent
  • Empatizezi doar cu ideea de bani – te intereseaza doar ofertele de locuri de munca platite foarte bine
  • Iti vorbesti de rau fostii sefi
  • Nu te uiti la intervievator cand comunici cu el
  • Nu pui deloc intrebari la interviu sau ele nu sunt relevante pentru job
  • Nu esti interesat de companie sau domeniu

Tu ce faci diferit atunci cand iti cauti un job?