ARTICOLE

Eficienta individuala

Eficienta individuala

Termenul de training, la moda pe piata muncii, se refera la acumularea de noi cunostinte, aptitudini si competente dupa un curs cu un trainer. In functie de zona de interes, training-ul se axeaza tocmai pe informatiile si abilitatile ce trebuie dezvoltate.

Training-urile sunt asezate la loc de cinste in CV pentru ca atesta:

  • cunostintele si abilitatile dobandite;
  • interesul pentru perfectionare si un domeniu anume.

Adesea, training-urile sunt oferite ca bonus in sistemele de compensatii si beneficii. Exista mai multe tipuri de training, cele mai cunoscute fiind acelea care vizeaza imbunatatirea eficientei individuale. In acest context, un training se dovedeste util pentru majoritatea angajatilor, indiferent de nivelul ierarhic sau specializare.

Eficienta individuala poate fi dezvoltata printr-un training si se refera la maniera in care iti organizezi viata si timpul, precum si la modul in care indeplinesti listele de sarcini, iti stabilesti prioritatile sau depasesti perioadele de randament scazut.

Poti astepta un training din partea angajatorului sau poti alege sa faci din proprie initiativa un training in domeniul in care vrei sa iti imbunatatesti abilitatile. Pe langa caracterul strict informativ, de acumulare de cunostinte, training-ul te poate ajuta sa depasesti anumite piedici la nivel psihologic.

Cum iti dai seama daca ai nevoie de un training sau ce tip de training te-ar ajuta? Pentru a raspunde la astfel de nelamuriri, trebuie sa analizezi atat problemele cu care te confrunti pe parcursul unei zile la job, cat si feedback-ul primit de la manager si colegi. Este posibil sa ai potential pentru a fi mult mai eficient la job sau chiar pentru o promovare in cariera, dar sa-ti lipseasca fie o motivatie, fie aptitudini sau resurse.

  • Training pentru motivatie

Cursurile motivationale te ajuta sa-ti demonstrezi ca exista motive sa mergi mai departe in cariera, sa obtii mai mult de la jobul pe care il ai si sa gasesti mereu impulsul de care ai nevoie.
De exemplu, un astfel de training te ajuta sa intelegi ca:

  • motivatia de a lucra in echipa poate fi dezvoltata prin mecanisme ce guverneaza relatiile interpersonale;
  • iti poti descoperi abilitati de lider sau iti stabilesti un rol bine definit in echipa, lucru ce te ajuta in obtinerea unei mai bune motivatii;
  • poti gasi solutii la lipsa motivarii identificand cauzele.

Un training potrivit te poate ajuta sa reduci stresul prin imbunatatirea comunicarii si a autocontrolului, aspecte ce iti sporesc motivatia.

  • Training pentru a dezvolta abilitati

Absenta unor abilitati nu este cauzata neaparat de vreo incapacitate personala, ci, pur si simplu, lipsei unui training care sa dezvolte anumite capacitati care, de multe ori, se gasesc in stare latenta si trebuie doar puse in valoare. Pentru o astfel de situatie exista training-uri specializate pe domenii de interes.

  • Training pentru a compensa lipsa resurselor

Acest caz necesita munca suplimentara si ajutor din partea firmei unde ai un job. Vei remarca, probabil, ca este des folosita sintagma “salariati care lucreaza sub potential”, nu “salariati slab pregatiti”. Un training pentru imbunatatirea eficientei individuale a celor buni este mai valoros decat incercarea de crestere a randamentului celor slab pregatiti.

De cele mai multe ori, rezultatele unui training se vad in timp. In plus, de un training pentru dezvoltare personala ai nevoie periodic - te ajuta nu doar in cariera, ci si in viata privata.