ARTICOLE

Inteligenta artificiala in HR, realitate sau fictiune?

Inteligenta artificiala in HR, realitate sau fictiune?

Inteligenta artificiala promite sa devina urmatorul Graal al tehnologiei si sa acapareze toate domeniile de activitate. Gigantii in tehnologie precum Apple, Google, Facebook, Microsoft si multi altii cheltuiesc averi colosale pentru a progresa in acest domeniu si pentru a face ca tehnologia artificiala sa faca parte integrata din vietile noastre.

In tot acest timp in care exista popoare care cheltuie averi colosale pentru dezvoltarea inteligentei artificiale si a tehnologiei, exista persoane care vin si spulbera orice teorie sustinand ca in ceea ce priveste intelienta artificiala s-a ajuns la punctul maxim de dezvoltare.

Cu siguranta exista un adevar in toate aceste afirmatii si puncte de vedere, insa ramane de vazut cine are dreptate.

Inteligenta artificiala in domeniul HR

Indiferent de sectorul in care lucram este momentul sa ne punem intrebarea: “Cu ce poate contribui inteligenta artificiala in dezvoltarea afacerii mele?”. Iar departamentele HR sunt printre primele care pot beneficia de pe urma inteligentei artificiale.

In HR exista deja linii clare de lucru si beneficii uimitoare pe care inteligenta artificiala le are pentru afacerea ta. De la tehnici de “invatare” a programelor sa caute candidatii perfecti pentru posturile dorite si arhivarea cv-urilor pentru momentele in care vei avea nevoie de noi angajati, pana la imbunatatirea experientei candidatilor prin recomandarea de cursuri de dezvoltare pe care acestia sa le urmeze, beneficiile sunt nenumarate.

Calitatea datelor este prima cerinta esentiala pe care angajatii din HR, dar si din alte domenii, trebuie sa o inteleaga. Astfel, daca vrei sa atragi cei mai buni angajati trebuie sa-i faci sa inteleaga care este experienta de lucru in compania pe care o detii. Iar primul lucru pe care trebuie sa-l faci este te asiguri ca stochezi date cu adevarat relevante despre companie: informatii exacte despre cifra de afaceri, numarul angajatilor, satisfactia acestora la locul de munca, procesele de feedback pentru si despre angajati (evaluari de performanta, coaching, etc.), proiecte de succes, etc. Desigur, datele trebuie sa fie de calitate si actualizate in permanenta.

In prezent doar 25% dintre companiile din intreaga lume au investit in astfel de initiative de analiza a informatiei si reusesc astfel sa-si mareasca veniturile.

Odata ce ai o strategie de colectare si procesare a datelor trebuie sa investesti timp si bani in asigurarea echipamentelor necesare de lucru, in special de software. Implementarea unor tehnici noi precum inteligenta artificiala necesita sisteme de operare performante. Si stim cu totii ca instrumentele de tip software sunt extrem de costisitoare, la fel si intretinerea lor.

Urmatorul pas important il reprezinta oamenii. Vei avea nevoie de personal specializat care sa faca cercetari pe baza datelor obtinute de programul de inteligenta artificiala.


Avand in vedere toate aceste lucruri merita efortul si banii pentru a investi in inteligenta artificiala cand vine vorba despre HR?

Este cu adevarat important sa exploatezi informatiile pe care le ai intr-o maniera atat de sofisticata?

Te va ajuta inteligenta artificiala sa-ti cresti veniturile?