ARTICOLE

O sa supravietuiesc primului job

O sa supravietuiesc primului job

Ai urmarit joburile disponibile in alerta sau direct pe site, ti-ai redactat CV-ul potrivit indicatiilor specialistilor, ai avut succes la interviul de angajare si acum esti proaspat angajat.

Prima zi la job poate fi motiv de emotie: cum sunt colegii, voi face fata sarcinilor, imi va placea? Debutul intr-un job poate aduce ceva stres in saptamanile de inceput, mai ales din cauza schimbarilor care se produc in viata ta. Ca sa nu fii descurajat si sa treci cu brio peste orice moment dificil, iata cateva sugestii.

  • Nu reusesc sa ma dezobisnuiesc de micile intarzieri
 
Daca in cazul intalnirilor cu prietenii aveai parte doar de o privire de repros sau daca ai avut parte de profesori indulgenti in aceasta privinta, la job lucrurile stau putin diferit. Este mai greu sa iti creezi o noua obisnuinta, insa cu siguranta vei face o impresie buna daca reusesti sa te mobilizezi si sa ajungi la job la timp.

In plus, interesul fata de respectarea orelor de munca denota seriozitate si poate conta la o eventuala marire a salariului.
 
  • Este altfel decat ma asteptam. Ma cam plictisesc 

In primele zile la job trebuie sa acumulezi informatii cu privire la procedurile si sarcinile pe care trebuie sa le efectuezi. Din acest motiv este normal sa nu ai o activitate intensa. Incearca sa ai putina rabdare, cere cat mai multe detalii de la colegii de job si asculta cu atentie discutiile pe teme profesionale.

 
  • Jobul imi conduce viata, nu mai am timp deloc sa ies cu prietenii
 
Nu esti singurul care incearca astfel de sentimente in prima luna de job. In timp, te obisnuiesti cu aceasta activitate si iti organizezi altfel timpul liber intre iesirile cu prietenii si nevoia de odihna dupa job. Priveste acest prim loc de munca nu doar ca pe o oportunitate in cariera, ci si ca pe o sursa de finantare a viitoarelor vacante. 
 
  • Imi este teama ca nu voi face fata cerintelor
 
Este normal sa ai astfel de temeri la primul job, insa este la fel de normal sa le depasesti repede. Nu astepta performante maxime in primele zile, axeaza-te pe obtinerea de cat mai multe informatii despre mediul in care compania isi desfasoara activitatea si exprima-ti parerile argumentat. Poti lua initiativa la job, insa fara a depasi atributiile, este o buna forma de a te face remarcat.

Cel mai indicat este ca, atunci cand te simti descurajat, sa te gandesti la avantajele pe care le are un prim job: 
 
  • obtinerea experientei necesare ca sa urci in ierarhie;
  • posibilitatea de a atinge performante la job care sa iti aduca un salariu mai mare;
  • independenta financiara;
  • aprecierea colegilor.
 
Ia in considerare aceste indicatii si depaseste cu brio orice stres legat de primul job. Succes!