ARTICOLE

Cuvinte interzise la job

Cuvinte interzise la job
Exista cuvinte sau sintagme folosite, de multe ori aproape inconstient, care iti pot periclita statutul la job, te fac sa pari dependent si sa fii privit cu neincredere. Daca folosesti o parte dintre ele sau chiar pe toate, incearca sa le elimini din gandire, vorbire sau scriere, pentru o mai mare stabilitate la locul de munca.

  • “Incerc”

“Incerc” este un cuvant alunecos. De multe ori, daca raspunsul tau este “Voi incerca sa rezolv aceasta problema”, intentiile tale nu sunt prea laudabile – probabil renunti inainte de a incepe ceva. Cand primesti o sarcina, o faci sau nu, nu exista cale de mijloc. Incearca sa fii serios in munca ta, pentru siguranta propriului job.

  • “Nu conteaza”

Acesta sintagma este preferata celor care vor sa diminueze ceea ce spui sau sa scape de tine. Este o insulta aruncata pur si simplu in fata, chiar daca nu pare asa. Reprezinta un raspuns care, de fapt, nu spune nimic, ba mai mult, va deranja cu siguranta. Denota indiferenta, neimplicare, iar daca te manifesti astfel la job, mai ales fata de superiorii ierarhici, iti risti postul. Este clar o sintagma de evitat in toate situatiile.

  • “Poate” si “Nu stiu”

Oamenii evita uneori sa ia decizii si se ascund in spatele unor cuvinte precum “Poate” sau “Nu stiu”. Este o diferenta intre a nu sti intr-adevar ceva si a folosi cuvantul ca pe o scuza. Intr-o confruntare, unii vor spune ca nu au stiut sau vor evita orice decizie, ca sa nu fie pus sub reflectoare, fie ca acest lucru presupune o situatie deranjanta sau mai multe sarcini primite de la sef.

  • “Revin la tine”

Atunci cand ai nevoie de timp sau eviti sa vorbesti despre stadiul in care se afla proiectul la care lucrezi spui persoanei care te interpeleaza: “Vin eu la tine sa discutam despre acest lucru”. Si, de cele mai multe ori, nu o vei face, mai ales atunci cand nu precizezi ziua si ora. Problema este ca, daca aplici de multe ori aceasta tactica in relatiile de la locul de munca, risti ca mai devreme sau mai tarziu sa fii sanctionat intr-un fel sau altul.

  • “Daca”

Ca proiectele sa fie duse la capat, toata lumea trebuie sa isi faca treaba. Persoanele care folosesc des conjunctia “daca”, dau vina pe altii si incearca sa se strecoare, ca sa nu munceasca. Vor pune conditii mai degraba decat sa isi asume sarcini. O propozitie prin care te vei discredita in fata echipei, atunci cand nu este adevarata, este urmatoarea: “Daca Dan isi face partea, atunci voi putea sa fac si eu partea mea.”  

  • “Da, dar…”

Aceasta este o alta scuza. Atunci cand ti se ofera sugestii sau solutii, tu le vei respinge printr-un raspuns de genul “Da, dar...” care inseamna, in fapt, “nu”. Colegii tai de la job vor evita sa mai vina cu sugestii daca aceasta este atitudinea ta de fiecare data cand ti se pune o rezolvare pe tava. Concluzia va fi ca, de fapt, nu vrei ca problema sa fie eliminata.  

  • “Banuiesc...”

Un alt cuvant prin care incerci sa nu iti asumi responsabilitatea. De multe ori, cuvantul este spus cu voce stinsa, intr-o maniera defensiva, adoptand un aer nevinovat. Nu o sa iti mearga mult timp o astfel de simulare, asa ca incearca sa elimini termenul din vocabular, cel putin la job.

  • “Vom vedea…”

De cate ori ti-ai auzit parintii folosind aceasta propozitie? Cumparau timp, evitand o confruntare. De fapt, spuneau “nu” intr-o forma aparent politicoasa. Este mai bine sa fii sincer si sa soliciti direct mai multe informatii sau sa refuzi, pur si simplu. Altfel, vei aparea ca si cum nu iti onorezi promisiunile, iar acest lucru se taxeaza la orice job.