ARTICOLE

Trenduri de recrutare in 2021: cum atragi talente de top in vreme de pandemie si la finalul ei

Trenduri de recrutare in 2021: cum atragi talente de top in vreme de pandemie si la finalul ei

Pandemia e departe de a se fi incheiat, insa companiile din toata lumea se confrunta in aceasta perioada cu probleme de personal, o situatie paradoxala la care nu s-ar fi asteptat nimeni in urma cu cateva luni.

 

In Statele Unite, cel putin, companiile cauta cu disperare sa angajeze oameni si nu reusesc, asta in ciuda unor beneficii serioase pe care le ofera potentialilor angajati. Mai mult decat atat, numarul celor care isi dau demisia de la locul de munca e urias. Numai in luna aprilie, patru milioane de oameni au renuntat la locul de munca in Statele Unite, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale.

 

In aceste conditii, e esential pentru o companie sa stie cum sa atraga cei mai buni angajati si cum sa-i pastreze pe termen lung.

Cum atragi angajatii ideali pentru compania ta

Pe piata muncii, cererea de talente este in continua crestere, mai ales dupa lunile dificile aduse de pandemie. Companiile intra intr-o competitie acerba pentru cei mai capabili oameni. Iata cateva idei care te pot ajuta sa pui la punct o strategie de recrutare solida si sustenabila.

1. Stabileste profilul candidatului perfect

Cel mai bun candidat pentru un post liber in compania ta nu este neaparat cel care bifeaza toate cerintele din fisa postului, ci persoana care, pe langa cunostintele teoretice si practice, are si alte calitati esentiale intr-un mediu de lucru optim. Atitudinea, inspiratia, personalitatea, modul in care interactioneaza cu altii, toate acestea sunt importante pentru compania ta.

 

Odata ce te-ai lamurit ce vrei de la un potential angajat, de la experienta si abilitati profesionale si pana la calitatile personale, iti va fi mult mai usor sa explici intr-un anunt de angajare ce asteptari ai.

2. Consolideaza-ti reputatia de angajator de top

Pandemia nu s-a incheiat, insa angajatii talentati isi cauta angajatori de top chiar si in aceasta perioada si cu siguranta o vor face odata ce criza sanitara se va incheia. Fa o analiza a brandului tau din punctul de vedere al angajatilor si verifica modul in care e perceputa compania ca loc de munca.

 

Ca sa-ti imbunatatesti si mai mult imaginea pe care o rasfrangi pe piata muncii, intreaba-te care sunt valorile companiei tale, ce misiune are si de ce ar lucra un angajat capabil pentru tine, nu pentru competitorii tai.

3. Foloseste canalele digitale si retelele sociale

Din cauza pandemiei de coronavirus, targurile de joburi din ultimul an au fost anulate sau au fost mutate in online. Chiar daca in viitor vor fi organizate din nou in persoana, e timpul sa te axezi mai mult pe canalele digitale atunci cand vrei sa gasesti noi talente pentru compania ta. In felul acesta, anuntul tau va ajunge la mai multi oameni care vor avea ocazia sa afle in detaliu despre afacerea pe care o dezvolti si despre ceea ce le oferi.

 

Nu te limita la anunturile postate pe site-urile de joburi. Compania ta ar trebui sa fie bine reprezentata pe retelele sociale, acolo unde oamenii pot interactiona direct cu tine. Foloseste toate platformele pe care le ai la dispozitie, de la Facebook la Twitter si, bineinteles, LinkedIn. Sunt spatii unde creativitatea este apreciata, iar anuntul tau ar putea sa ajunga cu usurinta la potentiali angajati de top.

4. Pastreaza legatura cu cei interesati de compania ta

Pentru ca sunt putine sanse sa fii la primul tau anunt de angajare, cu siguranta ai adunat o lista cu posibile talente pentru compania ta, care insa nu au trecut testul atunci cand ai mai facut angajari. Pastreaza legatura cu ei prin intermediul retelelor sociale, contacteaza-i daca a aparut un post care li se potriveste mai bine.

 

Un candidat respins la un moment dat poate deveni candidatul ideal pentru un alt job. La fel si cei pe care nu i-ai putut convinge in trecut sa accepte oferta companiei tale. Nu uita nici de angajatii care au plecat la un moment dat din companie si care ar putea fi dispusi sa se intoarca.

Cum pastrezi angajatii de top

In sfarsit, ai gasit angajatul ideal pentru postul critic din compania ta. Nu e cazul sa rasufli usurat, pentru ca trebuie sa-l pastrezi pe termen lung. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa creezi un mediu optim pentru angajatii tai.

1. Ia masuri pentru siguranta angajatilor

Angajatii de top (si nu numai ei) isi doresc siguranta la locul de munca, flexibilitate, ocazia de a creste si oportunitati pentru ei si, prin extensie, pentru familiile lor. Pandemia a pus sub semnul intrebarii toate aceste lucruri care dadeau siguranta unui job. Tocmai de aceea, trebuie sa fii sincer cu candidatii tai atunci cand vine vorba de impactul pandemiei asupra afacerii tale.

 

O idee buna, in aceasta situatie, este sa iei masuri preventive pentru a dovedi angajatilor actuali si potentiali ca siguranta si sustenabilitatea la locul de munca sunt esentiale pentru companie.

 

Cateva exemple sunt sistemele avansate de purificare a aerului si a apei, echipamentele de dezinfectare a spatiilor, cai de acces separate pentru cei care intra si ies din cladire sau scannere termale la intrari. Acestea sunt doar cateva dintre recomandarile IMMUNE Building Standard™ pentru cresterea rezistentei cladirilor la amenintarile actuale si viitoare la sanatatea angajatilor.

2. Ofera beneficii extrasalariale

Pe o piata a muncii in continua schimbare, in conditiile unei adevarate curse pentru descoperirea si atragerea unor profesionisti in functii-cheie, salariul nu mai este singurul element care face diferenta intre ceea ce ofera o companie si oferta alteia. Cei care vor sa-si completeze echipa cu angajati de top trebuie sa vina cu beneficii extrasalariale suficient de atractive. Iata cateva compensatii pe care le poti oferi alaturi de salariu:

  • - prima de instalare la semnarea contractului de munca;

  • - ore suplimentare platite dublu;

  • - asigurare de sanatate completa sau abonament medical la o clinica;

  • - zile libere suplimentare fata de sarbatorile si de concediile legale;

  • - cresteri salariale periodice si in functie de performantele obtinute;

  • - abonamente la sala de sport, activitati recreative platite de companie.

3. Recunoaste eforturile angajatilor

Conditiile sigure de lucru si beneficiile extrasalariale s-ar putea sa nu fie suficiente atunci cand e vorba de pastrarea angajatilor capabili si talentati in companie. Oamenii au nevoie de incurajari, sa li se recunoasca rezultatele obtinute si eforturile depuse pentru companie. Abordarea „isi face treaba pentru care e platit" nu e suficienta pentru a garanta ca angajatii de top nu-si vor cauta un nou job in curand.

 

Una dintre cele mai la indemana metode de a-i incuraja pe angajati si de a-i rasplati pe cei care dau dovada de profesionalism si dedicatie e sa le oferi ocazia de a promova in cadrul companiei. Atunci cand apare un post disponibil in organigrama, ia-i in considerare si pe cei care deja lucreaza pentru tine. Sunt mari sanse ca unul dintre ei sa fie persoana potrivita pentru postul ramas disponibil.

 

In concluzie, orice companie care vrea sa atraga forta de munca de calitate trebuie sa analizeze cu atentie ceea ce face si ceea ce nu face pentru a crea un mediu de lucru competitiv si atractiv pentru angajati. Iar managerii care vor reusi sa-si pastreze talentele de top vor fi si cei care vor aduce alaturi de ei alti profesionisti. Asta pentru ca angajatii implicati, dedicati si multumiti sunt cei mai buni promotori ai unei companii.

 

Sursa foto: Shutterstock