ARTICOLE

NLP, trei litere care fac diferenta in cariera ta

NLP, trei litere care fac diferenta in cariera ta

 NLP, trei litere care fac diferenta in cariera si viata ta. NLP o prescurtare bine cunoscuta deja la nivel global, este abrevierea cuvintelor programare, neuro, lingvistica

 

Neuro se refera la neurologie; Lingvistica se refera la limbaj; Programarea se refera la modul in care functioneaza neurologia.

 

Programarea Neuro Lingvistica, am stabilit putin mai sus ca vom folosi doar cele trei litere, descrie dinamica esentiala dintre mintea (neuro) si limba (lingvistica) si modul in care interactiunea lor afecteaza corpul si comportamentul uman (programarea).

 

In domeniul afacerilor, utilizarea NLP-ului este în continua crestere, din ce in ce mai multe companii recunosc ca oamenii necesită mai mult decat doar o expertiza „tehnica” pentru a produce rezultate si incep sa vada valoarea utilizarii inteligenței emotionale și a rezilientei la job, ca fiind calea de urmat.

 

Intr-un cadru special gandit si in format intensiv, cursurile organizate de NLP Discovery au depasit de mult timp faza de "incercare" fiind validate in timp de rezultatele obtinute de absolventi in diferite arii ale vietii.

 

Cateva definitii despre NLP pot crea o imagine abstracta a acestuia iar cateva beneficii care se pot obtine in cariera prin utilizarea tehnicilor de baza din NLP vor fi detaliate mai jos.

 

Definitii NLP care schimba perspectiva

 

NLP este studiul unei comunicari excelente, atat cu tine insuti cat si cu ceilaltii. Este un manual pentru creier, estete hnologia libertatii. 

 

In mod simplu putem spune ca NLP-ul este o colectie de tehnici practice, abilitati si strategii usor de invatat si care pot duce la excelenta reala. 

 

Este o arta si o stiinta pentru success bazata pe tehnici dovedite, care ne arata modul in care mintea gandeste si care sunt metodele prin care orice comportament poate fi imbunatatit. 

 

Este, de asemenea, studiul excelentei si modul de reproducere a acesteia. NLP ne invata cum sa comunicam in mod constient cu Mintea Subconstienta. 

 

NLP este un set de instrumente si tehnici, dar este mult mai mult decat atat, este o atitudine si o metodologie de a sti cum sa ne atingem obiectivele si sa obtinem rezultate.

 

NLP descrie procesul modului in care percepem lumea exterioara sau influentele externe si modul in care comunicam aceasta perceptive prin limbajul pe care il utilizam.

 

NLP este un model explicit si puternic al experientei si comunicarii umane. Folosind principiile NLP este posibil sa descrii orice activitate umana intr-un mod detaliat care va permite sa faci multe schimbari profunde, durabile, rapid si usor - John O. Stevens.

 

Este o atitudine care are legatura cu curiozitatea, cu dorinta de a sti despre lucruri, a dori sa poti influenta lucrurile si a dori sa le poti influenta intr-un mod care merita - Richard Bandler.

 

„Este o atitudine si o metodologie care lasa in urma un set de tehnici ...” - Richard BandlerCele trei tehnici ce stau la baza NLP-ului si beneficiile lor

 

1. Sa dezvolti Acuitatea senzoriala corecta

 

Acuitatea senzoriala poate fi denumita si constientizare senzoriala este un pilon fundamental al NLP-ului. Vitala in orice comunicare, acuitatea senzoriala ne permite sa evitam„citirea gandurilor” obtinand mai multa precizie in calibrare (determinate dupa criteria specifice, nu bazata pe speculatii sau ghicind) a ceea ce transmite limbajul corpului (inclusiv muschii faciali si tonalitatea vocii). 

 

Esența acuitatii senzoriale este capacitatea de a recunoaste ceea ce exista concret fata de ceea ce as putea eu sa cred ca...Aceasta determina o comunicare reala cu persoana reala, nicidecum cu imaginea, temperamental sau zodia. 

 

2.    Cadrul propice pentru o comunicarea eficienta: Rapportul

 

Nu conteaza ce faci, in ce domeniu activezi sau pe ce pozitie esti, abilitatea de a dezvolta si mentine o legatura cu un numar mare de oameni din medii diverse va permite sa obtii ceea ce doresti. Asa ca stabilirea Rapport-ului este, probabil, cea mai importanta abilitate din lume.

 

Bazele Rapport-ului constau in faptul ca atunci cand oamenii se aseamana, se plac. Cand nu se aseamana e simplu, nu se plac. Cand iti place de cineva, esti dispus sa-l ajuti sa obtina ce vrea. Cu totii stim ca 38% din comunicare este tonul vocii si 55% este fiziologia corporala. 

Asadar, cea mai mare parte a comunicarii se afla in afara lucrurilor de care suntem constienti. De fapt se afla in afara canalelor clasice si la asta se refera de fapt Rapport-ul (legatura).

 

3.    Sa oferi feedback eficient

 

Feedback-ul este unul dintre cele mai esentiale si importante aspecte ale leadershipului, deoarece are un impact direct asupra rezultatelor afacerii.

 

Feedback-ul este adesea cauza unor rezultate incredibile sau a unor dezastre. Fie ca esti in postura de angajat sau angajator, calitatea feedback-ului pe care il oferi poate contribui la crestere si evolutie sau din contra.

 

Folosirea unui limbaj constient este solutia pentru obtinerea rezultatelor asteptate. De exemplu prezenta cuvantului DAR intr-un feedback oferit va anula toate afirmatiile facute pana in acel moment. Un bun inlocuitor al cuvantului DAR este SI.

 

Comunicarea utilizand cadrul de acord, intrebarile de descoperire a meta modelului le inveti chiar in ziua a doua a cursului de Practician NLP. Vei descoperi imediat un set de intrebari puternice care provoaca si expandeaza limitele modelului lumii oricarei persoane.

 

Asadar, sa fii constient intr-un cadru propice, folosind un limbaj eficient va face diferenta.

 


Pe curand,