ARTICOLE

Cum sa faci o impresie buna la un interviu de angajare

Cum sa faci o impresie buna la un interviu de angajare

Interviul de angajare este prima întâlnire dintre un potențial candidat pentru un loc de muncă într-o companie și angajatorul care are nevoie de personal calificat.

 

Prima impresie contează, mai ales la un interviu de angajare. Studiile au arătat că prima impresie modelează percepția angajatorului privind competențele profesionale ale candidatului. Astfel, persoanele care se descurcă bine la primele discuții pentru obținerea unui loc de muncă sunt, adesea, mai bine evaluate, chiar dacă nu sunt neapărat și mai bine pregătite. Drept urmare, dacă te descurci bine la interviu, șansele să fii angajat cresc considerabil.

 

În rândurile următoare, îți vom prezenta câteva ponturi pentru a face o impresie bună la un interviu de angajare.

Folosește-ți atuurile și prezintă-te impecabil

Pentru a obține un job, fiecare detaliu este important. Deși poate nu îți dai seama, interviul de angajare începe, de fapt, din momentul în care trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție. Faptul că știi care îți sunt atuurile și competențele profesionale te ajută să faci o impresie bună încă dinainte de a fi față în față cu angajatorul. Aceste documente reprezintă primul contact pe care îl stabilești cu recrutorii. În prezent, cei mai mulți angajatori nu iau în considerare un CV dacă nu este însoțit de o scrisoare de intentie. Cu ajutorul acesteia, îți poți pune în valoare personalitatea, abilitățile și punctele forte care te recomandă pentru jobul pentru care aplici.

 

Totodată, este important ca ținuta aleasă să fie una potrivită pentru locul de muncă pentru care aplici. Pentru a nu gafa la capitorul vestimentație, este recomandat să faci cercetări despre companie și să urmărești profilurile de pe rețelele sociale ale celorlalți angajați, astfel încât să îți faci o idee despre modul în care se îmbracă zilnic la locul de muncă ori când participă la evenimentele companiei.

Nu întârzia și nu te prezenta mult prea devreme

În mod ideal, ar trebui să ajungi cu 10-15 minute înainte de ora interviului. Dacă întârzii, vei transmite un mesaj greșit, respectiv că nu ești demn de încredere. Pe de altă parte, dacă ajungi cu 30 de minute înainte de ora programată, angajatorul ar putea simți o presiune în a veni în întâmpinarea ta ori s-ar putea simți inconfortabil știind că îl aștepți la recepție. Este important să fii prompt, fără să lași însă impresia că nu ai altceva mai bun de făcut.

 

Pentru a te asigura că ajungi la timp, este recomandat să mergi înainte la locul cu pricina, la o oră apropiată de cea stabilită pentru interviu, astfel încât să poți avea o idee despre cât de aglomerat este traficul în acel moment și cât timp ți-ar lua să ajungi la destinație.

Fii pregătit să vorbești despre companie și despre tine

Pentru a face o bună impresie la interviul de angajare, este important să te pregătești pentru o conversație despre misiunea și reușitele companiei, precum și despre succesele tale profesionale. Există câteva întrebări standard pe care un recrutor le adresează potențialilor candidați și este esențial să ai răspunsuri pregătite pentru a nu fi luat prin surprindere. Pe de altă parte, este important să fii cumpătat și să nu lași impresia că ești omniscient. Ai putea părea arogant.

 

Ce trebuie să faci? În primul rând, citește informațiile de pe site-ul companiei și știrile relevante despre activitatea angajaților. De asemenea, exersează-ți răspunsurile la întrebările clasice și pregătește o listă cu realizările tale recente, în special cu acelea care te pot ajuta să te descurci formidabil la jobul pentru care aplici. Nu în ultimul rând, pregătește câteva întrebări pe care să le adresezi intervievatorului, dacă acesta te întreabă ce ai vrea să știi în plus față de ceea ce ți-a spus.

 

O bună impresie la un interviu de angajare te aduce mai aproape de locul de muncă pe care ți-l dorești, de aceea este important să te pregătești pentru momentul în care te întâlnești prima dată cu angajatorul.

 

Sursă foto: Lucky Business/ Shutterstock