ARTICOLE

Ce este programul de internship si cum il poti accesa

Ce este programul de internship si cum il poti accesa

Tot mai multi studenti se indreapta spre programele de internship. Acestea le ofera posibilitatea de a capata o experienta practica si de a cunoaste profesionisti din domeniul in care vor sa lucreze dupa finalizarea studiilor.

Cum poti accesa un internship

Internshipul a devenit una dintre cele mai populare forme de program din ultimii ani. Tot mai multe companii cauta interni, in special in timpul verii, oferindu-le astfel posibilitatea de a pune in practica teoria invatata pe bancile facultatii. In plus, cei mai buni si mai muncitori dintre acestia ajung ca la terminarea programului de internship sa li se propuna un contract de munca pe o perioada nedeterminata.

In timp ce unii studenti cauta programe de internship inca din primul an de studiu, altii asteapta sa gaseasca programul potrivit lor sau sa dobandeasca cunostintele teoretice necesare pentru a se inscrie intr-un program de internship. Indiferent de situatie, daca studentul este serios si muncitor va avea numai de castigat.

Spre deosebire de programul de practica, internshipul dureaza mai mult. Acesta se intinde pe o perioada de minim doua luni si se poate extinde pana la sase luni. De asemenea, internshipul poate fi part-time sau full-time. Aceste detalii sunt de regula trecute in anunturile postate de companii sau sunt stabilite la interviu, in functie de programul de la facultate al fiecarui student.

Indiferent daca programul de internship pe care-l urmezi se transforma sau nu intr-un job full-time in cadrul companiei, trebuie sa tii cont ca aceste activitati iti vor oferi posibilitatea de a-ti gasi mai usor un job la terminarea facultatii. Asadar, nu uita sa mentionezi in CV toate abilitatile dobandite in urma programului de internship urmat si sa detaliezi activitatile pe care le-ai intreprins pe parcursul saptamanilor in care ai fost intern.

Noua lege a internshipului

In august 2018 a intrat in viguare Legea internshipului, printr-un ordin al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS). Aceasta stabileste cadrul legal al lucrului cu interni, modelul de contract, precum si cel al certificatului de internship.

Mai mult, actul normativ cuprinde si modelul cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajarii, subventie pe care firmele o primesc pentru fiecare intern angajat dupa terminarea programului de internship. Astfel, potrivit noii legi, firmele care angajeaza interni dupa terminarea stagiului de internship pot cere subventii de la stat, cu conditia ca internului sa-i fie facut un contract de munca in termen de maxim 60 de zile de la terminarea stagiului de intern si sa fie angajat timp de minim doi ani in cadrul companiei respective. Subventiile primite de companii sunt de aproximativ 1.000 de euro pentru fiecare intern angajat.

Este important de mentionat faptul ca, dupa intrarea in vigoare a actului normativ care reglementeaza toate aspectele lui, internshipul nu mai poate fi facut fara un contract. Firmele care nu respecta aceasta regula risca amenzi de pana la 20.000 de lei pentru fiecare intern gasit in neregula.