ARTICOLE

3 pasi esentiali in negocierea salariului

3 pasi esentiali in negocierea salariului

In orice negociere momentul adevarului vine cand partea opusa, in speta angajatorul in cazul unui job, pune o oferta de salariu pe masa. In acest punct tu esti cel care va trebui sa faca urmatoarea miscare. Daca nu vrei sa accepti oferta de salariu sau sa te ridici de la masa trebuie sa vii cu o contra-oferta

Ai auzit, probabil, diverse sfaturi cu privire la negocierea unui salariu la un interviu de angajare. Fie sa pulsezi cu 20% la oferta de salariu, pentru a te putea ulterior retrage daca recrutorului i se pare prea mult, fie sa ceri cu 10% mai mult decat ti se ofera, potrivit conceptiei ca angajatorul incearca intotdeauna sa obtina un “pret” mai mic.

Astfel de tactici in negocierea unui salariu pot functiona de cateva ori, insa au cateva defecte importante. Nu numai ca te conduc catre experiente arbitrare, asupra carora sa pierzi controlul, dar aceste situatii se pot indeparta de ceea ce vrei si ai nevoie de la o negociere de salariu.

Iata cateva sugestii practice care te pot ajuta sa dezvolti contra-oferte in cazul unei negocieri de salariu si astfel sa iti atingi scopul.

1. Fii pregatit

Inainte ca negocierea de salariu sa inceapa, documenteaza-te cu privire la standardele salariale pentru respectivul job. Stabileste niste limite rezonabile pentru un salariu de care sa beneficiezi pentru pregatirea, experienta si efortul pe care il vei depune la job. Totodata, gandeste-te la un posibil pachet de beneficii care pot compensa un nivel mai scazut de salariu. Fii pregatit sa justifici necesitatea unui pachet de compensatii, argumentand aceasta parte aditionala la salariu prin nivelul de cariera si competenta ta in domeniu.

Asigura-te ca un astfel de pachet compenseaza intru totul nevoile tale care nu ar fi altfel acoperite de un salariu oferit de companie. Acest pachet salarial reprezinta contra-oferta ta.

2. Fii ferm

Cei mai multi negociatori fac greseala de a da o contra-oferta arbitrara si sunt nevoiti sa se retraga ulterior, intrucat nu pot sustine cererea de salariu cu argumente, nu o pot justifica. Evita o astfel de situatie la negocierea de salariu prin alegerea unei sume rezonabile si realiste. Un salariu este obtinut nu doar prin ceea ce faci, ci si prin valoarea ta ca specialist.

Fii persuasiv in negocierea unui salariu, in sensul de a aduce exemple si informatii care sa iti justifice solicitatea. Ai grija ca acestea sa fie realiste: vorbeste despre capacitatile tale si ceea ce poti oferi companiei, insa si despre nevoile pe care le ai si care trebuie acoperite pentru a fi apt la job.

3. Fii intelept

Pastreaza in minte imaginea a ceea ce doresti in tot timpul negociereii unui salariu. Scopul tau in negociere este sa obtii un aranjament care sa iti satisfaca interesele, nu sa iesi victorios dintr-o batalie intre pozitii. Daca ceea ce prezinti ca si contra-oferta pentru un salariu oferit nu iti obtine ceea ce vrei, nu capitula.

Gandeste-te la o noua propunere de salariu care se adreseaza nevoilor si preocuparilor tale si care poate fi realista avand in vedere datele problemei. Foloseste-ti energia pentru a genera solutii, nu pentru a purta batalii.

Negocierea, chiar si in cazul unui salariu, se concretizeaza in schimbul de idei, informatii si posibile solutii. Ofertele de salariu si contra-ofertele sunt pasii tipici in astfel de situatii. Atunci cand vii cu o propunere de salariu, fa-o documentat si bine gandit, astfel incat vei fi mai relaxat si mai eficient.