ARTICOLE

Un job bun cu un sef rau sau un job prost cu un sef bun?

Un job bun cu un sef rau sau un job prost cu un sef bun?

Un sef rau poate distruge totul, de la moralul echipei pana la falimentarea companiei. Un studiu recent arata ca 56% dintre angajati renunta la o majorare salariala de 10% pentru a lucra alaturi de un sef competent.

Lumea corporatista este plina de manageri si nu are lideri. Liderii ajuta angajatii sa evolueze, in timp ce managerii ii trag pe oameni in jos. Liderii sunt acele persoane care au incredere in sine si se simt confortabil in propria piele, in timp ce managerii sunt acele persoane care sunt in competitie directa cu subordonatii lor, de care se simt amenintati la orice pas.

Studiile arata ca persoanele care lucreaza alaturi de un sef incompetent si intr-un mediu stresant au un risc crescut cu pana la 60% de a suferi un atac de cord.

Cercetatorii au concluzionat ca a lucra alaturi de un sef rau, incompetent, constituie un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiace, mai mare decat fumatul, sedentarismul sau obezitatea. Stresul si anxietatea cauzate de obiectivele ireale, lipsa de sprijin, practicile neloiale si amenintarile sau pedepsele, sunt cele care, in timp, duc la aparitia bolilor cardiace.

Asadar, nu subestima niciodata impactul pe care il are un mediu de lucru stresant asupra sanatatii tale, mai ales ca, de cele mai multe ori stresul nu dispare dupa terminarea programului de lucru si iti afecteaza si viata personala.

Greseala pe care o fac multi angajati este sa creada ca exista doar doua optiuni: un job bun cu un sef incompetent sau un job prost cu un sef bun. In realitate exista mult mai multe oportunitati si exista si joburi bune cu sefi buni.

O alta greseala este sa crezi ca situatia curenta este permanenta si nu temporara. Iti poti gasi oricand un loc de munca mai bun, alaturi de un sef mai bun, sau chiar alaturi de un adevarat leader.

Daca exista dorinta de a evolua si de a-ti imbunatati cunostintele in domeniul tau de activitate, cu siguranta vei gasi un job mai bun, din toate punctele de vedere.

Ce poti face daca lucrezi intr-un mediu nefavorabil?

Iti petreci jumatate din viata la locul de munca, iar atmosfera este creata de superiorii directi din companie. Viata este prea scurta pentru a lucra peste 40 de ore pe saptamana in stres constant. Este timpul pentru o schimbare!

Incearca sa te muti la un alt departament in cadrul aceleiasi companii, daca este posibil, iar mediul de lucru de acolo ti se potriveste. Daca nu, incearca sa-ti gasesti un loc de munca similar intr-o alta companie, unde sa te simti bine.

Nu uita! Un sef incompetent poate distruge intreaga companie, prin actiunile lui. Angajatii competenti vor pleca iar cei care raman isi pierd motivarea. Toate acestea duc la distrugerea companiei.

Oamenii nu renunta la joburi ci la sefi. In majoritatea cazurilor in care angajatii au o problema cu o companie, aceasta are stransa legatura cu sefii si nu cu alte lucruri.

Cum sa lucrezi alaturi de un sef rau

Daca nu esti inca pregatit sa-ti schimbi locul de munca trebuie sa inveti cum sa lucrezi alaturi de un sef rau. In primul rand trebuie sa-i intelegi nevoile si temerile si sa anticipezi ceea ce isi doreste acesta de la tine si de la restul angajatilor. Intelege de ce are nevoie pentru succesul lui si al echipei si furnizeaza-i din timp toate informatiile de care are nevoie. Tine-l la curent cu ceea ce ai de facut, daca asta isi doreste si, nu in ultimul rand, invata cum sa-ti faci viata la actualul loc de munca mai placuta.