ARTICOLE

Invata sa te evaluezi pentru a sti ce job ti se potriveste!

Invata sa te evaluezi pentru a sti ce job ti se potriveste!

Aplici pentru job-uri din domenii diferite sau pentru niveluri diferite de competenta, dar recrutorii nu te contacteaza? Unul dintre motive poate fi CV-ul tau cu experienta care nu se potriveste cerintelor job-ului. Pentru a merge la sigur trebuie sa ai mai intai o imagine obiectiva a  experientei si abilitatilor tale si sa aplici la un job unde stii ca te vei descurca si iti va placea. 

In momentul in care publicam un job avem si surprize din partea candidatilor. De exemplu, pentru pozitii de Risk Management avem si aplicari din partea lucratorilor comerciali sau assistant managerilor. Orice incercare de a potrivi cerintele job-ului cu experienta acestor candidati este inutila. Tot ceea ce poate face agentia de recrutare este sa pastreze CV-ul tau in baza de date pentru proiecte viitoare. Insa la nivelul eficientei, rezultatele sunt nesatisfacatoare de ambele parti. Recrutorul vrea sa aiba aplicari de la oameni a caror experienta se pliaza pe cerintele job-ului si nu este prea incantat atunci cand vede un CV care este exclus din start, iar candidatul vrea sa fie sunat. Trecerea timpului si intarzierea oricarei invitatii de a veni la interviu poate crea o situatie frustranta pentru candidat. 

Cea mai eficienta este evaluarea obiectiva pre-interviu: 

- Adopta strategia SWOT
– Aspecte forte ale experientei tale, puncte slabe, oportunitati si amenintari. Organizeaza-le intr-un document Excel pentru a avea o imagine mai clara si gaseste solutii salvatoare pentru aspectele unde simti ca nu esti foarte bun!

- Gandeste-te unde vrei sa fii in 5 ani! Da, clasica intrebare a recrutorilor poate fi si un semn de intrebare pentru tine. Daca vrei sa fii manager marketing online, este foarte important sa incepi sa te dezvolti in acest sens prin cursuri de specialitate si realizarea de campanii relevante in acest domeniu. 

- Cere o evaluare obiectiva din partea managerului actual si din partea colegilor! Te va ajuta sa stii unde esti din punct de vedere al carierei si ce drum sa urmezi pentru a avea realizari pe plan profesional. 

- Fii cel mai critic sef al tau! Scrie ce faci concret in acest moment, care sunt task-urile tale  si care sunt cerintele job-ului pe care il ai acum sau pe care ai vrea sa-l ai. Astfel iti poti da seama daca esti persoana proactiva sau din contra - nu poti face toate task-urile din job description. 

- Ti-ar placea sa fii implicat intr-un proiect nou la job, dar nu stii daca ti s-ar potrivi? Cauta workshop-uri in domeniu, poti sa exersezi in project management, in recrutare, programare, design. Vei avea un insight valoros si perspective mult mai clare asupra capacitatilor tale.

Iti punem la dispozitie un set de intrebari care te jor ajuta sa te evaluezi mai bine. 

Evalueaza cariera ta din trecut:

Ce ti-a placut mai mult la job-urile pe care le-ai avut?

Ce nu ti-a placut la fostele locuri de munca?

Ce cunostinte si skill-uri tehnice ai dobandit?

Ce trasaturi de caracter si sof-skill-uri au fost apreciate de angajatori?

Cariera ta din prezent:

Cum ai evalua munca ta la proiectele de la inceputul anului si pana acum?

Care au fost cele mai mari realizari pe plan profesional?

Esti multumit de job-ul actual?

Faci parte dintr-un grup/asociatie de profil in domeniul in care activezi sau participi la evenimente care te ajuta sa-ti imbunatatesti cunostintele si skill-urile?  

Cariera din viitor:

Ce job ti-ar placea sa ai?

Pentru ce companie ai vrea sa lucrezi si cum ai putea sa te evidentiezi ca si candidat pentru ea?  

Evaluarea de la job

Companiile cu departamente de HR fac evaluarea periodica a angajatilor in urma careia decid promovarile si maririle de salarii. Este un insight valoros pentru a sti unde te pozitionezi din punct de vedere profesional. Desi in prima faza o astfel de evaluare ar putea sa te nelinisteasca, mai ales daca stii ca nu ai reusit sa faci toate task-urile, trebuie sa ai o abordare relaxata si sa stii sa te pui in valoare.
1. Arata ca esti pregatit si increzator, prezinta realizarile tale, provocarile carora a trebuit sa le faci fata si cum le-ai rezolvat.
2. Chiar daca ai gresit in realizarea anumitor task-uri, fii pregatit sa oferi explicatii pertinente, precum si solutii creative pentru a nu repeta greselile pe viitor, arata rolul tau esential in dezvoltarea companiei.
3. Mentine un jurnal zilnic cu ceea ce realizezi zilnic la job, te va ajuta la evaluare!
4. Intreaba si colegii cum se desfasoara astfel de evaluari si vei fi mai bine pregatit!
5. Evalueaza-te singur inainte de evaluarea cu managerul!
6. Daca simti ca seful te-a ajutat si te-a motivat sa-ti atingi KPI-urile (indicatori cheie de performanta), mentioneaza acest aspect, va fi incantat de recunoastere, iar tu vei avea de castigat!