ARTICOLE

Factorii determinanti in schimbarea unui job

Factorii determinanti in schimbarea unui job
In ciuda crizei, exista oameni care cauta sa isi schimbe actualul job cu unul mai bun, fie din motive salariale, fie din motive de siguranta a locului de munca. Inainte de a-ti pune problema ca trebuie sa iti gasesti un alt job, analizeaza etapele schimbarii si factorii care o determina.

Ca si in managementul la nivel de organizatie, schimbarea jobului poate fi sintetizata in patru etape:

  • detalierea aspectelor care impun schimbarea (salariu, colegi, sefi, nesiguranta);
  • planificarea actiunii de schimbare (cercetare pe piata de joburi, redactarea unui CV si a unei scrisori de intentie);
  • aplicarea schimbarii prin punerea in practica a transformarilor care genereaza corectarea problemelor actuale (trimiterea de CV-uri, participarea la interviuri de angajare, anuntarea intentiei de schimbare a locului de munca in reteaua de contacte);
  • evaluarea schimbarii dupa ce ai obtinut un nou job (salariu, program, distanta pana la sediu, colegi, sefi, siguranta postului).

Factorii care te determina sa iti schimbi locul de munca pot avea diverse niveluri de intensitate (puternica, medie si slaba), apreciata de fiecare individ in parte. De ce simti nevoia de schimbare? Iata cativa posibili factori:

  • Salariul scazut fata de necesitati si de pregatire

Acesta este unul dintre cei mai importanti factori care determina alegerea unui job in detrimentul altuia si disponibilitatea de lucru prelungit sau fidelitate fata de angajator. Problema salariului apare in timp, mai ales daca la momentul acceptarii jobului salariul parea optim, dar nu a mai crescut. Au aparut alte necesitati, calificarea ta a sporit, insa nu ai primit marirea asteptata sau solicitata.

  • Nesiguranta jobului (care tine de domeniu si/sau de companie)

Domeniile afectate de criza devin corabii care se scufunda si din care cei mai multi incearca sa scape. Inainte de a fi disponibilizat, preferi sa iti schimbi tu locul de munca, intr-un domeniu mai sigur sau intr-o companie care rezista presiunilor economice.

  • Problemele cu sefii

Acest factor este decisiv deoarece iti poate afecta si nivelul salariului, si sansa la o promovare. Iar daca nu poti lucra cu respectivul manager, schimbarea jobului devine iminenta atat timp cat nu poti demonstra in fata sefilor mai mari ca ti se pun bete in roate.

  • Colegii, deloc de neglijat

Chiar daca lucrezi sau nu in echipa, interactiunea cu colegii isi pune amprenta asupra muncii tale. Daca relatiile nu sunt cel mult de bun simt, in timp tensiunile erodeaza, iar singura optiune este fie schimbarea departamentului, fie a jobului.

  • Distanta pana la munca

Acest aspect este strans corelat cu salariul primit, programul, compania si functia pe care o detii. Daca cariera este pusa in prezent pe locul 1 in fata obligatiilor familiale, atunci acesta nu este un factor relevant. In schimb, daca exista deja unele probleme la job, iar timpul petrecut cu familia si prietenii este din ce in ce mai compromis de vremea pierduta pe drum pana la munca si inapoi, poate deveni un element cheie care te convinge ca este necesara o schimbare.