ARTICOLE

De ce va descurajeaza colegii de la jobul ''de vis''

De ce va descurajeaza colegii de la jobul ''de vis''

Cand va ganditi sa schimbati locul de munca si cariera trebuie sa vorbiti cu oameni care lucreaza in domeniu respectiv. Exista mai multe feluri in care puteti lua legatura cu astfel de persoane: puteti sa va inscrieti in asociatii profesionale, puteti sa mergeti la evenimente organizate de si pentru cei care lucreaza in breasla, puteti merge la interviuri, puteti cere sfaturi online pe forumuri de specialitate.

Daca va asteptati ca toata lumea sa va primeasca cu bratele deschise si sa va ofere acele informatii care sa va determine sa va schimbati cariera, va indreptati spre o mare dezamagire. Exista doua tipuri de persoane de la care puteti primi sfaturi: cei care va pot „da aripi” prin felul in care prezinta informatiile si cei care va pot ''taia aripile''. In cazul in care in urma unei discutii cu un expert in domeniul in care dumneavoastra vreti sa intrati, ramaneti dezamagit, frustrat si cu impresia ca aceasta noua cariera nu vi se potriveste, trebuie sa priviti feedback-ul primit cu maturitate. Adesea persoanele experimentate pot sa transmita informatii eronate filtrate prin prisma experietelor personale. Inainte de a crede tot ce vi se spune trebuie sa aveti in vedere cateva tipuri de probleme care pot sa ii impiedice pe ''experti'' sa va ajute.

Expertii au nevoie sa se simta speciali
Daca ii intrebati, multi dintre angajatii de succes pot sa va spuna ca au reusit in cariera prin multa munca si efort. Sacrificiile pe care le-au facut au fost dublate de talent si carisma. Va vor spune ca desi, teoretic, este posibil ca dumneavoastra sa obtineti aceleasi rezultate mai repede, practic, va va fi imposibil.
Cand vorbiti cu un astfel de expert tineti minte acest lucru, chiar daca din punct de vedere obiectiv s-ar putea sa fiti mult mai motivat sa obtineti rezultate bune. Nu spuneti expertului ca vreti sa obtineti un job asemanator cu al lui.

Expertii au probleme
Cineva care se zbate in cariera este posibil sa fi muncit ani de zile pentru a obtine un succes si o recunoastere pe care nici in prezent nu le are. O astfel de persoana va incerca sa va ajute spunandu-va ca 80% din cei care intra in industria sa renunta pe parcurs. Nu descurajati. Este posibil ca aceasta informatie sa fie adevarata. Statisticile arata ca o persoana activa a secolului 21 schimba pana la sase cariere. Cu alte cuvinte, este posibil sa va schimbati orientarea profesionala de inca cinci ori. Normal este sa incercati si sa descoperiti in ce fel va avantajeaza noua cariera.
Oricine doreste sa ajunga cat mai sus, cel mai sus, in domeniul sau. Daca un expert se chinuie de ani de zile sa ajunga acolo, el nu va intelege niciodata cum un novice ca dumneavoastra poate face acest lucru intr-un timp mai scurt.

Expertii se tem
Unii angajati cu vechime intr-un domeniu se tem ca noii veniti sa nu le ocupe locurile. Daca incercati sa obtineti informatii si/sau sfaturi de la un astfel de expert incercati sa va pozitionati cat mai departe de compania la care lucreaza, evidentiati cat mai mult diferentele dintre dumneavoastra si el.

Din fericire in fiecare breasla sunt si experti binevoitori care nu numai ca au atins succesul dar sunt si dispusi sa il impartaseasca altora. Nu uitati ce a spus Mark Twain: ''Tine-te departe de cei care incearca sa iti darame ambitiile. Oamenii mici fac mereu asa, dar oamenii cu adevarat mari te fac sa simti ca si tu poti deveni mare.''