ARTICOLE

Construieste-ti o cariera moderna in 6 pasi!

Construieste-ti o cariera moderna in 6 pasi!

Expertii in resurse umane sustin ca poti schimba o cariera (nu joburi) de 5-6 ori intr-o viata. Prin urmare, managementul carierei reprezinta o abilitate importanta ce merita dezvoltata. O cariera se construieste in timp, iar succesul are nevoie de cateva stagii care sa iti permita o dezvoltare armonioasa.

Invata caracteristicile fiecarui stagiu de dezvoltare si vei deveni mai increzator in cariera ta.

1. Vrei o cariera? Evalueaza-te!

La acest nivel esti pregatit sa intri pe piata muncii si sa iti dezvolti o cariera. Este posibil sa nu iti cunosti cu adevarat valoarea si punctele tari, dar nici punctele slabe. La inceput de cariera vei simti nevoia sa te cunosti mai bine si sa vezi cum reactionezi la primele joburi si primele echipe.

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • obtii instrumentele de evaluare proprie in cariera;
 • lucrezi cu un consultant de cariera sau cu un coach.

2. Cerceteaza inainte de a porni in cariera

Orienteaza-te catre joburi care iti permit sa iti construiesti o cariera. Acest stagiu in dezvoltarea de cariera este caracterizat de confuzie, in sensul ca nu stii care sunt optiunile pe care le ai. Cerceteaza piata muncii si incearca joburi part-time pentru a vedea in ce domeniu vrei sa iti construiesti cariera. Adesea, specializarea pe care o ai nu reprezinta neaparat si ceea ce stii sau iti place sa faci in cariera. Fii optimist si orienteaza-te catre ceea ce este mai bun pentru tine.

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • te documentezi cu privire la piata muncii;
 • discuti cu persoane care au facut cariera in domeniile tale de interes.

3. Pregateste-ti debutul in cariera!

Inca te pregatesti pentru debut in cariera, insa esti plin de entuziasm, iar documentarea anterioara te ajuta sa fii realist in alegerea ta. Doresti performanta, de aceea incepi cu un job bun, intr-o companie care sa iti permita ascensiunea sau, cel putin, lansarea in cariera. Totusi, inca ai mult de munca pentru a putea spune ca iti conturezi cariera, asa ca fii pregatit!

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • inveti si castigi experienta;
 • iti fixezi obiective de cariera si adopti o atitudine de succes.

4. Alege increderea in cariera ta!

In acest stagiu de dezvoltare a carierei te simti increzator, pentru ca te-ai decis ce vrei sa faci si ai inceput sa lucrezi la ceea ce vrei. Acum, mai mult ca niciodata in cariera ta, trebuie sa iti concentrezi energia pe obiective.

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • cauti cele mai bune joburi;
 • negociezi si accepti o oferta de job pentru cariera ta.

5. Construieste pas cu pas cariera dorita!

Te simti confortabil in domeniul ales pentru cariera ta, mai ales ca devii profesionist in ceea ce faci. In acest sens, ramai fidel carierei, iti dezvolti aptitudinile si te mentii informat cu privire la noutatile din sectorul de activitate.

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • iti dezvolti aptitudinile necesare domeniului ales;
 • construiesti o retea profesionista de contacte (networking).

6. Schimbarea de cariera, un pas necesar

Acest stagiu este caracteziat de disconfort cu privire la cariera: simti ca vrei mai mult sau pur si simplu, altceva. Ceea ce iti placea inainte acum ti se pare banal, nu mai gasesti provocare si astfel iei in considerare o reorientare in cariera. Vei invata sa faci schimbari rationale, care iti permit regasirea confortului profesional necesar pentru performanta.

Caracteristicile cheie ale stagiului de cariera

 • efectuezi schimbari de cariera;
 • faci fata cu succes modificarilor din viata ta profesionala.

 

Indiferent de nivelul de cariera in care te regasesti in acest moment, poti fi sigur ca te vei intalni cu situatiile descrise mai sus de nenumarate ori in viata. Fii rational in alegerile tale si vei fi multumit cu cariera ta.