ARTICOLE

Banci/finante, un domeniu in care iti dezvolti cariera in ritm continuu

Banci/finante, un domeniu in care iti dezvolti cariera in ritm continuu

Sistemul bancar reprezinta un domeniu cu o perspectiva optima de dezvoltare, care ofera oricarui profesionist sansa unei cariere pe termen lung. Specialistii interni si internationali au o parere optimista despre cresterea din domeniul bancar si despre oportunitatile de cariera in tara si in strainatate. 

Domeniul banci/finante este cautat adesea pentru salariile competitive si pentru sansa de a promova in diverse posturi, avand in vedere gama larga de joburi oferite. In plus, un alt avantaj in cazul bancilor il reprezinta accesul in bransa a candidatilor cu specializari diferite, insa aptitudini specifice care pot fi dezvoltate la job.

Cum sa incepi o cariera in banci/finante

Poti sa iti contruiesti o cariera in banci/finante fara a avea neaparat o diploma de specialitate, alegand dintre numeroasele oferte de locuri de munca din domeniu. Iata cativa pasi necesari pentru pozitia de entry-level in domeniul bancar:

  1. Determina care sunt compatibilitatile tale cu o cariera in banca. Esti atent la detalii? Esti perfectionist? Iti place sa iti atingi scopurile si sa lucrezi cu oamenii prin oferirea de consultanta? Urmeaza pasul al doilea catre o cariera de succes.

  2. Urmareste anunturile de joburi de entry-level ale bancilor si trimite CV-ul si scrisoarea de intentie. Fii atent atunci cand iti redactezi obiectivul de cariera, acesta poate spune multe lucruri despre tine. Cele mai multe banci ofera programe de training. In plus, nu poti obtine o pozitie de top daca nu incepi cu elementele de baza ale unui job.
  3. Daca ai obtinut un interviu de angajare, fii flexibil in ceea ce priveste programul de lucru. Uneori, in banci, jobul presupune efectuarea de ore suplimentare din partea ta, insa acest aspect este un plus in viitoarea promovare.

  4. Imbraca-te si comporta-te ca un profesionist. Adesea, un job in banci implica o imagine impecabila. Tinuta clasica, aparent conservatoare da impresia ca se poate avea incredere in persoana in cauza.

  5. Punctualitatea este esentiala intr-un job in banca. Sediile de banci se deschid la ora fixa si cu personal suficient pentru a face fata cererilor clientilor. Insonsistenta reprezinta o bila neagra in domeniul financiar.

  6. Adopta o atitudine onesta. Exista anumite reguli in banci care trebuie respectate ad-literam. In plus, cultiva perfectionismul, atunci cand lucrezi cu banii, fiecare leu trebuie justificat. In plus, o greseala intr-un document iti poate da peste cap munca de saptamani.

  7. Profita de fiecare training si de fiecare informatie utila de la un coleg mai experimentat, cu cat afli mai multe “secrete” din domeniu, cu atat iti vei putea dezvolta mai repede cariera.

Joburi posibile in banci/finante

Exista numeroase joburi pentru niveluri diferite de cariera, care necesita aptitudini mai mult sau mai putin specifice. Citeste mai jos despre cateva pozitii pe care le poti ocupa in banci/finante:

  • Analist credite

Daca esti interesat sa promovezi in domeniul banci/finante, jobul de analist de credite este pozitia ideala pentru a creste in cariera. Printre resonsabilitatile de job se numara:

  • analizeaza cererile de creditare ale clientilor din banci;
  • redacteaza propunerile de credit;
  • urmareste evolutia creditelor.

Succesul in calitate de analist de credite se bazeaza pe capacitatile tale de comunicare, pe cunostintele de contabilitate si pe atentia la detalii.

  • Manager de sucursala

Pentru a obtine un astfel de job trebuie sa ai ceva ani de experienta in domeniul bancar si sa fii capabil sa iti asumi numeroase responsabilitati. Sarcinile unui manager de sucursala includ:

  • verificarea noilor conturi;
  • verificarea contabilitatii si a securitatii casutelor de depozit;
  • interactiunea si mentinerea unor bune relatii cu clientii importanti ai bancii;
  • supervizarea a tot ce tine de o sucursala de banca.

Adesea, un manager de sucursala isi incepe cariera in domeniul bancar in posturi de vanzari sau customer service. Printre abilitatile necesare se numara: lucrul cu numerele, intelegerea globala a industriei bancare, puternica etica a muncii, aptitudini organizationale.

  • Responsabil de marketing

Pentru a obtine acest job intr-o banca nu este necesar sa fi lucrat in domeniul financiar anterior, insa daca ai avut tangente cu finantele si bancile, poti avea un atu la interviul de angajare. Cunoscand piata, ai o viziune mai ampla a ceea ce trebuie sa realizezi in calitate de responsabil de marketing:

  • propunerea de metode de marketing pentru realizarea obiectivelor comerciale;
  • asigurarea de traininguri pentru colegii care desfasoara activitati comerciale;
  • analiza evolutiei pietei si a fondului de comert al bancii.

Abilitatile unui responsabil de marketing sunt cele care tin de comunicare, de spiritul analitic si de capacitatea de a vinde o imagine optima a bancii.

  • Consilier financiar

Fie ca vei lucra cu persoane fizice sau juridice, un astfel de job la banca si permite crearea unui portofoliu de clienti care te va ajuta in cariera. In plus, o astfel de activitate permite o promovare rapida. Printre responsabilitati se numara:

  • gestionarea si dezvoltarea unui portofoliu de clienti;
  • promovarea produselor si serviciilor bancii;
  • consilierea clientilor din portofoliu.


Comunicarea si capacitatea de a vinde un produs/serviciu reprezinta aptitudini esentiale pentru un astfel de job. In plus, o cunoastere cat mai adecvata a pietelor financiare si prestanta consultatiei fac diferenta pentru castigarea unui client.