ARTICOLE

Acelasi job timp de 7 ani inseamna plafonare

Acelasi job timp de 7 ani inseamna plafonare
Perioada in care ieseai la pensie de la acelasi loc de munca obtinut in tinerete a apus. Acum joburile se schimba des, mai ales in cazul persoanelor tinere, de pana in 35 de ani, care doresc o pozitionare cat mai buna in ierarhia companiei si dezvoltarea carierei.

Specialistii vorbesc despre faptul ca 7 ani la acelasi job duc la plafonare si la riscul de a-ti gasi mai greu un alt loc de munca. Este aceasta o pledoarie pentru schimbarea la cativa ani a postului? Nu neaparat, mai ales daca analizam ce inseamna “acelasi job”.

A lucra in aceeasi companie mai multi ani nu presupune neaparat pastrarea aceleiasi pozitii in ierarhie. Recrutorii privesc critic 7 ani pentru aceeasi pozitie la acelasi angajator intrucat este un semn de neimplicare si dorinta slaba de promovare. Dezvoltarea carierei nu inseamna slalom printre locuri de munca, ci adaugarea de noi aptitudini si, implicit, noi responsabilitati.

7 ani, aceleasi sarcini

Daca mergi zi de zi la munca si ai aceleasi lucruri de facut, plafonarea este inevitabila. Nu vrei sa iti schimbi angajatorul, deci trebuie sa iei alte masuri, utile pentru cariera ta:

  • incearca sa faci niste cursuri conexe, pentru a-ti asuma noi responsabilitati;
  • dezvolta-ti reteaua de contacte profesionale, ca sa ti se deschida noi orizonturi;
  • fii mereu la curent cu noutatile din domeniu si adapteaza-ti munca la cerintele de ultima ora;
  • implica-te in cat mai multe proiecte care iti permit dezvoltarea profesionala
  • solicita evaluari periodice, pe baza carora sa soliciti promovare.

Poti fi foarte bun in ceea ce faci, sa iti placa si sa ramai fidel companiei. Incearca insa diverse pozitii ierarhice. Spre exemplu, dupa o anumita varsta iti va fi greu sa mai executi sarcini pentru care nu mai ai entuziasm, vei putea mai degraba sa te orientezi catre coordonare - a unei echipe sau chiar a departamentului.

Promovare in cadrul aceleiasi companii

Dupa cativa ani in aceeasi pozitie, o promovare este fireasca, mai ales daca ai dat dovada de implicare si ti-ai dezvoltat noi abilitati. Un angajator serios iti va oferi, pe parcursul carierei, diverse training-uri, prin care poti justifica ulterior promovarea.

Atunci cand vrei sa iti schimb locul de munca, iar in CV-ul tau este listat o singura pozitie in ultimii 10 ani, recrutorul se va intreba care sunt motivele acestei stagnari. Si, de cele mai multe ori, presupunerile vor fi legate de lipsa ta de implicare si mai putin nedisponibilitatea angajatorului. In plus, este posibil sa nu te mai cheme la interviu pentru a afla adevaratul motiv, ci pur si simplu iti respinge CV-ul.

Multe dintre CV-urile celor trecuti de 45 de ani contin astfel de joburi “statice”, motiv pentru care sunt respinse pentru interviul de angajare. Solutia o reprezinta imbunatatirile permanente pe care le poti aduce carierei tale: cursuri, noi aptitudini practice, schimburi de experienta, promovare in cadrul companiei.

Daca esti o persoana cu peste 10 ani de experienta si vrei sa eviti eticheta de plafonare, redacteaza-ti un curriculum vitae care sa reflecte progresul in cariera, chiar daca acesta s-a efectuat la acelasi loc de munca. Pune accentul pe relevanta si nu neaparat pe experienta indelungata. Urmareste in continuare articolele Myjob pentru solutii la CV-urile seniorilor.