ARTICOLE

7 motive pentru a pleca in concediu

7 motive pentru a pleca in concediu

Credeti ca toti colegii dumneavoastra doresc sa plece in concediu dupa un an de munca extenuanta? Nu. Unii angajati nu doresc sa isi ia mai mult de doua zile libere de sarbatori, preferand sa le pastreze “pentru la vara”. Altii considera ca sfarsitul lui decembrie - inceputul lui ianuarie este o perioada potrivita pentru a lucra eficient (mai putini colegi la birou, mai multa liniste, prin urmare o activitate mai eficienta). In fine, exista si persoane care, chiar daca isi iau o scurta vacanta, o utilizeaza pentru a gasi un nou job, ramanand, astfel, “conectati profesional”.

Cu toate ca argumentele impotriva vacantei par destul de pertinente, va prezentam, in continuare, 7 motive pentru a pleca in concediu, pe care credem ca le veti gasi mult mai convingatoare.

1. Reduceti stresul. Principalul motiv pentru care trebuie sa profitati de concediu este ca in acest mod reduceti stresul. Vacanta este o buna oportunitate pentru a uita de sarcinile de serviciu si pentru a va elibera de grijile care le secondeaza. Astfel, va veti reincarca bateriile si va veti recastiga optimismul.

2. Capacitatile intelectuale… din nou la maxim! In decembrie, oboseala acumulata peste an va poate face mai irascibil, mai incordat sau, uneori, chiar depresiv. Sarcinile profesionale pot parea mai dificile decat de obicei, iar timpul necesar indeplinirii acestora poate creste considerabil. Numeroase studii arata faptul ca epuizarea psihica influenteaza negativ randamentul intelectual. De aceea, pentru a functiona din nou la maxim, trebuie sa plecati in concediu.

3. Imbunatatiti forma fizica. Chiar daca nu va puteti lua un concediu de doua saptamani, este indicat sa profitati de cele cateva zile libere pentru a va imbunatati forma fizica. Pentru a scapa de durerile asociate stresului si sedentarismului, trebuie doar sa recuperati orele de somn si sa va duceti de cateva ori la inot si/sau sauna.

4. Viata mai lunga. Studiile medicale demonstreaza faptul ca exista o legatura directa intre numarul si durata concediilor si riscul de deces. Epuizarea psihosomatica nu are doar efecte benigne - stres, dureri sau ineficienta la munca, ci si maligne: boli cardiovasculare, cancer si slabirea sistemului imunitar. Aceste afectiuni maresc considerabil riscul de deces in randul celor care muncesc fara oprire. Iata, deci, inca un motiv puternic pentru a pleca in concediu.

5. Consolidati si revitalizati relatiile. Relatiile, indiferent ca este vorba de cele de familie sau cele de prietenie, au foarte mult de suferit daca viata dumneavoastra inseamna doar serviciul. Vacanta de sarbatori este o foarte buna ocazie pentru a petrece mai mult timp cu familia si pentru a va reintalni cu prietenii. Revitalizarea relatiilor nu trebuie privita ca o datorie apasatoare: veti beneficia si dumneavoastra de pe urma sentimentului de siguranta pe care aceste (re)intalniri vi-l creeaza.

6. Deveniti mai creativ. Activitatea profesionala presupune si un numar de actiuni cotidiene, de rutina: va miscati in acelasi mediu, discutati cu aceiasi colegi, va intalniti cu aceiasi parteneri de afaceri si urmariti acelasi set de proceduri cand luati o decizie. Vacanta va poate ajuta sa iesiti din aceasta rutina, sa vedeti locuri noi, sa cunoasteti oameni noi si chiar sa castigati o noua perspectiva asupra vietii dumneavoastra personale si profesionale. Astfel, concediul va poate ajuta sa deveniti mai creativ.

7. Deveniti mai motivat. Daca argumentele enumerate mai sus nu v-au convins pe deplin si daca jobul reprezinta totul pentru dumneavoastra, ar trebui stiti ca vacanta poate functiona ca factor motivant. Concediul de sarbatori reprezinta o binemeritata recompensa la finalul unui an de munca extenuant. Este o recompensa care va poate motiva sa munciti mai mult si mai bine, pentru a gasi solutii inspirate la sarcinile dificile alocate jobului dumneavoastra.