ARTICOLE

5 riscuri pe care trebuie sa ti le asumi

5 riscuri pe care trebuie sa ti le asumi
Atunci cand vrei sa ai un job mai bun, un salariu mai mare sau o pozitie mai buna in companie, lucru care, bineinteles, se va reflecta intr-o remuneratie mai buna, ai nevoie sa iti asumi anumite riscuti. Chiar daca o pozitie “calduta” in cariera poate parea cel mai destept lucru, acesta iti asigura doar stagnare, rutina si un salariu cu foarte mici variatii de crestere.

Bineinteles, riscurile nu trebuie sa fie prostesti, altfel risti sa distrugi tot ce ai construit in anii de munca de pana acum. Astfel, demisia intr-un moment de furie sau confruntarea cu seful fara argumente solide poate fi considerat un risc din care nu ai nimic de castigat, poate doar orgoliu satisfacut pentru moment.  

Inainte de a te gandi ce riscuri ti-ai putea asuma pentru un salariu mai mare sau pentru o promovare, asigura-te ca te cunosti bine si cunosti la fel de bine organizatia unde lucrezi ca sa stii care dintre actiuni iti poate dauna si care nu:

  • Esecul de moment iti dauneaza carierei sau reprezinta un impuls pentru un viitor succes?
  • Vei fi devastat, emotional si financiar, daca riscul pe care ti-l asumi nu iti obtine succesul?
  • Ai o mare toleranta la esec?

Atunci cand iti evaluezi cariera si iti dai seama ca vrei mai mult, gandeste-te la urmatoarele riscuri:

  • Iti asumi un proiect dificil

Sa ai succes acolo unde altii au esuat poate fi un mare pas in cariera, o realizare importanta in CV si, de ce nu, macar un bonus substantial daca nu un salariu mai mare. Totusi, inainte de a-ti asuma acest risc, vezi ce au patit cei dinaintea ta care au incercat. Reputatia lor a fost murdarita sau au fost recompensati pentru efortul depus?

  • Iti schimbi domeniul de activitate

Fie ca te-ai reorientat de placere sau de nevoie, schimbarea de cariera poate fi un risc destul de mare. Poate cel mai mare – tranzitia de la un job diferit la un sector diferit. Vei avea foarte multe de invatat, vei putea creste mai mult decat ai facut-o pana acum, dar trebuie sa iti asumi orice efort, mai ales ca trebuie sa dovedesti mai mult decat ceilalti ca poti obtine rezultate. Totusi, in situatia economica din ziua de azi, asigura-te ca ai si un plan B.

  • Accepti un contract pe perioada determinata

Daca esti somer si ai obtinut un astfel de job, riscul este poate usor diminuat. In perioada cat cauti, castigi niste bani si adaugi noi experiente si abilitati in CV. Dar daca parasesti un loc de munca pe perioada nedeterminata pentru a accept un astfel de job, pierderile pot fi mai mari. In acelasi timp, si castigul poate fi crescut – ai un salariu mai mare, ai mai multe optiuni de dezvoltare ulterior, iti place mai mult si poti avea rezultate mai bune etc.

Decizia-cheie este sa afli tot ce poti despre compania care ofera jobul pe perioada determinata si despre posibilitatile de a ramane in organizatie si dupa expirarea contractului.

  • Stai o perioada fara sa lucrezi

Acest risc este, in mare parte, unul financiar. Daca decizia nu a fost a ta, este cu atat mai dificil. Insa poti sa profiti pur si simplu de perioada, cu conditia de a nu pierde legatura cu reteaua de contacte si cu mersul pietei. Atat timp cat iti permiti financiar o astfel de perioada, o poti folosi cu brio in dezvoltarea personala care iti poate aduce ulterior un job mai bun sau, de ce nu, o afacere profitabila.

  • Iti confrunti seful

Sa iti contrazici seful, mai ales cand acesta este nervos, poate fi un risc prostesc. Insa stabilirea unei intalniri cu seful tau in afara biroului sau cand este in toane bune pentru a-I spune ce ai pe suflet poate fi un risc pe care merita sa il asumi. Poate nu vei primi raspunsul pe care il doresti, insa vei controla mai bine situatia. Poate fi insa o oportunitate pentru tine, mai ales daca aduci un beneficiu prin informare si seful habar nu avea de aspectele pe care le prezinti.