ARTICOLE

10 moduri sa avansezi in cariera

10 moduri sa avansezi in cariera

In viata personala sau in cariera, mentinerea intr-o rutina care te blazeaza nu este cea mai buna idee, de aceea este indicat sa iti dezvolti potentialul pe care il detii pentru succes personal. Dorinta de a avansa in cariera este una fireasca si este promotorul obtinerii unei dezvoltari optime pentru tine. Adesea, insusi mediul in care iti desfasori jobul te determina sa performezi.

De multe ori gasesti un job caldut, o anumita stabilitate si eviti sa mai risti pentru o cariera fructuoasa. Insa tocmai ascensiunea si perfectionarea permanenta iti permit sa te mentii in top.

Trebuie sa iei in considerare ca, in conditiile in care ai un job intr-o companie si exista o pozitie vacanta pentru care te-ai califica, chiar daca nu ai toata experienta necesara, exista angajatori care prefera personal din interior care cunosc destule aspecte si care isi pot astfel dezvolta cariera.

Te simti pregatit sa avansezi in cariera? Ai mai jos 10 moduri care te pot ajuta in cariera si, implicit, in succesul din viata personala.

1. Identifica aria de interes in cariera ta 

Poti incepe prin a face o lista cu abilitatile pe care le ai si ceea ce iti place sa faci si sa suprapui aceste lucruri pe activitatile de la joburi pe care doresti sa le obtii si ce cariera ai vrea sa ai. Daca nu esti sigur in ce sens ai vrea sa mearga cariera ta, poti apela la diverse teste care sa iti faca o imagine a propriei persoane.

2. Comunica-ti dorintele

Managerii nu sunt persoane care citesc gandurile angajatilor, asa ca, daca vrei sa promovezi in cariera, ai grija sa iti comunici intentiile, sustinute, bineinteles, de argumente puternice: cat esti de dedicat jobului, ce progrese ai facut etc.

3. Nu cere un avans in cariera prea devreme 

Trebuie sa dovedesti ca ai obtinut diverse progrese in cariera inainte de a cere o promovare. Asuma-ti niste responsabilitati si nu cauta un avans nerealist in cariera.

4. Fii un membru activ al echipei 

Pentru a performa in cariera este indicat sa te integrezi in echipa de la job si sa intelegi foarte bine rolul fiecaruia. In plus, fii deschis la ideea de a lucra si pentru alte deaprtamente sau proiecte, mai ales daca acest lucru presupune un avans in cariera.

5. Reteaua de cunostinte

Fa o lista cu persoanele cu o cariera de succes pe care le cunosti sau ai vrea sa le cunosti. Incepe prin a-ti construi un brand si a intra astfel si in alte retele, iar cariera ta va lua astfel un avans considerabil.

6. Gaseste un mentor pentru cariera

Poti invata multe de la o persoana din domeniul tau de interes care deja a excelat in cariera si este dispusa sa invete si pe altii cateva “miscari” esentiale. Un mentor inseamna cineva la a carui cariera aspiri si poate fi motivant pentru tine sa ai pe cineva de acest gen prin preajma.

7. Dezvolta abilitati aditionale

Fa un inventar al aptitudinilor pe care le detii si sunt necesare domeniului in care lucrezi si gandeste-te ce noi elemente poti aduce pentru a-ti dezvolta cariera. Poti face niste cursuri de perfectionare, un masterat sau poti fi chiar autodidact.

8. Nu doar banii

Pentru a face cariera ai nevoie sa fii motivat de mai multe aspecte, nu doar de salariu. Banii sunt importanti, insa totodata cauta sa gasesti si alte variabile care sa te motiveze pentru a putea promova in cariera.

9. Cere feedback

Stii ca munca ta este evaluata. Pentru a sti cand este momentul sa ceri o promovare sau sa avansezi in cariera pe un nou post, cere feedback din partea sefului, a colegilor si vei sti daca esti apreciat sau nu.

10. Fa-o din nou!

Tine minte ca o schimbare de cariera, promovare sau reorientarea catre un alt domeniu, presupune sa fii activ tot timpul si sa nu lasi nicio ocazie sa iti scape.