ARTICOLE

Networking - o sursa sigura de reusita!

Networking - o sursa sigura de reusita!

Ce faci ca sa-ti gasesti un job? Cea mai buna solutie ar fi sa cauti oameni care te pot ajuta. Vorbeste astfel cu toti cei care stiu la randul lor alti oameni care ar putea sa-ti dea o mana de ajutor. Discuta cu numeroase persoane straine. Pe cat posibil, contacteaza oameni despre care ai vazut scriindu-se in ziare. Scrie scrisori cordiale. Cultiva-ti un adevarat arsenal de contacte. In concluzie, construiste-ti un adevarat!
Reguli importnate:

1. Creeaza-ti sau cauta o retea care te poate ajuta in gasirea unui job bun

Atunci cand demarezi acest proces de construire a retelei de cunostinte trebuie sa-l privesti inca de la inceput ca pe un joc, un sport, o provocare personala. Si abia apoi incepi sa cauti diferite strategii pe care sa le aplici.
La inceput gandeste-te la toti acei oameni care iti pot servi drept contact. Nu te limita doar la acele persoane care, cu siguranta, te pot ajuta ci incearca toate posibilitatile.
Fa-ti o lista cu persoane pe care le poti contacta cum ar fi: prieteni de familie, vecini, profesori, colegi, fosti sau actuali sefi etc.
Totusi nu duce oriunde CV-ul pentru ca nu toate sursele la care apelezi sunt de incredere. Ideea e ca inainte de a trimite CV-ul ar trebui sa-ti ''periezi'' reteaua pe care abia ai format-o. Networkingul nu numai ca se poate construi, dar mai ales el se poate consolida prin eliminarea de pe lista ta a acelor persoane cu care este evidenta o neconcordanta intre ceea ce vrei tu si ceea ce-ti pot oferi ele.

2. A cere ajutor nu este o rusine!

Daca pornesti de la premisa ca a cere ajutor este o umilire, nu vei reusi niciodata sa-ti faci un network autentic. Pentru a razbi si a gasi acea persoana care te poate ajuta in gasirea unui job bun trebuie sa intrebi si-n stanga si-n dreapta si mai mult decat atat, atunci cand te interesezi de un post liber sa vorbesti cu persoana respectiva si sa o rogi ca atunci cand va afla de un loc vacant sa te anunte si pe tine. Afla ca exista multe persoane care se simt flatate cand se afla in situatia de a fi rugate sa te ajute.

3. Fii la curent cu toate tendintele

Este foarte important sa fii non stop conectat la noile tendinte din domeniul recrutarilor. Exista o serie de site-uri de Resurse Umane care te pot orienta in aceasta directie. Daca ramai invechit intr-un sistem de mult depasit s-ar putea sa nu faci fata unui mentor, interviu modern si poti astfel sa ratezi o sansa iar tot efortul tau de a ajunge la acel job sa fie in zadar.
In acest sens este bine sa participi si la diverse activitati voluntare, intruniri diferite sau conferinte pentru ca astfel poti sa castigi mai multi participanti la reteaua ta. Si mai mult decat atat, ei te pot informa cu privire la ultimile interviuri la care au fost, ce li s-a cerut si ce au facut ei.
In final, incearca sa creezi un sistem de comunicare nu numai un network.

4. Cauta un mentor

As vrea sa fiu ca si ''Cutare'', sa am postul sau, beneficiile si satisfactiile lui! Bun! Si de ce n-ai fi? Incearca sa urmezi cam acelasi drum ca si el, asta daca ti se potriveste. Cauta-ti in el un mentor. Incearca sa iei legatura cu el, sa afli informatii care te pot ajuta in gasirea postului dorit, cere-i si urmeaza-i sfaturile.
Nu de putine ori in viata, dar mai ales in ceea ce priveste capitolul cariera, avem nevoie de ajutor, de o persoana capabila sa ne faca sa vedem anumite lucruri sau directii care noua ne ''scapa''. O astfel de persoana, mentorul, are o experienta puternica intr-un anumit domeniu pe care ti-o poate impartasi si tie. De asemenea, el este un om de incredere, sfatuitor, sustinator moral si emotional.
Dar, important este ca rolul de model al mentorului sa nu fie copiat sau imitat ci trebuie folosit in sensul dobandirii acelor informatii pretioase si necesare in construirea carierei tale.

5. Nu uita sa-i multumesti celui care te-a ajutat

Atunci cand visul ti s-a implinit, ai fost selectat si angajat pentru postul mult dorit, si toate astea datorita unor informatii vitale pe care ti le-a dat cineva, nu uita sa intorci acest serviciu. Acesta ar fi un gest normal, de cele mai multe ori si asteptat si care, in viitor va fi cotat ca un punct pozitiv la adresa ta. Prin multumire se pot inteleg multe, dar de cele mai multe ori un telefon sau o intrevedere scurta in care sa-i faci cunoscute aprecierile tale acelei persoane face mai mult decat ti-ai putea inchipui. Lasa ''o usa deschisa'' pentru ca nu se stie niciodata cand vei mai avea nevoie de ajutorul.

6. Relatiile se intretin.

Un telefon sau un e-mail prietenos nu strica. Pastreaza-ti relatiile chiar si dupa ce te-ai angajat!

Daca deja te-ai instalat confortabil in postul cel nou nu uita ca nimic nu este vesnic. Ca atare, chiar si in aceasta situatie favorabila tie, mentine activa relatia pe care o ai cu cei din network-ul tau. Mai mult decat atat, pe cat posibil, incearca si tu sa ajuti alte persoane care te-au preluat pe tine drept ''pion de baza'' al networking-ului lor. Nu uita de unde ai pornit si ce inseamna o mana de ajutor.

Concluzia este una simpla: atunci cand iti doresti si demarezi procesul de cautare a unui post bun trebuie sa incepi prin construirea unui plan de relationare cu toate acele persoane care-ti pot fi de folos. Ia legatura cu cat mai multi oameni si fa-le cunoscuta dorinta ta de a lucra pe un astfel de post. Stii vorba aceea veche de cand lumea: ''Niciodata nu stii de unde poate sari iepurele!''.