ARTICOLE

Intrebari incomode la interviu

Intrebari incomode la interviu

Interviurile sunt adesea percepute ca o sursa de stres. Intre promovarea abilitatilor si aptitudinilor, priceperea de a arata cat de entuziast poti fi sau cat de bine poti surade la glumele bune sau mai putin bune din interviul de angajare, concentrarea trebuie sa ramana la cote maxime. Dar cand conversatia se indreapta catre unele intrebari ce in alte tari sunt definite ca fiind interzise (sub restrictia discriminarii), nivelul stresului atinge cote record. 

Din fericire, legea romaneasca incrimineaza discriminarea. Cu putina abilitate poti sa atenuezi socul intrebarilor si sa muti discutia catre o zona care sa te avantajeze.
Exista desigur si situatii in care aceste intrebari nu sunt rau intentionate, doar menite sa destinda atmosfera sau sa ceeze o punte intre un interviu prea formal si sufletul candidatului. Acesta este cazul intrebarilor de genul: aveti copii?

Provocarea candidatului este de a descifra ce doreste de fapt sa afle cel din fata sa, raportat la o intrebare incomoda. Exista 3 optiuni de baza:

- Poate fi o intrebare care se refera la un trecut incomod pentru candidat, dar fara relevanta pentru postul urmarit.
Exemplu: In perioada in care ati lucrat cu firma X se pare ca ati avut un conflict cu managerul dvs legat de semnarea unui contract cu firma Y. Ce ne puteti spune despre acest conflict de munca?
Daca nu sti de unde provine informatia care te deranjeaza si nu vrei sa faci valuri, raspunzi la intrebare si se poate trece la urmatoarea. Tine minte insa ca este mai convenabil in acest caz sa spui adevarul. Iti este necesar insa si abilitate sa treci cu usurinta la intrebarea urmatoare fara sa arati ca ai fost deranjat prea mult de cea peste care ai trecut.

- Nu raspunde la intrebare. Atentioneaza sau mai degraba transmite politicos intervievatorului ca acest gen de intrebare atinge o zona prea persoana sau ca nu vezi relevanta in discutia pe care o purtati.

- Nu raspunde la intrebare, dar ofera raspuns la intrebarea care se poate ascunde in spatele acesteia. Aceasta poate fi cea mai buna optiune, luand in considerare ca poti furniza cu tact un raspuns fara ''sacrificarea'' drepturilor tale ca persoana. Raspunzand astfel arati recrutorului ca ai descifrat de fapt ce anume interes a avut acesta cand a utilizat acest gen de intrebare.
Exemplu: intrebare pe care o primesc adesea tinerele candidate este ''Intentionati sa aveti un copil in urmatoarea perioada?''
Un raspuns ''inteligent'' ar fi, ''Eu si sotul meu ne dorim desigur sa fim o familie tipica, cu unul sau poate doi copii, dar aprecierea momentului cand se va petrece acest lucru ne apartine. Oricum amandoi suntem in prezent destul de preocupati de cariera profesionala''.

Intrebare despre varsta candidatului
Cu toate ca, varsta este un element evident in CV-ul unei persoane sunt recrutori care aduc in discutie acest aspect. Aici exista doua aspecte in opozitie.
Prea tanar pentru acest job, mai bine spus fara experienta necesara pentru post, sau prea in varsta pentru a mai putea tine ritmul alert de dezvoltare al unei organizatii in continua schimbare.
Pentru cei foarte tineri varsta de 18 ani este importanta, deoarece Codul muncii are prevederi speciale. In acest caz candidatul nu trebuie sa se simta amenintat de o astfel de intrebare. Este bine sa fie informat ca inaintea implinirii varstei de 18 ani nu poti presta munca de noapte, si poate acel job presupune astfel de program, nu poti lucra mai mult de 6 ore/zi sau nu poti presta ore suplimentare.

Tot pentru cei tineri exista situatii cand recrutorii isi manifesta nemultumirea ca pana la acea varsta, candidatul nu au reusit sa capete experienta pe care ei nu au solicitat-o in cerintele postului anuntat, dar parca dintr-o data devine importanta. Intervine poate si intrebarea ''Pot sa am incredere in dvs ca va veti descurca daca sunteti atat de tanar?''.

Pentru un candidat care a trecut de perioada de tinerete exista modalitati de obtine avantaje. Experienta in pozitii similare, sau care au legatura cu postul vizat, responsabilitatea crescuta, reducerea problemelor personale(copii au crescut si nu mai au nevoie de o ocrotire permanenta) sunt atuuri care pot fi evidentiate. Nu este insa lipsit de interes sa se manifeste preocuparea pentru noutate. Indiferent de varsta, a fi conectat la noutatile din domeniu si dorinta de informare sunt esentiale. Nu evitati sa participati la cursuri de instruire daca vi se ofera prilejul, ele conteaza pentru un recrutor atunci cand selecteaza CV-urile.

Si inca o data , maritata?...cu copii?
In Romania si poate in multe alte culturi din lumea intreaga, problemele pe care femeile le au in privinta statului lor civil si al maternitatii ofera surse suplimentare de stres candidatelor. In mod normal candidata devine suspicioasa cand este intrebata daca este casatorita. Este normal ca aceasta intrebare sa fie perceputa ca fiind incomoda. Si apoi urmatoarea intrebare legata de maternitate provoaca adesea iritare.

Un copil presupune o lunga perioada de graviditate si apoi maternitate pe care unii angajatorii o percep intr-un mod defavorabil lor. Pe de alta parte, o persoana cu familie este in general in cautarea stabilitatii, deci va ramane mai mult timp in organizatie. Apoi, in functie de trasaturile sociale ale echipei (daca este vorba de o pozitie de coordonare) pot fi necesare anumite abilitati pe care o mama sau un tata le are (o pozitie de mentor asupra unei echipe de interni sau a unei echipe foarte tinere si fara experienta).
Asa deci, pot pune angajatorii o astfel de intrebare? Sau un recrutor priceput poate sa conduca discutia in directia de interes pentru el fara sa aduca ofensa persoanei din fata sa?

O intrebare echivalenta in raspuns ar fi ''In cazul in care este nevoie veti putea calatori in interesul serviciului?'' Si aici atentie, candidata poate sa cada in capcana. Poate va raspunde ''da, se va putea'', sau ''nu stiu in acest moment, imi este destul de dificil, am un copil de care nu ma pot desparti prea mult timp''. Daca dupa toate acestea tanara mama va fi si mai deschisa si va povesti ''patanii de interes'' despre copilul ei, angajatorul va clasa cazul: aceasta candidata nu poate fi , de exemplu, Area sales manager pe judetele x, y, z.

Este de inteles ca astfel de cazuri sunt de evitat, cand este in joc dorinta de a obtine un job pe care il doresti, manifestati entuziasm mai mult pentru activitatea vizata si mai putine detalii despre viata personala.

Persoane cu dizabilitati
Acesta este cazul poate cel mai nefericit pe care il putem intalni. Aplicatia pentru un job online nu ofera informatii de acest gen. Un recrutor face selectia CV-urilor si apoi la interviu poate avea in fata sa o persoana cu dizabilitati motorii sau de alta natura.
Daca postul vizat a fost bine analizat in privinta cerintelor si se considera de catre candidat ca ii poate face fata sarcinilor, intrebarile legate de starea de sanatate sunt extrem de dureroase. In acest caz abilitatea de a trece peste astfel de intrebari trebuie sa fie cu mult mai mare. Exista legislatie in vigoare pentru protectia acestor candidati, dar uneori ea poate fi ocolita.

Alte intrebari care pot deveni incomode sunt cele cu privire la zona de origine Oltenia, Moldova, Ardeal, sau daca un candidat este din Bucuresti sau din provincie, despre religia practicata. Exista si vor exista idei preconcepute, recrutori profesionisti sau mai putin pregatiti in domeniu, cu responsabilitati in selectia de personal.

Tactul si pregatirea pentru interviul de angajare sunt elementele care pot face diferenta intre a pierde sau a castiga un post in astfel de imprejurari. Stapanirea de sine, abilitatea de a nu te arata in dezavantaj fata de recrutor, dar mai ales capacitatea de a face fata cu succes unor astfel de intrebari pot fi obtinute prin anticipare. Este bine sa se stie ca astfel de intrebari se pun si ca exista posibilitati de iesire din ''incurcatura''.

Un sfat: sa aveti pregatite raspunsurile adecvate pentru astfel de ocazii! Analizati in timp scurt ce a dorit sa spuna recrutorul si cum se poate castiga un avantaj important! A obtine un job este adesea o cursa cu obstacole din care poti iesi invingator.