ARTICOLE

Greseli de evitat intr-o scrisoare de recomandare

Greseli de evitat intr-o scrisoare de recomandare

O scrisoare de recomandare este una din modalitatile eficiente prin care te poti diferentia de ceilalti candidati cu care concurezi pentru un job.

Angajatorii solicita o scrisoare de recomandare pentru ca le ofera posibilitatea de a afla o opinie despre tine si performantele tale la job. Myjob te pune in tema cu cateva dintre greselile pe care este bine sa le eviti intr-o scrisoare de recomandare de calitate.

'Nu am experienta si nu pot obtine o scrisoare de recomandare. Ce fac?''
Cere o scrisoare de recomandare indrumatorului de an sau profesorului cu ajutorul caruia ai sustinut lucrarea de licenta. Roaga-l sa insiste intr-o scrisoare de recomandare mai mult pe aspectele vocationale si abilitati, aratand de ce esti potrivit si pregatit pentru domeniul in care doresti sa obtii un job.

Nu te entuziasma prea tare pentru o scrisoare de recomandare buna!
Este normal sa ceri o scrisoare de recomandare unei persoane despre care stii ca te va prezenta intr-o imagine buna. Nu te lasa dus de val atunci cand citesti ceea ce s-a scris despre tine intr-o scrisoare de recomandare. Angajatorul care va citi acel exemplu de scrisoare de recomandare te va evalua si in functie de cum te prezinti la interviu, nu doar dupa referinte.

O scrisoare de recomandare trebuie sa explice evolutia ta
O scrisoare de recomandare nu este o lunga lista de adjective. Autorul unei scrisori de recomandare ar trebui sa incerce sa explice afirmatiile despre tine si sa dea exemple relevante. In cazul contrar, o scrisoare de recomandare poate aduce chiar dezavantaje.

Alege cu grija persoana de la care ceri referinte
Nu apela la un coleg cu care te intelegi bine ca sa iti scrie o scrisoare de recomandare. Persoana care iti va redacta o scrisoare de recomandare trebuie sa fie intr-o pozitie in care sa te poata evalua.

Nu folosi un model standard de scrisoare de recomandare
Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa salvezi de pe internet o scrisoare de recomandare preformatata si sa o folosesti cu fiecare ocazie. O scrisoare de recomandare, la fel ca o scrisoare de intentie sau un CV, trebuie sa fie personalizata pentru fiecare candidat si, mai ales, pentru fiecare job pentru care candidezi. Nu conteaza doar originalitatea intr-o scrisoare de recomandare, ci si adaptarea continutului acestor carti de vizita la cerintele domeniului si ale angajatorului ales.

Atentie la exemplele folosite!
O scrisoare de recomandare trebuie sa ofere exemple pentru a sustine afirmatiile despre tine. Exemplele trebuie insa alese cu grija, mai ales ca acelea care nu au legatura cu activitatile curente de la birou trebuie chiar evitate sa apara intr-o scrisoare de recomandare.

 Greseli de scriere sau gramaticale
Desi nu este evaluat autorul scrisorii de recomandare, ci subiectul ei, este bine ca sa citesti si sa corectezi orice scrisoare de recomandare inainte de a o folosi.